Advertenties waaien weg op NU.nl

Advertenties waaien weg op NU.nl
,

Advertenties waaien weg op NU.nlStorm in Nederland, en dat brengt wat teweeg! Niet alleen de snelweg slibt dicht, maar ook de digitale snelweg (waarom klinkt dat nou zo ‘90s…?) zit propvol. Vooral daar waar het de afritten naar nieuws en verkeersinformatie betreft. Zo zijn de sites van ANWB, KNMI de VID lastig bereikbaar (geweest). Helaas ontkwam ook onze eigen NU.nl daar niet aan.

Ondanks allerlei technische voorzorgsmaatregelen op het gebied van hardware en daarmee samenhangende noodscenario’s aan de technische kant om ‘explosieve trafficstijging door actualiteit’ aan te kunnen, hebben we vandaag moeten overstappen op plan X - plan Xtra maatregelen. Dat wil zeggen dat we de site zo ‘licht’ mogelijk moeten maken om zo de doorstroming van traffic (en dus onze bezoekers) zoveel mogelijk te faciliteren. Daarvoor hebben we diverse opties: foto’s tijdelijk van de site halen; advertenties tijdelijk uitzetten; en er zijn nog diverse andere knoppen waar we aan kunnen draaien. Voor nu hebben we gekozen voor de tweede. Gedurende een uur of 2 was NU.nl dus advertentievrij te bezoeken. Net zo lang tot het weer een beetje begon te rijden op die enorm drukke afrit. Inmiddels is alles weer terug bij het normale, maar zitten we nog altijd op bijna 2 keer zoveel bezoek als normaal gesproken rond deze tijd.


Geplaatst in

DelenEr zijn 35 reacties op dit artikel

 • Kleine update. De advertenties zijn inmiddels weer door ons teruggeplaatst. Waar de servers uren lang in het rood stonden, zitten we nu weer op 80 procent van onze capaciteit. Dit is vooral te danken aan het tijdelijk reduceren van de hoeveelheid lezersfoto's binnen de artikelen. Zodra het kan, gaan we ook dat weer terug zetten naar normaal.

  Laurens Verhagen, Hoofdredacteur NU.nl

  geplaatst op
 • Zijn de lezersfoto's dan niet physiek (andere servers) gescheiden van de rest van de site?

  In principe moet een basis van de site zonder al te veel moeite altijd toonbaar kunnen zijn, zeker gezien het statische van de site.

  geplaatst op
 • @Thomas:
  Helaas nog niet. Enige tijd geleden hebben we wel al een plan gemaakt voor een andere aanpak van de presentatie van foto's. Juist om dit soort dingen te voorkomen. In de front end moet je dan denken aan een slideshow binnen een artikel op het moment dat er meerdere foto's zijn.

  geplaatst op
 • Super, jullie zouden wel wat credits kunnen geven aan de hostingpartij die dit allemaal met jullie heeft geregeld.

  geplaatst op
 • Kreeg net een berichtje van Erik dat jongens van Watchmouse bezig zijn met een analyse van bereikbaarheid (nieuws)sites. Ben benieuwd!

  geplaatst op
 • Poef, hoorde net wat dit voor effect heeft op video hosting, dat is nog 1000x zwaarder dan webpagina's hosten. De storm schijnt op dit moment meer verkeer te genereren dan heel YouTube bij elkaar. Mediaserver parken staan roodgloeiend door alle Nederlanders die video's van omvergewaaide bomen, daken en auto's willen zien. Heftig.

  geplaatst op
 • De eerste foto's van de storm komen her en der binnen (via Marie-José). Wie heeft de ultieme storm-foto van vandaag?

  Bovenstaande foto heb ik overigens ook van Flickr geleend en toegevoegd aan het bericht van Lianne. Hope you don't mind ;-)

  geplaatst op
 • Marco, thanx voor die foto. Ik blijf toch een beetje onhandig met het posten... zie ook steeds dat ik berichtjes niet categoriseer.
  Bij NU.nl komen enorm veel lezersfoto's binnen. Zodra de ergste drukte voorbij is denk ik dat er daar wel wat meer van op de site zullen verschijnen.

  geplaatst op
 • Zag ze net hier al voorbijkomen Lianne!

