• Mobile
  wordt gesponsord door

Altijd online, met HSDPA

Altijd online, met HSDPA
, Carl Mangold

Het duurt niet lang meer, of iedereen is overal en altijd online. En om als één van de eersten te ervaren hoe dat is, heb ik maar eens een Vodafone HSDPA Expresscard-je in m’n MacBook pro gestopt. En daar ben ik best blij mee.

UPDATE: De eerste maand Vodafone HSDPA heeft me blijkbaar €1246,41 gekost. Lees hier waarom...

Het voordeel van zo’n HSDPA kaartje is vanzelfsprekend het ‘overal en altijd online’ kunnen zijn. En wat dat betreft stelt het kaartje absoluut niet teleur. Oké, ik heb ‘t alleen nog maar in Amsterdam getest, maar daar werkt ‘t in elk geval voortreffelijk, zowel binnen als buiten en in de auto, op elke plek in de stad. En dat allemaal met een gemiddelde snelheid van pakweg 1 Mbps! (vergelijkbaar met een instap ADSL abonnement).

Het lijkt zelfs nog sneller te gaan. Maar dat komt door een proxyserver die alle jpg- en gif-afbeeldingen vóór verzending even flink comprimeert. Aan de afbeelding hiernaast zie je hoe sterk deze proxy de afbeeldingen comprimeert; vergelijk dit maar eens met het ‘normale’ origineel op de Vodafone website.

Dit is natuurlijk zowel een voordeel als een nadeel: het voordeel is dat je veel sneller over het internet sjeest, het nadeel is dat je met HSDPA je eigen online designwerk niet checken kunt. Maar ach, dat doe je dan dus maar zodra je weer online bent ;-)

Flash- en videobestanden worden overigens niet extra gecomprimeerd.

Een groter nadeel is dat de software nog een beetje amateuristisch is: je moet zodra je ‘t kaartje in je laptop hebt gestopt een ‘Mobile Connect’ programmaatje starten, gevolgd door het ‘inbellen via het HSDPA modem’, met ‘Internet Verbinding’. Het is dus niet ‘plug and go’, maar ‘plug, click, wait, click, wait and go’.

Een tweede nadeel is godzijdank een éénmalig leed: het instellen van je smtp server (voor het kunnen verzenden van e-mail). Hiervoor moet je allereerst ‘t bij het SIM-kaartje uitgegeven telefoonnummer opzoeken. Dit staat natuurlijk op je contract, maar dat heb je vanzelfsprekend niet bij je op ‘t moment dat je het nodig hebt. Even bellen naar de helpdesk dus…

Daar krijg je tamelijk snel een helpdeskmedewerker aan de lijn, die je netjes uitlegt dan de server ‘authsmtp.vodafone.nl’ heet, en je inlognaam ‘mail’, gevolgd door je telefoonnummer is. Maar dat je voor de rest even een accountje op my.vodafone.nl moet aanmaken. En dát gaat niet echt handig…

Je vult je inlognaam in, en krijgt een tijdelijk wachtwoord toe-geSMSt. Maar dat SMS-je kun je natuurlijk onmogelijk lezen. Je moet dus even een minuutje wachten (om er zeker van te zijn dat het SMS-je is aangekomen), de SIM-kaartjes uit je GSM en je HSDPA kaartje omwisselen, je GSM aanzetten, het SMS-je lezen, het wachtwoord opschrijven, de SIM-kaartjes weer terugstoppen, het HSDPA kaartje in je laptop stoppen, ‘Mobile Connect’ starten, even wachten, inbellen met ‘Internet Verbinding’, weer even wachten, en tot slot het opgeschreven wachtwoord in het online formuliertje typen. En dan maar hopen dat je formulier-sessie nog intact is ;-)

Maar, al met al ben ik er dus best blij mee. Nu maar hopen dat die kaartjes niet sneller over de toonbank gaan dan er antennes en bandbreedte wordt bijgeprikt…


Geplaatst in

DelenEr zijn 39 reacties op dit artikel

 • Wat betaal je voor dit soort diensten?
  Het plaatje s ongeveer voor 75 gecomprimeerd. Niet mooi maar zeker wel functioneel!

  geplaatst op
 • Carl,

  enig idee of bovenstaande ook op een "normale" Macbook werkt? Heb naast een tweetal USB- en een Firewire-aansluiting niet veel mogelijkheden om een kaart in mijn Macbook te steken.

