• Mobile
  wordt gesponsord door

Vier advertentiemogelijkheden in (en rondom) online video

Vier advertentiemogelijkheden in (en rondom) online video

Vier advertentiemogelijkheden in (en rondom) online video

Videostreams brengen voor uitgevers hogen kosten met zich mee. Het zal dan ook niemand verbazen dat uitgevers al geruime tijd aan het kijken zijn naar de verschillende advertentievormen. Maar welke vormen kennen we nu eigenlijk? Deze week lanceerde Videostrip met haar nieuwe product Ad2Stream een videospeler met vier advertentiemogelijkheden in (en rondom) online video:

Naast de standaard gif en flash banners, welke om de video content kunnen worden geplaatst, neemt ondanks de kritiek het aantal pre-roll advertenties toe. Dit zijn korte 10 tot 30 seconden durende video spots die die als pre-roll worden toegevoegd aan online video’s. YouTube heeft recentelijk aangegeven te beginnen met pre-roll advertenties. Alhoewel we ze in Nederland nog nauwelijks zien (of heb ik die wellicht gemist?), zijn er internationaal steeds meer bureaus die zich specialiseren in de ontwikkeling van pre-roll advertenties.

Omdat er nog erg weinig goed materiaal voor handen is, zie je dat uitgevers die pre-roll mogelijkheden aanbieden nog veel gebruik maken van rectangle flash banners die ook al los als campagne-onderdeel werden ingezet. Interessant lijken de mogelijkheden van de flash lagen over de video, waarin creatieven functionaliteiten en teksten over de video kunnen toevoegen. Het nieuwe Windows Media Player 10 biedt op dit gebied diverse mogelijkheden. Denk daarbij aan het toevoegen van tekstballonnen aan de videostream op ieder gewenst moment en positie in de video.

Tenslotte kennen we ook nog de mogelijkheid van post-roll advertentie. Hierbij blijft het de vraag of de kijker geïnteresseerd is om nadat hij de content heeft bekeken nog een reclamevideo te kijken. De post-roll advertentie lijkt daarom uitsluitend geschikt voor een klinkende tekst boodschap als afsluiting.

Iemand al ervaringen met deze (of andere) video-advertentiemogelijkheden?


Geplaatst in

DelenEr zijn 13 reacties op dit artikel

 • Een partij die in Nederland al veel doet met pre-roll advertenties is Zoom.in TV (http://www.zoomin.tv). De video's met advertenties vind je terug op diverse nieuwswebsites in Nederland.

  Persoonlijk vind ik de lange reclames behoorlijk irritant. Het is voor mij een reden om weg te surfen van de site en/of geen videos meer te bekijken. Een korte pre-roll van max. 5 seconden vind ik wel acceptabel.

  geplaatst op
 • Ik moest ook meteen denken aan Zoomin inderdaad. Voor de kijker is het vrij irritant, maar het business model zit wel sterk in elkaar. Zoomin werkt veel met externe publishers. De revenue die met de preroll reclame en de buttons wordt gegenereerd wordt verdeeld over Zoomin, de publisher en degene die het filmpje aanlevert.
  Het mooie is dat er op deze manier in de praktijk samenwerking in twee richtingen paatsvindt, bijvoorbeeld een gespecialiseerde website die zelf content aanlevert aan Zoomin en daarbij twee keer winst meepakt.

  Ik denk dat het in een community als YouTube wel haalbaar is om meer met adverteerders te gaan werken, maar dit zal door de bezoekers alleen geaccepteerd worden wanneer het uploaden van een filmpje daardoor ook de maker geld op zal leveren.

  geplaatst op
 • 4 manieren lijkt mij het begin. Waarbij voor al deze vier geldt: ze zijn mijdbaar. Een goede browser als Firefox zorgt er al voor dat je geen enkele banner of rectangle of skyscraper te zien krijgt. Het is een kwestie van wachten dat hetzelfde gebeurt voor de pre- en postrolls en misschien zelfs voor de layers.

  De layers zijn overigens het interessants. Want pre- en postroll is gewoon TV in een online jasje en bij de TV gaan we ook met zijn alle koffie zetten als de reclames er zijn.
  Online video advertising vraagt imho om 2 zaken om succesvol te zijn:
  1) relevantie en
  2) interactiviteit.
  Biedt beide zaken door middel van layers of rich media omgevingen en de kijker vindt het nuttig om de reclame te consumeren en zal er ook nog wat mee doen.

  Voor de toekomst zal echter voor de duurder geproduceerde online content nauwelijks meer een verschil te zien zijn tussen commercieel en non-commercieel: branding en sponsoring zullen steeds meer gaan plaats vinden. Beide vormen van adverteren zijn alleen mijdbaar als je de content in zijn geheel niet kijkt.

  geplaatst op
 • Webads is nu al een jaar bezig met de advertentievorm 'Spot-on'. Met deze techniek kunnen er advertentie-filmpjes worden getoond bij video-players van websites.

  Groot pluspunt van Spoton is dat de advertenties dynamisch worden ingeladen en niet vast zitten aan het filmpje zelf. Daarnaast is het ook mogelijk om omliggende banners te tonen bij het filmpje, zoals bijv. het geval is bij de TMF-player.

  Via deze link vind je meer info over Spoton

  geplaatst op
 • @Gijsbregt: helemaal mee eens!

  @Niels: we schreven inderdaad al eerder over de ontwikkelingen bij Webads.

