Google opent datacenter bij Eemshaven

Google opent datacenter bij Eemshaven

Google zal in de loop van dit jaar een datacenter aan de Eemshaven openen. Hier komt een van de transatlantische glasvezelkabels die Europa met de Noord Amerika verbind aan land zodat gebruik gemaakt kan worden van de snelst mogelijke verbinding. Daarnaast is de locatie erg geschikt vanwege de beschikbaarheid van electriciteit. De Eemscentrale ligt slechts een steenworp verderop. Dat meldt Trouw vandaag.

Er gaat niets boven Groningen
Dit is overigens niet het eerste Google datacenter in Nederland, enkele jaren geleden openden ze al een datacenter in de stad Groningen. Over dit datacenter wordt nogal vaag gedaan, maar zeker is dat er enkele hallen vol servers staan (schattingen van 50.00 tot 200.000 worden genoemd, ik ga binnenkort maar eens inbreken om te tellen) die naar verluid een belangrijke verbinding met het Europese vasteland verzorgen.

Doordat Google overal ter wereld datacenters heeft kunnen ze overal zorgen voor snelle services. Van een aantal andere zoekmachines weet ik dat ze meer werken met een systeem waarbij minder datacenters worden ingezet, die per stuk weer een grotere capaciteit hebben.


Geplaatst in

DelenEr zijn 13 reacties op dit artikel

 • Er gaat niets boven Google!

  geplaatst op
 • Legal Google and illegal kabeljauw both find 'heaven' in Eemshaven on the same day!

  Must be something good there! Where is Eemshaven by the way?

  geplaatst op
 • @cindy: "Where is Eemshaven by the way?"

  Google is your friend

  geplaatst op
 • Toch jammer dat Groningen er verder weinig aan heeft. Er is veel subsidie in gepompt, maar aangezien Google alles remote vanuit de USA beheert levert het nauwelijks werkgelegenheid op. Een paar ijzerbeheerders en een bewaker hooguit.

  Het dataverkeer gaat niet via Nederland, dus de GN-IX (die met nog geen paar Mbps wel een impuls kan gebruiken, vergeleken met de 250Gbps op AMS-IX) komt nog steeds niet van de grond.

  Leuke klant voor de Eemscentrale, dat wel. Ben benieuwd of Google *wel* korting krijgt op het gas van de Groningers.

  geplaatst op
 • Altijd goed voor de werkgelegenheid

  geplaatst op
 • En voor Nuon en Essent !!

  geplaatst op
 • Google duikt op bij de Eemshaven, binnenkort verwacht ik dus minimaal een uitbreiding van mijn gmail, een dienst voor het uploaden van mijn bestanden bijvoorbeeld (online HDD)...

  geplaatst op
 • In de zomer van 2004 maakte ik deze foto's bij/van het datacentrum op het Zernike-complex in Groningen.

  Maar waar zouden de datacentra in Drenthe, Gelderland, N- & Z-Holland en Noord Brabant zitten?

  geplaatst op
 • Ha Remi. Leuk berichtje, maar persoonlijk vind ik hem meer op http://www.webwereld.nl thuishoren, en gek genoeg staat die daar niet eens.
  Op WebWereld staat wel weer een artikel over een MySpace film die door users gemaakt gaat worden, waarvan ik het weer meer op MF vindt thuishoren, dan op WebWereld. Eigenlijk beetje omgekeerde wereld qua blogging dus.. Of zie ik dat verkeerd?

  geplaatst op
 • http://www.webwereld.nl/articles/44956/google-introduceert-dienst-docs--amp--spreadsheets.html
  Als je hebt hebt over een aanval op Microsoft Office kan ik me voorstellen dat het nieuwe datacentrum onderdeel is van de distributiekolom. Afwachten is dus of veel mensen gebruik van deze nieuwe diensten gaat maken!

  geplaatst op
 • @Remi: Het lijntje traffic4u-Google voor optimalisatie wordt zo ook een stukje korter ;-)

  geplaatst op
 • @Tjip, zoals ik het begrepen heb, is het door een bedrijf betaald! En er zit weinig tot geen Budget in van de gemeente/overheid!

  Verder vind ik het een uitstekende plek voor een datacenter, het werd eens tijd om een datacenter hoog in het noorden te hebben!

  geplaatst op
 • Martin heeft gelijk, Die lui van Google zijn best slim. Kost hun idd niks als ze alles besturen via de VS

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.