Vier advertentiemogelijkheden in (en rondom) online video

7 februari 2007, 20:30

Vier advertentiemogelijkheden in (en rondom) online video

Videostreams brengen voor uitgevers hogen kosten met zich mee. Het zal dan ook niemand verbazen dat uitgevers al geruime tijd aan het kijken zijn naar de verschillende advertentievormen. Maar welke vormen kennen we nu eigenlijk? Deze week lanceerde Videostrip met haar nieuwe product Ad2Stream een videospeler met vier advertentiemogelijkheden in (en rondom) online video:

Naast de standaard gif en flash banners, welke om de video content kunnen worden geplaatst, neemt ondanks de kritiek het aantal pre-roll advertenties toe. Dit zijn korte 10 tot 30 seconden durende video spots die die als pre-roll worden toegevoegd aan online video’s. YouTube heeft recentelijk aangegeven te beginnen met pre-roll advertenties. Alhoewel we ze in Nederland nog nauwelijks zien (of heb ik die wellicht gemist?), zijn er internationaal steeds meer bureaus die zich specialiseren in de ontwikkeling van pre-roll advertenties.

Omdat er nog erg weinig goed materiaal voor handen is, zie je dat uitgevers die pre-roll mogelijkheden aanbieden nog veel gebruik maken van rectangle flash banners die ook al los als campagne-onderdeel werden ingezet. Interessant lijken de mogelijkheden van de flash lagen over de video, waarin creatieven functionaliteiten en teksten over de video kunnen toevoegen. Het nieuwe Windows Media Player 10 biedt op dit gebied diverse mogelijkheden. Denk daarbij aan het toevoegen van tekstballonnen aan de videostream op ieder gewenst moment en positie in de video.

Tenslotte kennen we ook nog de mogelijkheid van post-roll advertentie. Hierbij blijft het de vraag of de kijker geïnteresseerd is om nadat hij de content heeft bekeken nog een reclamevideo te kijken. De post-roll advertentie lijkt daarom uitsluitend geschikt voor een klinkende tekst boodschap als afsluiting.

Iemand al ervaringen met deze (of andere) video-advertentiemogelijkheden?

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

9 Reacties

    ssmeding

    Ik moest ook meteen denken aan Zoomin inderdaad. Voor de kijker is het vrij irritant, maar het business model zit wel sterk in elkaar. Zoomin werkt veel met externe publishers. De revenue die met de preroll reclame en de buttons wordt gegenereerd wordt verdeeld over Zoomin, de publisher en degene die het filmpje aanlevert.

    Het mooie is dat er op deze manier in de praktijk samenwerking in twee richtingen paatsvindt, bijvoorbeeld een gespecialiseerde website die zelf content aanlevert aan Zoomin en daarbij twee keer winst meepakt.

    Ik denk dat het in een community als YouTube wel haalbaar is om meer met adverteerders te gaan werken, maar dit zal door de bezoekers alleen geaccepteerd worden wanneer het uploaden van een filmpje daardoor ook de maker geld op zal leveren.


    7 februari 2007 om 21:21
    Gijsbregt

    4 manieren lijkt mij het begin. Waarbij voor al deze vier geldt: ze zijn mijdbaar. Een goede browser als Firefox zorgt er al voor dat je geen enkele banner of rectangle of skyscraper te zien krijgt. Het is een kwestie van wachten dat hetzelfde gebeurt voor de pre- en postrolls en misschien zelfs voor de layers.

    De layers zijn overigens het interessants. Want pre- en postroll is gewoon TV in een online jasje en bij de TV gaan we ook met zijn alle koffie zetten als de reclames er zijn.

    Online video advertising vraagt imho om 2 zaken om succesvol te zijn:

    1) relevantie en

    2) interactiviteit.

    Biedt beide zaken door middel van layers of rich media omgevingen en de kijker vindt het nuttig om de reclame te consumeren en zal er ook nog wat mee doen.

    Voor de toekomst zal echter voor de duurder geproduceerde online content nauwelijks meer een verschil te zien zijn tussen commercieel en non-commercieel: branding en sponsoring zullen steeds meer gaan plaats vinden. Beide vormen van adverteren zijn alleen mijdbaar als je de content in zijn geheel niet kijkt.


    8 februari 2007 om 07:11
    dolfkars

    Hierbij mijn aanvulling op de post:

    De Ad2Stream player koppelt de videospots, flash laag en de bijbehorende banners dynamisch aan de videocontent. Dit wil zeggen dat advertenties aan video rubrieken worden gekoppeld en niet hard aan een bepaalde video worden geplakt.

    Deze player is geheel ontwikkeld in Flash, waardoor iedere uitgever volledig in eigen look en feel de videos kan draaien, al dan niet geintegreerd in de website. Doordat het gaat om een flashplayer is het mogelijk om vrijwel ieder videotypen en ook flash rectangles als pre-roll spot te gebruiken, dit in tegenstelling tot en aantal bestaande players.


    8 februari 2007 om 09:00
    KJ

    Wie een mogelijke toekomst van marketing en TV wil zien doet er goed aan de film Idiocracy even te gaan bekijken. Hilarisch!


    8 februari 2007 om 11:49
    Andre Dominicus

    Binnenkort gaan ook wij de advertentiemogelijkheden rondom online video’s testen, samen met een grote partij. Het geeft aan dat dit onderwerp erg leeft onder adverteerders, mediapartijen en software leveranciers. Ben benieuwd wat het oplevert. Interessante info probeer ik te kunnen delen met jullie.


    9 februari 2007 om 05:33
    media

    Dank voor het delen van deze informatie Maarten!

    We zijn absoluut geinteresseerd in de resultaten Andre!


    9 februari 2007 om 05:46
    marcelvogels

    Memo2 heeft voor Kobalt, Clockwork, ABN, Zoomin, PCM, STER en ilse media onderzoek gedaan naar de reclame effectiviteit van de pre-roll. Resultaten in het kort: pre-roll outperformt alle banners in zowel actiematige als thematische resultaten. In combinatie met een rectangle NADAT pre-rolls zijn geserveerd geeft een additioneel effect. Nadeel is wel dat niet iedereen is gecharmeerd van video-content. Je kunt dus geen 100% bereik garanderen (ongeveer 40%).


    9 februari 2007 om 12:43
    media

    Interessant Marcel; zijn de onderzoeksresultaten ook ergens gepubliceerd of komen die nog naar buiten?


    9 februari 2007 om 12:54

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!