  Even off-topic, kreeg gisteravond een mail van Marc Noet dat hij en Gijs Barends Medialand.nl (Isobar) gaat verlaten en dat ze worden opgevolgd door twee bekenden: Jasper Lamers (ex-Webads) en David Wolff (ex-Breakaway). Heren, allen gefeliciteerd met jullie volgende stap!

  geplaatst op
 • RapidSugar heeft samen met een grote bank een prototype gemaakt van een campagne met een Interactieve Commercial. Dit protoype is getest met de volgende resultaten en conclusies:

  - Grapjes in de video, zoals op een leuke wijze de aandacht trekken bij inactiviteit, werd niet geapprecieerd
  -­ Het werd als storend ervaren als men geen controle had over het tempo van de informatie. Ze willen geen lineaire ervaring!
  -­ Ondertiteling werd als positief ervaren.
  -­ Doordat men zelf een keuze kan maken voor informatie wordt de Interactieve Commercial als erg positief ervaren. En nodigt daardoor meer uit tot actie.
  ­ De inhoud werd goed gewaardeerd omdat de inhoud aansloot op het wereldbeeld van de gebruiker.

  Natuurlijk hebben deze resultaten te maken met een specifieke productie doch de basis was goed: interactie! En de lessen die we meenemen: geen grapjes, tempo controle bieden, ondertiteling en goed aansluiten op wereldbeeld/gebruikers context.

  Hier een uitleg wat het instrument Interactieve Commercial is (hierbij is wel wat Cluetrain en moderne marketing kennis vereist)

  De interactieve commercial is een campagne instrument wat full screen video op het web/beeldscherm gebruikt om doelgericht te converseren. Hierbij werken we met media objecten (video of anders zins) waarmee we een interactief dialoog uitvoeren. Geen lineaire ervaring meer maar een gefacliteerde en dynamische video flow. We brengen zo de werelden van Internet en Tv bij elkaar.

  Centraal staat de campagne met duidelijke doelstellingen om vervolgens de customer journey te ontwerpen. Al eerste de trigger. Je begint met het oplossen van de vraag: “Hoe verleid ik de doelgroep persoon om tijd aan mijn oppositie te besteden?” Dit kan via email, web, banners, (post, pre etc) webvideo, TV of zelfs een fax. En als ze getriggerd zijn gaan ze de conversatie in. Ze kiezen om je Interactieve Commercial te bekijken, dan start de conversatie echt.

  Dit resulteert in een communicatie effect (wat je kent van TV reclame) en meetbare ROI als in een email optin, terugbel verzoek of zelfs een aankoop als het product zich daarvoor leent. Alle handelingen worden gelogd in de database. Zoals de klik in een e-mail nieuwsbrief. Zodat je het profiel van de doelgroeppersoon, de gebruiker, kan opbouwen en een bron voor campagne optimalisatie hebt.

  Naast het innovatieve campagne format hebben we de server software zo goed als klaar, hebben we een project methodiek die er voorzorgt dat de investering groeit met de ambitie en kan een eerste campagne direct al opbrengsten opleveren. De Interactieve commercial is een nieuw marketing scenario wat naast je bestaande instrumenten kan draaien. Conversational Marketing met behulp van video.

  Dit jaar ben ik binnen RapidSugar full time aan het werk om Interactieve Commercial gebaseerde campagnes in de markt te zetten.

  geplaatst op
 • Hierbij mijn aanvulling op de post:

  De Ad2Stream player koppelt de videospots, flash laag en de bijbehorende banners dynamisch aan de videocontent. Dit wil zeggen dat advertenties aan video rubrieken worden gekoppeld en niet hard aan een bepaalde video worden geplakt.

  Deze player is geheel ontwikkeld in Flash, waardoor iedere uitgever volledig in eigen look en feel de videos kan draaien, al dan niet geintegreerd in de website. Doordat het gaat om een flashplayer is het mogelijk om vrijwel ieder videotypen en ook flash rectangles als pre-roll spot te gebruiken, dit in tegenstelling tot en aantal bestaande players.

  geplaatst op
 • Wie een mogelijke toekomst van marketing en TV wil zien doet er goed aan de film Idiocracy even te gaan bekijken. Hilarisch!

  geplaatst op
 • @ KJ: dan kan je deze ook wel waarderen

  geplaatst op
 • Binnenkort gaan ook wij de advertentiemogelijkheden rondom online video's testen, samen met een grote partij. Het geeft aan dat dit onderwerp erg leeft onder adverteerders, mediapartijen en software leveranciers. Ben benieuwd wat het oplevert. Interessante info probeer ik te kunnen delen met jullie.

  geplaatst op
 • Dank voor het delen van deze informatie Maarten!

  We zijn absoluut geinteresseerd in de resultaten Andre!

  geplaatst op
 • Memo2 heeft voor Kobalt, Clockwork, ABN, Zoomin, PCM, STER en ilse media onderzoek gedaan naar de reclame effectiviteit van de pre-roll. Resultaten in het kort: pre-roll outperformt alle banners in zowel actiematige als thematische resultaten. In combinatie met een rectangle NADAT pre-rolls zijn geserveerd geeft een additioneel effect. Nadeel is wel dat niet iedereen is gecharmeerd van video-content. Je kunt dus geen 100% bereik garanderen (ongeveer 40%).

  geplaatst op
 • Interessant Marcel; zijn de onderzoeksresultaten ook ergens gepubliceerd of komen die nog naar buiten?

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.