Facebook schort advertentienetwerk op na petitie 55.000 leden

Facebook schort advertentienetwerk op na petitie 55.000 leden

Facebook schort advertentienetwerk op na petitie 55.000 ledenFacebook heeft het eerder aangekondigde advertentiesysteem Beacon (onderdeel van Facebook Ads) grotendeels opgeschort. Facebook neemt deze beslissing nadat meer dan 55.000 mensen een online petitie (alleen voor leden) hadden getekend tegen het systeem aldus The Independent (via: Volkskrant).

Beacon houdt online automatisch bij wat mensen op internet hebben gekocht en publiceert dat op de persoonlijke pagina van de gebruiker, als bedrijven zich tegen betaling voor deze service hebben aangemeld. Facebook heeft een code aan iedere gebruikerscomputer gehangen, een cookie, die bijhoudt wat iemand op een de site van een adverteerder koopt of doet. De melding van de aankoop of bezigheid was alleen uit te schakelen door op een pop-up te klikken.

Na het zien van de massaal getekende petitie heeft Facebook donderdag zijn 55 miljoen gebruikers wereldwijd geïnformeerd over het opschorten van Beacon. Een woordvoerder van de Amerikaanse consumentenorganisatie MoveOn zei in The Independent blij te zijn met de aanpassing. Hij zei ernaar te streven dat de site de privacy van de gebruikers veel beter zou beschermen en niets zonder uitdrukkelijke toestemming van de gebruiker zou publiek zou maken.


DelenEr zijn 4 reacties op dit artikel

 • Het is toch geweldig hoeveel aandacht Facebook ook hier weer mee heeft gekregen. Prima, advertentienetwerk in de prullenbak, maar wel weer een x-aantal nieuwe leden (en naamsbekendheid).

  geplaatst op
 • Ik vind het eigenlijk wel bizar dat dit bericht zo weinig reacties opwekt. Persoonlijk ben ik geen Facebook gebruiker, ja misschien heb ik er een account dat zou kunnen, maar vind het een erg mooi gegeven dat de Fb-gebruikers tegen het bovengenoemde Beacon en de privacygevoelige eigenschappen ervan in opstand komen. Hulde aan de initiators van de petitie en de 55.000 ondertekenaars!

  Niet meer dan logisch dat Fb de service opschort, wel benieuwd waar ze de grens dan nu gaan leggen. Misschien naar een level erboven: gewogen gemiddeldes nemen van medium netwerken binnen Fb?

  geplaatst op
 • @Roeland: Dat verbaasde mij eerlijk gezegd ook. Wellicht toch maar een heel beperkt aantal Nederlandse gebruikers?

  Iemand enig om hoeveel aktieve Nederlandse gebruikers gaat in Facebook?

  geplaatst op
 • Beacon was misser van FB.
  Heb op 1 november FB flyer program nog gechecked:
  You are targeting ? 122,800 people in the Netherlands.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.