Google opent datacenter bij Eemshaven

7 februari 2007, 09:40

Google zal in de loop van dit jaar een datacenter aan de Eemshaven openen. Hier komt een van de transatlantische glasvezelkabels die Europa met de Noord Amerika verbind aan land zodat gebruik gemaakt kan worden van de snelst mogelijke verbinding. Daarnaast is de locatie erg geschikt vanwege de beschikbaarheid van electriciteit. De Eemscentrale ligt slechts een steenworp verderop. Dat meldt Trouw vandaag.

Er gaat niets boven Groningen

Dit is overigens niet het eerste Google datacenter in Nederland, enkele jaren geleden openden ze al een datacenter in de stad Groningen. Over dit datacenter wordt nogal vaag gedaan, maar zeker is dat er enkele hallen vol servers staan (schattingen van 50.00 tot 200.000 worden genoemd, ik ga binnenkort maar eens inbreken om te tellen) die naar verluid een belangrijke verbinding met het Europese vasteland verzorgen.

Doordat Google overal ter wereld datacenters heeft kunnen ze overal zorgen voor snelle services. Van een aantal andere zoekmachines weet ik dat ze meer werken met een systeem waarbij minder datacenters worden ingezet, die per stuk weer een grotere capaciteit hebben.

Marketeer voor betekenisvolle bedrijven.

Categorie
Tags

13 Reacties

  ssmeding

  Er gaat niets boven Google!


  7 februari 2007 om 10:39
  cindy

  Legal Google and illegal kabeljauw both find ‘heaven’ in Eemshaven on the same day!

  Must be something good there! Where is Eemshaven by the way?


  7 februari 2007 om 10:41
  Tjip

  Toch jammer dat Groningen er verder weinig aan heeft. Er is veel subsidie in gepompt, maar aangezien Google alles remote vanuit de USA beheert levert het nauwelijks werkgelegenheid op. Een paar ijzerbeheerders en een bewaker hooguit.

  Het dataverkeer gaat niet via Nederland, dus de GN-IX (die met nog geen paar Mbps wel een impuls kan gebruiken, vergeleken met de 250Gbps op AMS-IX) komt nog steeds niet van de grond.

  Leuke klant voor de Eemscentrale, dat wel. Ben benieuwd of Google *wel* korting krijgt op het gas van de Groningers.


  7 februari 2007 om 10:48
  Peter

  Altijd goed voor de werkgelegenheid


  7 februari 2007 om 11:15
  Peter

  En voor Nuon en Essent !!


  7 februari 2007 om 11:17
  Elmar Duiveman

  Google duikt op bij de Eemshaven, binnenkort verwacht ik dus minimaal een uitbreiding van mijn gmail, een dienst voor het uploaden van mijn bestanden bijvoorbeeld (online HDD)…


  7 februari 2007 om 11:58
  Jurjen de Vries

  Ha Remi. Leuk berichtje, maar persoonlijk vind ik hem meer op http://www.webwereld.nl thuishoren, en gek genoeg staat die daar niet eens.

  Op WebWereld staat wel weer een artikel over een MySpace film die door users gemaakt gaat worden, waarvan ik het weer meer op MF vindt thuishoren, dan op WebWereld. Eigenlijk beetje omgekeerde wereld qua blogging dus.. Of zie ik dat verkeerd?


  7 februari 2007 om 17:11
  evroekel

  @Remi: Het lijntje traffic4u-Google voor optimalisatie wordt zo ook een stukje korter 😉


  8 februari 2007 om 18:59
  Martin Meijer

  @Tjip, zoals ik het begrepen heb, is het door een bedrijf betaald! En er zit weinig tot geen Budget in van de gemeente/overheid!

  Verder vind ik het een uitstekende plek voor een datacenter, het werd eens tijd om een datacenter hoog in het noorden te hebben!


  6 juni 2007 om 07:30
  Thijs Bruinsma

  Martin heeft gelijk, Die lui van Google zijn best slim. Kost hun idd niks als ze alles besturen via de VS


  6 juni 2007 om 07:34
  zhachiress

  cheap jordans online


  6 augustus 2012 om 01:25

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!