  Tja, en anders heb ik nog meer redenen om toch voor de Pro te gaan :)

  Wat je beschreven hebt is toch wel vrij veel moeite m.i.

  geplaatst op
 • @Vincent: Ik betaal € 48,50 voor 1 GByte 'flat fee' per maand. Het kaartje was gratis.

  @Marc: Ze hebben ook een USB modempje. Maar dat heb ik niet getest.

  geplaatst op
 • Ik heb geen HSDPA ervaringen, ik ben zelf altijd online via G3 (UMTS).

  Ik heb via T-mobile zo'n Pocket Internet Totaal voor 9,50 per maand (incl. BTW). De snelheid die ik daarmee haal is zo'n 60 kb/s met G3 ontvangst. Helaas nog niet landelijk en zul je in bepaalde delen (automatisch) switchen naar (het langzamere) GPRS.

  Via BT werkt het vlekkeloos icm m'n MacBook. Voor een vast - en laag - bedrag, altijd online. Overal.

  Niet zo snel als HSDPA, maar wel stukken goedkoper. En 60 kb/s is prima te doen voor mobiel, waarschijnlijk zit je met HSDPA ongeveer op het dubbele?

  geplaatst op
 • @Wilco: Mijn snelheid is gemiddeld 1 Mbps, ruim 16 maal zo snel als 60 kbps.

  geplaatst op
 • Da's lekker zeg, die compressie van gif en jpg. Mogen ze weleens toevoegen aan het kopje "Duidelijkheid vooraf" op de Mobiel breedband page. Je zult maar designer zijn en denken dat je lekker online kunt surfen in de trein en wat kan werken :-(

  @Carl: binnenkort nog een afspraak in de kop van Groningen?

  geplaatst op
 • Ik heb al ongeveer een half jaar HSDPA van T-Mobile en dat is wel fijn. En dat gemiep over simkaartjes wisselen: gewoon een 2e simkaart nemen en een tool op je laptop om smsjes te lezen (ManySMSenderX voor OSX) en klaar. Overigens haal ik bij T-Mobile ook echt netjes 1.5Mbit en heb ik geen last van ver****te plaatjes tenzij je het aanzet.

  Via bluetooth heb ik ook wel geprobeert, maar bluetooth is zelf zo langzaam, dan haal je nooit 1.5Mbit.

  Bug - die lekker streaming film kijkt in de trein

  geplaatst op
 • @ Carl: Ik heb het over kb/s, niet hetzelfde als kbps, evenals mb/s niet hetzelfde is als mbps.

  1 mbps (megabit per seconde) = 1024 kbps (kilobit per seconde) = 128 kb/s (kilobyte per seconde). In de praktijk zul je er geen 128 kb/s mee halen, zit altijd een (soms flinke) buffer in.

  Zou je eens een speedtest willen doen op http://www.speedtest.nl en je resultaten hier posten?

  geplaatst op
 • Ik zou volgens T-Mobile 1.8 mbit moeten halen met mijn T-Mobile alles erop-en-eraan account. Haal ik dus niet en heb T-Mobile al uitgedaagd om de service te verbeteren. heb zelfs(bij toeval) de Directeur consumer marketing gesproken maar ook hij heeft me niet kunnen helpen. lees meer over mijn ervaringen hier hier

  geplaatst op
 • Ik was onderweg en kreeg sms binnen van een nieuwe posting op Marketingfacts met de titel 'Altijd online met HSDPA' en dacht verrek, nog een advertorial van Vodafone? Maar nee hoor, gewoon een enthousiaste klant. Kijk, dat kan natuurlijk ook!