  Enne, we gaan binnenkort maar eens een cursus html-en geven aan een paar bloggers hier ;-)

  geplaatst op
 • Ik zit op dit moment vast in Amsterdam. Dus als je ergens een online begin wilt maken met die cursus houd ik me aanbevolen :-)

  geplaatst op
 • Op NU.nl hebben we sinds ruim een uur weer de foto's teruggeplaatst. Alles is in de lucht gebleven, m.u.v. de video's. NU.tv is enige tijd uit de lucht geweest. Het gaat hierbij om krankzinnige hoeveelheden dataverkeer.
  Maar goed, wie mooie stormfoto's wil zien, klik hierrr.

  geplaatst op
 • Wat is 'krankzinnig'? Ben wel benieuwd.. Ik doe 's avonds nu 100 MBit, en dat is zonder filmpjes :)

  geplaatst op
 • Ben alvast begonnen met een presentatie user generated stormcontent in elkaar te zetten. Je weet nooit waar het goed voor is ;-)

  geplaatst op
 • Ja ik ben ook benieuwd, heb je wat cijfers voor ons?

  geplaatst op
 • Ik zit niet zo goed in de MBit taal. Maar kan jullie wel wat inzicht in pageviews geven.
  Tot nu toe was het 'all time high' pageview record van NU.nl 13,1 miljoen op één dag. Dat was op de dag van de verkiezingen - 22 november 2006. Vandaag zaten we al op ongeveer 13 miljoen om een uur of 7 vanavond. We verwachten dat aantal dus ruim te overstijgen. Lastig om een preciezere inschatting te geven, maar we zullen richting 16 miljoen gaan is een (voorzichtige) schatting voor vandaag.

  geplaatst op
 • Geen Stijl was er ook snel bij, via fotofuck link. Vraag me wel af waarom Dumpert.nl niet gebruikt is.

  http://www.geenstijl.nl/feauteaufuck/manches/63/index.html

  geplaatst op
 • Volgens Tonie heeft GS beste en meeste foto's. En gelijk heeft ie

  http://www.bright.nl/burgerjournalisten-verslaan-storm

  geplaatst op
 • @Marco
  Fotootje nodig van een MF blogger? ;-)
  Vandaag stortte voor mijn kantoor een prachtige oude boom op een vrij nieuwe auto, de bestuurder kwam met de schrik vrij, maar ik betrapte mij erop dat ook ik uit het raam hing om 'm te "burgerkieken".

  geplaatst op
 • Exacte cijfer wat betreft video heb ik helaas nog niet bij de hand. Kan wel zeggen dat we inmiddels op ruim 15 miljoen pageviews zitten vandaag. Dus het record van 22 november (verkiezingen, ruim 13 miljoen) is ruimschoots overtroffen. Een normale doordeweekse dag doet bij ons zo'n 10 miljoen pageviews.
  Dit alles dankzij onze onvermoeibare redacteuren, die een werkdag van ruim 15 uur achter de rug hebben. Overigens deels noodgedwongen, vanwege alle verkeerschaos

  geplaatst op
 • Dit was een all-time high, ook voor de video's. De uitgebreide stats hebben we morgen en mag ik niet zomaar delen, maar ik kan wel wat algemene cijfers geven:

  We hebben tussen 13:00 en 20:00 >50 video requests per seconde op meerdere servers afgevuurd gehad, met halverwege de middag regelmatig pieken ver boven de 100 requests per seconde, waardoor WMV video's op sommige servers tijdelijk onbereikbaar waren.

  We hebben het hier over minstens 1 tot 1,5 miljoen video requests in een hele korte periode. Zelfs de top-10 populairste video's op YouTube halen dit soort aantallen niet: Op YouTube 'deed' Saddam's video 1,3m views in 3 dagen! Apple's keynote trok in de eerste 3 dagen 1m kijkers per dag. Dit geeft wel een beetje aan hoe mainstream online video in Nederland is geworden, doet niet meer onder voor broadcast kijkcijfers.

