Google PageRank update zorgt voor verschuiving in Marcom Top 100

Google PageRank update zorgt voor verschuiving in Marcom Top 100

Nadat we vorige maand slechts weinig verschuiving zagen in de Marcom Top 100, was het deze maand toch wel spannend wat de recente update van de Google PageRank zou betekenen voor de ranglijst.

Absoluut de grootste verrassing deze maand is de top-10 positie van Twinkle die maar liefst 130 posities is gestegen. Belangrijkste oorzaak is dat het de vorige keer nog geen Google PageRank en Technorati Authority had en deze keer wel. Dit zelfde geldt voor de tweede grootste stijger (van dezelfde uitgever) en dat is Telecommerce die 112 posities klom in de ranglijst. De overige grootste stijgers deze maand zijn Flanders DC (+96 posities), Marketing Review (+96), Edwords.nl (+78), Vint (+64), Blinkz (+62), Cc:live (+59) en SEOking (+47).

De grootste dalers deze maand zijn Chapter42 (-127 posities), René Zonneveld (-67) en 8a (-64) waarbij Chapter42 die daling vooral heeft te danken aan het feit dat het de afgelopen maand geen enkele update heeft gedaan. Een aantal weblogs zijn definitief verwijderd uit de lijst omdat de laatste (relevante) update van voor 1 augustus was. Het gaat daarbij om Out of the question, Primitivi Persuasion 3.0 en TND Media.

Ben uiteraard benieuwd wat jullie van de nieuwe lijst vinden!


Geplaatst in

DelenEr zijn 27 reacties op dit artikel

 • Wow, flinke verschuivingen door de nu weer helemaal actuele PageRank. Hopelijk duurt de volgende PR-update niet weer een half jaar. Ben zelf erg blij met mijn nieuwe top 20 notering. En dat ook nog eens in zo'n korte periode... Dergelijke dynamiek hoort ook wel bij een lijst als deze vind ik. De MF Top 100 button is trouwens ook meteen weer geüpdate met de nieuwe top 10.

  geplaatst op
 • Ik zou als niet deelnemer best willen weten hoe ik zou scoren met mijn blog. Via twitter kreeg ik al een berekening door. Ik pleit dan ook voor een 'bereken je eigen positie' knop :).

  geplaatst op
 • Valt me nu pas op dat Venturo zo is gekelderd!? Hebben alle weblogs van web-log.nl een lagere Google PageRank gekregen? Venture had een PR van 6 als ik me niet vergis en heeft nu een PR van 4.

  geplaatst op
 • @Bas: goed idee, zal eens vragen bij Onstuimig of dat mogelijk is!

  geplaatst op
 • Geweldig! 96 plekjes omhoog naar nr. 45. Dank, Google. Dank, Technorati. Dank, stemmers. Maar vooral: Dank, initiatiefnemers voor jullie '7', waar ik erg trots op ben.
  Dit verleent een enorme extra motivatie om dit nog relatief 'jonge' weblog verder uit te bouwen. Ik heb er lang over getwijfeld of ik dit blog niet beter kon ombouwen naar een Engelstalig blog (mijn andere blogs zijn daardoor meer dan vervijfvoudigd in alle mogelijke cijfers), maar deze mooie plek stimuleert me zeker om in het Nederlands (en met hernieuwde inspanning) verder te gaan.

  geplaatst op
 • @Marco: Heb even in een kopie van de top 100 van vorige maand gekeken. Toen had Venturo nog een PR van 5.

  geplaatst op
 • @Jos: thx en goed om te horen!

  @Henri: ah, dus 'maar' een daling van 1; ik herinner me uit de eerste marcom top 100 dat Venturo toen wel een PR van 6 had.

  geplaatst op
 • Eindelijk weer terug in de top100. Na een aantal maanden afwezigheid wegens een domeinwijziging hebben we eindelijk weer een Google Pagerank gekregen. Het is nog niet wat het was (plaats 22), maar een stijging vna 62 plekken is een mooi begin!

  geplaatst op
 • @Marco zijn de oude top 100's eigenlijk bewaard gebleven? Misschien leuk om nog eens wat statistisch mee te doen :-)

  geplaatst op
 • We hebben pagerank-problemen gehad, maar we zijn helemaal terug (waar we horen ;-))

  geplaatst op
 • Waarom wordt er niet een systeem gehanteerd waarbij lezers kunnen stemmen? Is dat niet hetgeen wat de norm zou moeten zijn, wat zegt iemand z'n pagerank of technorati populariteit nou eigenlijk? 1x per maand kan iedereen stemmen, kan je 5 vragen hanteren (en dan pagerank als context / weging toepassen)

  geplaatst op
 • Aldo: lezers (leden) kunnen ook stemmen, daar moet je wel voor ingelogd zijn.

  geplaatst op
 • @Aldo: maar dat kan toch al vanaf het begin?