  Btw, heb toevallig mijn HSDPA-kaart ontvangen; zal binnenkort laten weten of het bevalt! Ben benieuwd of die 200 Mb/maand die ik nu heb wel voldoende is. Iemand al een beetje ervaring met dataverbruik?

  geplaatst op
 • Dat is dan wel weer goed geregeld bij T-Mobile. Flat-fee...Ben benieuwd hoelang Vodafone dit model kan houden in de NL markt

  geplaatst op
 • @Wilco: Van die speedtest.nl software klopt volgens mij geen reet:

  geplaatst op
 • Nu we toch aan het nerden zijn: ik vind mijn Vodafone Expresscard niet fijn*. De Vodafone applikatie is de enige die mijn Mac(book Pro) met de snellere dualcore processor bewegingsloos aan het hangen krijgt. Schijnt een incompatibiliteitje te zijn. Ik heb mazzel als ik verbinding krijg zonder dat de Mac hangt (en echt uitgezet moet worden!). Werkt het eenmaal, dan werkt het inderdaad prima. Vroeg me ook al af waarom de graphics op sites er zo verrekte slecht uit zagen - lees nu waarom.

  Paul

  * Sinds ik 'executive' ben, moet ik mijn vocabulaire wat aanpassen. De goede lezer vervange 'niet fijn' door 'uitgesproken klote' ;-)

  geplaatst op
 • @Paul: Die Vodafone software is inderdaad nogal amateuristisch in elkaar gedraaid; ik moet na gebruik van dat HSDPA kaartje mijn laptop in pakweg 33% van de gevallen herstarten om weer via WiFi verbinding te kunnen maken. En ik erger me ook behoorlijk aan de vele uitroeptekens in de teksten van die applicatie ('Er is geen Datacard gevonden! Het programma wordt afgesloten!' enzo).

  geplaatst op
 • @Carl bedankt voor je tip. Werk al jaren met een UMTS kaart van KPN die prima bevalt in mn Acer travelmate. Sinds een aantal weken geswitched naar een .... juist ja Macbook pro, en dan denk je waar moet die kaart in, andere sloten enzo.

  Morgen dus naar de KPN winkel maar als ik het goed begrijp kan ik volgens jouw beter doorlopen naar de Voda shop terwijl een heer van stand (Paul) juist die kaart drie keer niks vindt. Huhhh Mona help me.

  geplaatst op
 • @Paul, een stukje zelf relativisme is een goede, zelfs essentiele eigenschap die je gelukkig nog bezit. Ben benieuwd of je naast de huidige mobiele uitdagingen voor Sanoma een mobiele visie hebt. Lianne heeft mijn nummer mocht je willen sparren.

  geplaatst op
 • @Henk: het probleem dat ik signaleer heeft uitsluitend betrekking op mijn duocore Macbook Pro, naar het schijnt. Zeker weten doe ik het echter niet. Als ik één processor uit zou zetten, zou het goed moeten werken. Zocht net nog even een link hierover maar vind de info niet meer.

  @Mark: prikkel me: stuur wat op. Lianne heeft mijn e-mail adres ;-)

  geplaatst op
 • Ahum, ik wil het vooral eens vanuit mijn eigen gebruikersperspectief bepalen en niet alleen vanuit techniek. Dus wellicht eenzijdig, maar ik beschouw mijzelf toch als een persoon die mobiel door Nederland reist, een verslag vanuit de praktijk.

  Leuk zo'n kaart, maar die is aangesloten op mijn laptop. Ik reis met openbaar vervoer, d.w.z. bus, trein, metro en zie geen enkele mogelijklheid om daar met mijn laptop actief bezig te zijn. Te druk, geen plek c.q. ruimte. Dus mijn laptop blijft onaangeroerd in mijn tas zitten. Gelukkig beschik ik over een PDA die mij in staat stelt om tussentijds mijn e-mail te lezen, afspraken te boeken, e-mails te beantwoorden, te bellen etc. Erg handig, vooral met een flat fee abonnement, dat overigens prima kan volstaan met 60 kpbs. O ja, ik kan ook nog gewoon internetten. Kosten 9.95 euro.

