Google PageRank update

10 januari 2007, 05:53

Google PageRank updateDe Google PageRank is al jaren onderwerp van gesprek onder zoekmachine marketeers en website-eigenaren. Hoe hoger de PageRank, hoe hoger de postite van de betreffende website in de Google zoekresultaten. De exacte invloed van de PageRank op dit zoekresultaat is alleen bekend bij Google. Eens in de zoveel tijd berekent Google voor alle websites een nieuwe PageRank. Via de weblog van Taekema Interactive lees ik dat verschillende sites melding maken dat Google op dit moment de PageRank weer aan het updaten is. De datacenters die de nieuwe pagerank als eerste zou moeten laten zien zitten in de reeks: 216.239.51.*.

Waarom is dit allemaal zo belangrijk? Enerzijds dus omdat het een belangrijke bijdrage heeft op de positie van websites in Google. Anderzijds heeft de Google PageRank recentelijk gezorgd voor een heftige discussie over de beoordeling van de marketing & communicatie weblogs. Ik kreeg gisteren van de jongens van Onstuimig door (met dank aan de hulp achter de schermen van o.a. Joost de Valk), dat de top 100 inmiddels is geupdate waarbij voor de PageRank nu 6 tot 10 servers worden geraadpleegd (en we hopelijk een stabieler resultaat hebben). Ben benieuwd wat jullie er van vinden!

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

16 Reacties

  RubZie

  Eerlijk gezegd vind ik het nog steeds redelijk waardeloos. PageRank levert misschien een bijdrage, maar hoe groot die is weten we niet, dat ‘ie steeds kleiner wordt is bekend. Bovendien zien wij gewone mensen slechts een flauwe indicatie van PR, die logaritmisch is opgebouwd en dus niet op een 10 puntsschaal die wij te zien krijgen. Ook is het een groot probleem dat je homepage PR (PR gaat over pagina’s, niet over websites) niet representatief hoeft te zijn voor je weblog. Het is daarom absoluut geen goede indicatie van wat voor populariteit dan ook, zoals al door zo’n beetje alle SEO’s op MF is uitgelegd, vergeleken met bijvoorbeeld Technorati rank of SEOmoz’ samengestelde “power”.

  Tot slot een egonoot: mijn PR is nog steeds verkeerd (op 5 van de 50 DC’s heb ik 4, de rest is 5), wat ervoor zorgt dat ik onterecht buiten de top 10 val, en dat is frustrerend, sorry 🙂


  10 januari 2007 om 06:34
  Polle

  En de stakkers buiten de top 100 😉


  10 januari 2007 om 06:47
  media

  Nog even onder voorbehoud de update van de top-100; ik geloof dat ik verkeerd zit en dat we achter de schermen nu wel het script hebben draaien maar dat de lijst nog niet is geupdate. To be continued!


  10 januari 2007 om 06:50
  RubZie

  Ahh, dat verklaart wat, thanks Marco 🙂


  10 januari 2007 om 06:54
  Polle

  Lol@André


  10 januari 2007 om 08:07
  Gerben

  Maar hoe je het ook went of keert…of het nu wel belangrijk is of niet….het houdt de gemoederen toch altijd weer bezig..zoals hierboven ook al weer blijkt.

  In mijn opinie is PR idd minder belangrijk aan het worden…1 van mijn sites geeft bij de nieuwe datacenters op het hoofddomein een Pagerank van 2..maar de posities die ik in Google heb concurreren met sites die op het hoofddomein een pageank van 4,5,6 en soms zelfs 7 hebben…..


  10 januari 2007 om 08:37
  ssmeding

  Jammer dat de nieuwe PageRank alleen voor de top100 is berekend en niet voor de mensen die daar net buiten vielen…


  10 januari 2007 om 08:41
  Laurens T

  Inmiddels is het ’t weblog van TND media Marco 😉

  Maar leuk om te lezen dat je dat gelezen hebt! Bij de nieuwe berekening van de lijst lijkt het me logisch dat dat ook de runnersups worden meegenomen..zo kan er dus een hele nieuwe lijst ontstaan!

  Overigens viel me net wel op in de lijst dat hij nu met een totaalscore is uitgebreid, nice!


  10 januari 2007 om 08:56
  steven

  is inmiddels al bekend wanneer de nieuwste versie van de lijst online komt? Wil nu eindelijk wel is uit die net-niet lijst…


  10 januari 2007 om 11:40
  media

  Mea Culpa!

  Is de schuld van die rotjongens van Fleck 😉


  10 januari 2007 om 17:47
  C. vd Berge

  het is wel duidelijk inderdaad dat er een update gaande is:

  Digg.com heeft momenteel een PR 0 (live)


  11 januari 2007 om 18:49
  SEO Handleiding

  PR is niks anders dan een waardering voor je backlinks, het heeft weinig tot niks te maken met je positie in Google. Een site met PR1 kan hoger stan dan een site met PR5.


  1 april 2007 om 16:12
  David

  inderdaad. ik ben van PR0 naar PR5 gegaan in 1 keer! http://www.anthros.net


  29 april 2007 om 06:45

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!