In Europa: Tranen zijn dan niet genoeg mijn jongen
Het kan niemand zijn ontgaan de afgelopen weken, de verfilming door de VPRO van de historische bestseller In Europa (2004) van Geert Mak is uitgedraaid op een crossmediaal megaproject. Gisteravond om 21.05 uur was op Nederland 2 de eerste uitzending te zien van de 35-delige documentaireserie waarin Geert Mak een beeld schetst van het Europa van de vorige eeuw. Voor wie het heeft gemist, In Europa wordt iedere dinsdag herhaald om 9.40 uur op Nederland 2 en is dagelijks terug te kijken op het digitale themakanaal GeschiedenisTV.
Maar naast de documentaireserie op tv is er veel meer te lezen, luisteren en kijken over In Europa. Zo heeft In Europa een vaste plek in onvoltooid verleden tijd (OVT), het Radio 1 programma van de VPRO. En naast brede aandacht op het digitale themakanaal GeschiedenisTV, kun je op de website www.ineuropa.nl zelf door Europa te trekken en de geschiedenis induiken.
Op de site vinden we een aantal interessante onderdelen zoals de In Europa weblog, de 12-delige In Europa-podcast, de In Europa-Atlas (waarbij je via Google Maps door de geschiedenis van Europa kan reizen) en last but not least Schrijf mee met Mak, waar je zelf je verhalen, foto’s of historische filmopnamen kunt insturen.
Ik kan niet anders zeggen dan dat het een prachtige documentaire is geworden dat ik de komende weken met heel veel plezier ga volgen. Complimenten aan iedereen die er aan heeft meegwerkt!
de bestseller bedoel je
Yep, helemaal gelijk en inmiddels aangepast!
Komende jaren bedoel je, de 35 afleveringen worden over twee winterseizoenen uitgesmeerd. Ik vind dat best moedig, om te proberen de aandacht van de kijkers twee jaar vast te houden.
@Arne: Een boek van 1223 bladzijden (inclusief bronvermelding) verdient dat ook wel!
@Matthijs: Dat boek verdient verbrand te worden op de pleinen van de universiteiten. Door de papierversnipperaars van de historici van Nederland te worden gehaald, in de hoop nog iets goed te maken. Ach, waar is de tijd dat een Huizinga internationaal allure genoot als een der grootste historici aller tijden. Leve het NWO zullen we maar zeggen.
Als je het mij vraagt hoor, het is maar een mening.
Boeken verbranden is zo 40-45
@Erik: ik ga niet nog een keer met je in discussie maar het zal duidelijk zijn dat ik het totaal oneens ben met je uitspraak. Mak is inderdaad geen historicus maar hij is wel een van de weinigen die het voor elkaar heeft gekregen om een grote groep mensen geinteresseerd te krijgen voor geschiedenis. Dat het nu zo populair is zegt meer over de Nederlanders dan over Mak of over het boek In Europa.
@Erik: Zip it! Niet zo mekkeren. Je hebt te lang over je scriptie gedaan om nog serieus over geschiedenis te mogen praten… 😉
Ik ga dat boek toch maar eens uit de kast pakken. De eeuw van mijn vader vond ik niets. Ik heb het twee keer geprobeerd. De docu zag er veelbelovend uit en ik heb respect voor de bijbehorende site.
Niks mis met popularisering van onderwerpen die normaal het grote publiek niet bereiken.
De gratis kranten zijn ook niet het beste wat je de mensen kunt bieden maar ze zorgden er wel voor dat weer veel meer lastigere doelgroepen nieuws lezen.
Tranen alleen zijn dan niet genoeg
het voorproefje van gisteren smaakte in ieder geval naar meer!
@ Erik
Jouw mening is inderdaad maar een mening waarnaar – voor zover ik heb kunnen nagaan – niet naar gevraagd is. Je vraagt je af waarom?
@Ernst ban der Ploeg: volgens mij wordt door het aanbieden van een reactieveld impliciet naar ieders mening gevraagd. Dat is toch het idee van een weblog? Kan zijn dat ik er naast zit.
De analogie met de gratis krantjes klopt overigens heel aardig, ware het niet dat die in elk geval nog gebruikmaken van een relevante persdienst. Als Mak nou eens gebruik zou maken van de contemporaine historische literatuur, in plaats van de koude grond, dan zou hij meteen een stuk serieuzer te nemen zijn. Helaas.
Geert Mak’s boek “In Europa” is niet betrouwbaar!! mak heeft zijn huiswerk niet gedaan!
Ik heb het prachtig geschreven boek “In Europa” gelezen, tot aan het hoofdstuk over Istanbul. Door toeval weet ik iets meer af van de Turkse geschiedenis dan de gemiddelde kijker/lezer. In dit hoofdstuk valt voor mij Geert Mak door de mand, als iemand die zijn huiswerk niet heeft gedaan. Ataturk wordt als een “dictator” neergezet, terwijl juist deze man een nieuw Turkije heeft opgebouwd, compleet met vrouwenrechten, rechtsbestel en parlemanet, waarbij vooral West-Europa als voorbeeld is genomen. Voor Ataturk en het moderne Turkije was West-Europa altijd een lichtend voorbeeld voor dit Oost-Europees land. Een dankbaar onderwerp om in een boek als “In Europa” eens flink op in te gaan. Verder slaat Geert mak de plank volledig mis door het militaire ingrijpen in 1980, als een militaire coupe tegen de ultra-islamisering te beschrijven. In feite was het ingrijpen beldoeld om het moorden tussen linkse en rechtse groepen te stoppen. Interessant zijn de kranten die een paar dagen voor het ingrijpen de militairen verzochten om iets te doen tegen een schemerende semi-burgeroorlog. Tot slot maakt Mak zich wel erg makkelijk af van de massamoord op de Armeniers. Met een simple check op Wikipedia had Mak kunnen zien, dat de zaak een stuk genuanceerder ligt dan een “genocide met 1,5 miljoen” slachtoffers. Geert Mak laat zien dat hij zijn huiswerk niet heeft gedaan en onderwerpen ongenuanceerd behandeld. Voor mij niet diegene die over Europa zou moeten verhalen.
tsja als je een standaardwerk over Turkije wilt lezen dan ontkom je niet aan: History of a modern Turkey van notabene een Nederlander Erik Zurcher, maar neen over het algemeen wordt er door Europeanen, aangemoedigd door hun kerken en domme politicie spastisch gedaan over Turkije, eng bah moslims terwijl bv. in Istanbul al eeuwen christenen, moslims en joden vreedzaam naast elkaar wonen.
En Kemal Ataturk heeft idd gezorgd dat er nog iets overbleef van een turkse staat want als het aan Europa had gelegen was het hele land verdeeld over Armenie Bulgarije en Griekenland.
Turkije wordt heel slecht behandeld door Europa en dat verdient dat land en zijn inwoners helemaal niet, liever had ik Turkije al bij de Eu gezien ipv Bulgarije en Roemenie …
Gerelateerde artikelen
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!