  Ja goed, dan zit ik even te wachten in een stationsrestauratie. Gelukkig hebben we hotspots. Even aanmelden, betalen en hoppa online.... Kan snel wat sites checken...

  Kortom, ik zie nog geen reden om zo'n dure kaart aan te schaffen voor 48,50 per maand!!!!

  Maar goed, ik reis met openbaar vervoer 2e klasse. Mensen die 1e klas reizen of per auto reizen hebben wellicht andere behoeften ;-)

  geplaatst op
 • Snelheid die wij hebben gezien lag tussen de 50 en 150 Kbyte/s, wat best oke is naar mijn mening. Latency is echter hoog dus het duurt lang voor er connecties gelegd zijn tussen browser en server.

  Speedtest heeft geen zin aangezien je de snelheid meet tussen de Vodafone (proxy)server en Speedtest.

  De huidige Vodafone software is al een stuk beter dan de vorige versie, dat was echt een gedrocht.

  TIP: Je kan de afbeeldingen (in Safari) in orginele kwaliteit laden door er met je muis boven te hangen en dan eenmaal shift-R te drukken.

  geplaatst op
 • Is dit geweldig of is dit geweldig? Ben onderweg naar Belgie en kan ondertussen gewoon internetten in de auto:  Gerjanne dank voor het rijden! ;-)

  geplaatst op
 • @Marco: Waar is die webcam van je? Ik wil natuurlijk wel een live stream binnenkrijgen :-)

  geplaatst op
 • Heb filmpje net opgenomen maar gaat me net iets te ver om deze ook mobiel online te zetten. Maar dat zal niet lang meer duren voordat ook dat snel en goedkoop kan!

  geplaatst op
 • En je partner vind dit allemaal heel normaal neem ik aan?
  Nog niet zolang geleden maakten we in de auto ruzie over het kaartlezen en de route, dankzij Tom-Tom is dat verleden tijd.
  Elke welles-nietes discussie tijdens lange ritten in de auto kan nu ook direct gegoogled worden.
  Dit gaat menig relatie redden.:-)
  Mark my words :-)

  geplaatst op
 • @Paul, Carl: gewoon weer overstappen op windows; ik heb nergens last van ;-)

  @Petra: diepte-interview met Gerjanne zal ik later online zetten (als het tenminste door de censuur komt ;-)

  geplaatst op
 • Ik gebruik de UMTS kaart van Vodafone nu ook al zo'n 2 jaar. De software is verschrikkelijk, en de prijs voor gebruik in het buitenland absurd hoog. Voor het live gaan van Eccky in 2005 was ik even aan het testen in de auto (rijdend langs de Middelandse Zee, toch beter dan Belgie Marco;-)) en dat kostte me 800 euro.... Vanwege de software problemen connect ik m'n laptop nu altijd via m'n HTC TyTn. HSPDA, EDGA, UMTS & GPRS via Bluetooth. Werkt perfect, zelfs bovenin de Alpen heb ik vorige week gemerkt;-)  http://www.eccky.com/weblog/2005/08/making-eccky-while-driving.html

  geplaatst op
 • Ik heb ervaringen in de trein tussen Amsterdam en Utrecht (visa versa). De connectie valt bijna niet weg als ik alleen via de Vario II(Qtek) bezig ben. Als ik het signaal via bleutooth op mn laptop gebruik valt het wel vaker weg. De trein haalt zon 140 onderweg maar kan niet zeggen dat dat het probleem is.

  geplaatst op
 • In mijn achterhoofd ben ik aan het nadenken over mobiel internet met een Vodafone-kaart in mijn laptop, maar ben redelijk geshockeerd door wat ik hier lees... Is deze 'automatische' compressie ook uit te zetten?