  De gevraagde capaciteit was ruim over 2Gbps, er was standaard echter maximaal 1Gbps beschikbaar voor nieuwsvideo's. Er is daarom getuned (bitrates en bursting omlaag bijvoorbeeld) en extra server capaciteit ingezet om toch zoveel mogelijk views te kunnen afhandelen.

  Een aantal dedicated servers voor dit soort incidenten stond al klaar, maar zijn niet ingezet omdat de verbindingen bij de hosting providers nog niet opgewaardeerd waren, met als risico dat deze mediaservers het verkeer naar belangrijke websites volledig weg zou drukken!

  Ook nu is het nog steeds erg druk, de afgelopen 45 minuten logden we 53.176 succesvolle views (20 per seconde...), alleen al op nieuwsvideo's.

  Nog los van dit soort incidenten (en ook die van de afgelopen weken met bijv. Saddam) zien we een stormachtige (pun intended :) toename van verkeer op video's. Bij sommige partijen verdubbelt het aantal views per 2 maanden.

  geplaatst op
 • @Laurens, Stef: dank voor de aanvullende info (Stef, neem aan dat je bij NU.nl werkt?)

  @Annet: stuur maar door, zet ik 'm bij je reactie. Altijd leuk!

  @Henk-Jan: inderdaad mooi overzicht van Bright!

  geplaatst op
 • Marco,

  nee, Jet-stream.nl. Ik heb het niet specifiek over de Nu.nl video's, maar je kunt er van uit gaan dat ze een zeer, zeer aanzienlijk aandeel in dit verkeer hebben gehad ;)

  geplaatst op
 • Ik heb wat filmpjes gemaakt met gevaar voor eigen leven. Die had ik een uur eerder online kunnen hebben als niet heel zeelandnet platgelegen had door een stroomstoring door de storm. Die vele bezoekers op Nu.nl kwamen vanmiddag dan ook zeker niet uit Zeeland.

  geplaatst op
 • Hou je ons wel op de hoogte Petra m.b.t. die filmpjes? Jij woont natuurlijk in een uitgelezen gebied. Meteorelogisch gezien. Vandaag althans. Of zoiets. Dus.

  geplaatst op
 • Stuur je me nu weer naar buiten Peter? Ik zit net zo lekker... :-)

  geplaatst op
 • Neu, dat niet. 't Gaat om die filmpjes die je nog niet online hebt kunnen zetten. Dus dat valt mee. Gooi nog een lekker blokje in de haard ;-)

  geplaatst op
 • En ik schenk even wat in, smaakt goed na zo´n wandeling:-)

  geplaatst op
 • Heb mijn sheets over user generated stormcontent maar even aangepast en een screenshot van je filmpjes toegevoegd Petra. Compleet maf die mensen die met dit weer de dijk opklimmen ;-)

  geplaatst op
 • Is dat nieuws Marco? :-)
  Ik deed dit altijd al trouwens, ook zonder camera, de zee is immers het mooist met dit weer.:-)

  geplaatst op
 • User generated stormcontent is hardstikke nieuw(s) ;-)

  geplaatst op
 • Toch aardig om de statistieken van NU.nl (16.805.601 pageviews op 18 januari) eens te bekijken:

  geplaatst op
 • Het is duidelijk dat Nederland het heerlijk vindt om een 'crisis' mee te maken. 16 miljoen page views/24 uur is erg veel. Vooral de media klopt het enorm op met alle aandacht en berichtgeving. Het is niet erg, want ik kijk met plezier naar de live crisis-reports op locatie. Maar na 20x dezelfde boom op een auto gezien, en een kraan op een school (3 gewonden) was er geen echte 'crisis' -- tenminste als je niet op de snelweg zat of in de trein.

  De dag erna is dan ook de kop "het was geen crisis"...

  geplaatst op
 • Ik heb de hele chaos goeddeels gemist, omdat ik op een borrel was en daarna een gestrande vriend over de vloer kreeg. De hele avond geborreld, geen nieuws gezien en geen 'ramp-sites' bekeken. Was er iets aan de hand dan, gisteren? ;-)

  geplaatst op
 • @Jeroen: Was jij vandaag misschien winderig?

  geplaatst op
 • Laat ik het zo zeggen: voor zij die winderig waren, had ik gisteren wel een paar themafilmpjes geselecteerd.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.