Grazr: zoeken in de Marcom Top 100

Grazr: zoeken in de Marcom Top 100

Wat gebeurt er in de marcom blogosfeer?

Wie een beetje de discussies op Marketingfacts volgt, heeft ongetwijfeld het enthousiasme gezien van Fred Zelders en Marjolein Hoekstra over Grazr.

Grazr is een handige tool om een verzameling RSS-feeds (bijv. een OPML-bestand) te presenteren, te lezen en te doorzoeken. Het aardige van Grazr is dat je het helemaal kunt aanpassen aan je eigen wensen en er vervolgens een widget van kunt maken die je op je eigen site kunt plaatsen.

Deze week werd ik verrast door Marjolein Hoekstra die op basis van de Marcom Top 100 een speciale Marcom Top 100 zoekmachine heeft opgezet in Grazr. Oftewel, vanaf nu is het mogelijk om in alle feeds van de Marcom Top 100 te zoeken en de zoekresultaten via een op maat gemaakte feed te ontvangen. Uiteraard is het ook mogelijk om gewoon te grasduinen in de Marcom Top 100.

Ik ben uiteraard benieuwd wat jullie er van vinden!


Geplaatst in

DelenEr zijn 22 reacties op dit artikel

 • Ik zag overigens dat Todd And zijn Power Top 150 een nieuw jasje heeft gegeven en een aantal zaken heeft geautomatiseerd. Wellicht aardig voor ons om ook eens in te duiken. Wat vinden jullie Gertjan en Ralph?

  geplaatst op
 • Mooie tool Marco!
  Ik kan me ook vele inspirerende voorbeelden voorstellen. Vooral buiten de marcom top 100, dat is immers een soort intranet.

  geplaatst op
 • Absoluut; het aardig is dat je met Grazr je eigen niche-zoekmachine kunt maken en deze vervolgens kunt integreren op je eigen site/blog/whatever. Zoek de influencers binnen je niche en creeer een eenvoudige zoekbox op je site. Prachtig!

  geplaatst op
 • Prima, maar waarom kies je dan de Marcom 100, je eigen lijst?

  geplaatst op
 • Ah, deze heb ik niet gemaakt maar Marjolein Hoekstra. Ik wist eerlijk gezegd niet eens dat ze er mee bezig was tot gisteren!

  geplaatst op
 • Kijk, nou wordt het leuk, allemaal ideeën om nog meer Grazrs te maken. Welke andere lijsten zouden jullie graag op deze manier gepresenteerd willen zien? Wat vinden jullie eigenlijk tot zover van de geboden functionaliteit? De komende weken zoek ik uit welke nieuwe mogelijkheden de ondersteuning van Javascript in Grazr biedt.

  geplaatst op
 • @Marco: Gefeliciteerd met deze aanwinst! Top!
  Ik heb 3 suggesties:
  a) komt er ergens 'een knupke op de Marcom Top 100 pagina naar 'de Marcom Top 100 search engine'
  b) Zorg er voor dat http://www.marketingfacts.nl/grazr.html in het vlak rechts boven in ieder geval al iets toont. Het mooiste lijkt mij: 'Marcom Top 100 - Laatste headlines als River of News'
  c) Ik zou 'Marcom Top 100 - Laatste headlines als River of News' henoemen naar 'Marcom Top 100 - News River'

  @Marjolein: gaaf dat je dit gemaakt hebt!
  Ik ben trots op je ;-)

  geplaatst op
 • Goede aanvullingen Fred!

  Achter de schermen ook wat gepiep over de vormgeving (te zwart en niet passend bij Marketingfacts). Is dat eenvoudig aan te passen Marjolein? Moet overigens zeggen dat ik het juist wel heel sjiek er uit vind zien.

  Worden er eigenlijk ook statistieken bijgehouden van deze specifieke Marcom Grazr?

  geplaatst op
 • Mooi ding! Heb natuurlijk even voor Consumentenbondje gespeeld en testje op Grazr en Feeder gedaan. Zoekterm rss levert 121 resultaten op Feeder (dit is trouwens de zoektermfeed), tegen tientallen op Grazr. Ook wel logisch, op Feeder zoek je in 500 blogs, niet in 100. Dat vind ik dan ook zo mooi aan Grazr (en Google Coop): de gebruiker zelf deelverzamelingen van je database laten doorzoeken. Iets voor Feeder 2.0!

  geplaatst op
 • In de rechterbovenhoek van elke Grazr vind je een plus-symbooltje. Als je daarop klikt, krijg je een kopie te zien van de Grazr die ik heb gemaakt en vervolgens experimenteren met de verschillende themes die er beschikbaar zijn. Hier is bijvoorbeeld een wat lichter getinte versie: http://grazr.com/gzpanel.html?theme=sateen_blue&view=3p&file=http://www.cleverclogs.org/grazr/marcomtop100.xml

  Zie je trouwens de componenten waaruit de URL bestaat?
  Je kunt momenteel kiezen uit 13 verschillende themes. Welke heeft jullie voorkeur? Ter info: Grazr themes zijn in feite CSS files. Het zal niet lang duren of Grazr applicatie-ontwikkelaars kunnen hun eigen CSS files laden.