  Je betaald toch (fors) voor een bundel data-verkeer (200 Mb, 1 Gb etc) - dan mag je toch zelf wel bepalen of je die graag gecomprimeerd en sneller wilt zien of trager maar zoals op de desktop?

  geplaatst op
 • Is mij nooit gelukt om het uit te zetten, is inderdaad zeer irritant.

  geplaatst op
 • Rogier, Yme: wat is eigenlijk het probleem? Neem aan dat je onderweg meestal niet vor grafisch werk online gaat? En als dat wel zo is kun je per image kiezen voor hoge kwaliteit.

  geplaatst op
 • Nou ja, het is ook geen onoverkomelijk probleem voor standaard-internetgebruik, en misschien zelfs een prettige versnelling. Het is meer de shock dat ik al wat uurtjes op de Vodafone website heb doorgebracht, maar dit nog nergens had gelezen. (Dank daarvoor dus, Marketingfacts! :))

  Dat het comprimeren niet uit te zetten is, vind ik vreemde tekortkoming. Heeft KPN dan ook standaard zo'n compressie voor haar gebruikers ingeschakeld?

  geplaatst op
 • Marco, het is wat mij betreft niet aan de operator om te bepalen hoe ik websites bekijk. Het is een aardige feature om bandbreedte te besparen wanneer je duur aan het roamen bent in het buitenland, maar deze moet default uit staan. Daarbij heeft het kiezen voor hoge kwaliteit nooit gewerkt voor mij...

  geplaatst op
 • Yme, mee eens, ze zouden ervoor kunnen kiezen om het optioneel aan te bieden met default op lage resolutie. Wellicht pakken ze het op!

  geplaatst op
 • Carl, is de Vodafone SMTP-server de enige die je aan de praat mag/kan krijgen of kun je ook de SMTP-server van je eigen provider direct gebruiken (zonder die Vodafone-omleiding)?

  Kan het vooralsnog niet zelf uitproberen omdat mijn Macbook (niet Pro) geen ingang heeft voor kaarten.

  Tot voor kort gebruikte ik de Bluetooth-verbinding tussen mobiel en laptop, die vervolgens het netwerk inging met Launch2net (van novamedia.de). Mailen kon in die configuratie moeiteloos via de SMTP-server van mijn eigen internetprovider.

  geplaatst op
 • Erwin, ik heb nooit de SMTP-server van Vodafone hoeven te gebruiken.

  geplaatst op
 • @Erwin: Dit hangt af van 't feit of je 'eigen internetprovider' relaying toestaat. De meeste providers doen dit niet, om 't spammers niet al te makkelijk te maken.

  geplaatst op
 • Over die compressie: ik heb er ook 'last' van gehad, maar er blijkt wel een oplossing voor te zijn (zo bleek na bellen met de klantenservice)! Bij het standaard toegangspunt (office.vodafone.nl) dat gebruikt wordt, wordt inderdaad compressie toegepast, maar Vodafone kan op verzoek ook een ander toegangspunt (web.vodafone.nl) aansluiten voor je, waarbij niets gecomprimeerd wordt. Dat nieuwe toegangspunt dien je dan uiteraard ook in de software aan te geven Werkt hier perfect!

  Saillant detail: in de Windows-software kun je de mate van compressie zelf instellen, maar als Mac-gebruiker hebben we deze luxe nog niet..

  geplaatst op
 • Naast bovenstaand kan je - in ieder geval op mijn Windows laptop - ook handmatig een afbeelding of de hele pagina in de browser zonder compressie opnieuw laden: Plaats je muis boven de afbeelding en met Shift en R samen ingedrukt zal de afbeelding zonder compressie verversen. Als je
  Ctrl en F5 samen indrukt wordt de hele pagina opnieuw geladen zonder compressie. weet niet of dit op Mac ook werkt...

  geplaatst op
 • We hebben inmiddels ook (in samenwerking met Vodafone) de weblog mobielbreedband.nl gelanceerd. Zal Polle vragen om hier vandaag een kort stukje over te posten. Kom er vandaag zelf helaas niet aan toe!

  geplaatst op
 • Ik zie dat Carl inmiddels niet meer zo enthousiast is? http://www.marketingfacts.nl/berichten/20070215_vodafone_hsdpa_niet_doen/

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.