  geplaatst op
 • Alexia Traffic Details denkt toch iets anders over de top 5
  Alexia Traffic Details

  geplaatst op
 • Wist ik niet -:) Helemaal goed dan!

  geplaatst op
 • Mmm, uit de top 100... Ben het niet eens met de waardering door de MF-redactie, wanneer wordt het mogelijk om een "revaluation-request" te doen? ;-)
  Daarnaast toch nog even een kritische kanttekening bij het automatisch onthouden van de stemmen van MF-leden. Je ziet nu bij Chapter42 dat ze ondanks een maand lang niets gepost te hebben toch 28 voorkeursstemmen hebben. Ik weet niet of dit hierdoor komt, maar het viel me wel op.

  geplaatst op
 • Wat ik mis in je artikel is dat de drempel in de top-100 behoorlijk is toegenomen. Ik stond maandenlang constant rond plaats 80 maar val er nu net buiten met plaats 101, al denk ik dat dit voor mijn CTR op die pagina zeker niet negatief hoeft te zijn ;-) Terwijl mijn cijfers gelijk zijn gebleven en mijn Technorati-rank zelfs is gestegen. Dit is opvallend als je kijkt dat opnieuw een aantal blogs is teruggezet vanwege geen updates en dat de algemene trend van de laatste PR-update ook was dat weblogs (met betaalde links) PR hebben moete inleveren. Ik had dus verwacht juist iets te zullen stijgen.

  Stemmen kan al vanaf het begin, maar de invloed van de stem van bezoekers is naar mijn mening te beperkt en te statisch. Ik denk dat je bezoekers meer moet stimuleren hun voorkeuren van tijd tot tijd te updaten en misschien de duur dat iemand een bepaalde voorkeur heeft ingesteld mee kunt laten spelen in de weging van zijn stem.

  Misschien een idee om een speciale MarCom Top 100-nieuwsbrief uit te geven voor iedereen die stemmen heeft uitgedeeld en hier iets uitgebreider in te gaan op nieuwkomers en snelle stijgers? Hierdoor doe je misschien iets aan de situatie dat vrijwel iedereen stemt op blogs in de top 20.

  De voorkeur van bezoekers is juist interessant om blogs die vernieuwende artikelen schrijven maar door de andere (vrij statische) factoren ergens in de middenmoot of achterin vertoeven te helpen om sneller te stijgen.

  geplaatst op
 • Die invloed van de PR update was te voorzien, ik had het een paar dagen geleden al voorspeld. Valt mij alweer mee dat mijn turfje niet de grootste daler is. Helaas voor de biblioblogs in de lijst, zijn ze allemaal gezakt. Ben benieuwd wanneer de volgede herschikking van de PR komt, dan valt er voor de december update weer heel wat te schrijven.

  geplaatst op
 • Zichtbare Zaken van 97 naar 66. Mede dankzij Google en de nu alweer 8 voorkeursstemmen. Hartelijk Dank allemaal!

  geplaatst op
 • snif snif, nog wel een hele nieuwe lay-out en toch eruit..

  geplaatst op
 • Adfoblog stijgt solide van 7 naar 5, met dank aan een uitstekende Technorati-score en een gestegen PageRank. Nu alleen nog een hoger rapportcijfer van Meester Marco... ;)

  geplaatst op
 • Aangezien we in deze lijst niet zoveel te zoeken hebben, maar wel in de Blog50, vroeg ik me af of iemand weet wanneer die wordt aangepast naar de huidige stand van zaken? Ik hoop nl. stiekem op een hoge notering :)

  geplaatst op
 • Ze blijven verrassen die jongens van Spotlight Effect, nu hebben ze de blogs uit de MarCom Top 100 ingedeeld in 5 groepen:

  1. Bureaus die hun geheen-en-weermail besloten te publiceren
  2. Vakmannen die verdieping geven aan hun baan
  3. Specialistische blogs
  4. Tijdschriftenblogs
  5. Portals met een grote schare fans

  geplaatst op
 • Overigens blogt TND Media zich helemaal suf op zn eigen platform http://www.reismee.nl.. Maar dan niet over zn vak en wel vanaf 5000 meter Himalayaanse hoogte!

  geplaatst op
 • Bruno Peeters heeft weer een analyse gemaakt van de nieuwe lijst:
  http://bvlg.blogspot.com/2007/11/stijgers-en-dalers-in-de-marcom-top-100.html

  geplaatst op
 • Aardige conclusie ook van Bruno:
  (...) Als je wil stijgen in de Marcom Top 100 moet je er niet alleen voor zorgen dat je cijfertjes niet dalen, maar je moet ook minstens zo hard stijgen als de andere blogs. (...)

  geplaatst op
 • Okay, helemaal terecht. Ik kan alleen maar zeggen We'll be back :)

  En Simme inderdaad..we bloggen ons suf :)
  Binnenkort meer over dit platform.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.