  @Fred: je moest wel wat aandringen voordat het zover was, geloof ik...
  Grazr kan met de nieuwe Javascript ondersteuning waarschijnlijk nu inderdaad een feed naar keuze meteen tonen. Ik zoek dat nog even uit.
  De naamgeving van de River of News feed is uiteraard arbitrair—ik hoor graag welke vlag volgens jullie de lading het beste dekt.

  @Karel: dank je voor de complimenten. Ik vind het erg leuk om dit soort applicaties te maken, zeker met dit soort constructieve feedback als resultaat!

  geplaatst op
 • Misschien overbodig om te zeggen, maar je kan meer dan alleen zoeken.
  Zo is er bijvoorbeeld een River of News. Dat is een continue stroom van posts (de meest recente bovenaan) van posts op de blogs die in de Marcom Top 100 voorkomen.
  Een andere is de lijst met alle berichten in de Blogosfeer over 'Marcom Top 100' in chronologische volgorde staan. En het blijft niet bij de lijstjes, want alles is aanklikbaar.

  Ik heb voorbeelden op frEdSCAPEs gezet.

  geplaatst op
 • @Marco: je mag gerust schrijven dat ik die pieper was aangaande de kleuren. Op zich is er weinig mis mee, afgezien dat ik witte tekst op zwart niet prettig vind lezen, maar het kleurenpalet is niet in lijn met ons palet op de site zelf. Maar goed de boys van Onstuimig behoren vormen de designpolitie ;-)

  Voor de rest prima tooltje, goed werk Marjolein!

  geplaatst op
 • While I can't read or write in Dutch, the Marcom 100 Grazr widget LOOKS great! Nice work! Marjolein has been such a tremendous asset to the marketing community.

  geplaatst op
 • @Todd: We can read English so no problem at all! Marjolein did a excellent job indeed. BTW I also hope that the guys of TechBrew will make their php-libaries available ;-)

  geplaatst op
 • The code is still very alpha (and brittle) in some spots. Once we're comfortable with reliability, I plan to make some of our classes available. I'll post on TechBrew.net when that happens.

  geplaatst op
 • Hoe zou het voor jullie zijn als de Marcom Top 100 lijst met blogs ook alfabetisch beschikbaar zou zijn via deze applicatie?

  geplaatst op
 • Leuke tool, handig om alle berichten door te zoeken. Het is de blogsearch versie van deze versie die ik ooit gemaakt had. De Google CSE zoekt in de sites zelf terwijl Grazr in de feeds zoekt.

  geplaatst op
 • @Marjolein: wat ik nog mis, is de rss-feed van een bepaalde zoekopdracht binnen de top 100, of zie ik die soms over het hoofd?

  geplaatst op
 • @hans-peter: de URL van de feed die jij zoekt kun je ophalen door na een zoekactie met je rechter muisknop te klikken op de regel die begint met "Zoekresultaten". Afhankelijk van de browser die je gebruikt kies je vervolgens voor "Copy Link Location" (Firefox) of "Copy Shortcut" (Internet Explorer).

  Ik heb zelf alleen Engelstalige browserversies op mijn systemen staan, maar ik neem aan dat je zelf wel de overenkomstige opties in de contextmenu's kunt vinden.

  De URL die nu op je clipboard staat kun je vervolgens invoegen in je feed reader of waar je hem ook maar wilt gebruiken.

  In hoeverre is dit antwoord op je vraag?

  geplaatst op
 • Dat had ik al geprobeerd, lukte niet.
  Wat wél gaat (net uitgevonden) is de gekopieerde URL invoegen in mij Firefox-adresbalk. Dat brengt me in de gefilterde river-of-news en daaruit kan in een RSS-feed halen waar ik iets mee kan. Direct plakken (voeg feed toe) in Netvibes of Feedreader lukt niet..
  Hoe dan ook ik ben er uit. Dank!

  geplaatst op
 • Na een mailtje van Marco heb ik vanmorgen goedgemutst een link toegevoegd naar de alfabetische versie van de OPML. Vanmorgen hield het Onstuimige alfabet helaas op bij de letter N. En nu op dit moment is er sprake van zeer bijzondere volgorde van de letters in het Nederlandse alfabet. Ik bedoel maar, dat jullie niet toevallig zouden denken dat er bij de pijnlijke tandartsbehandeling van vanmiddag ook elders in mijn hersens is geboord. Ik wacht met spanning af.

  geplaatst op
 • Haha, ik begon inderdaad al aan je te twijfelen ;-)

  Vraag staat uit bij jongens van Onstuimig; neem aan dat ze het snel zullen oppakken!

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.