Google PageRank update

Google PageRank update

Google PageRank updateDe Google PageRank is al jaren onderwerp van gesprek onder zoekmachine marketeers en website-eigenaren. Hoe hoger de PageRank, hoe hoger de postite van de betreffende website in de Google zoekresultaten. De exacte invloed van de PageRank op dit zoekresultaat is alleen bekend bij Google. Eens in de zoveel tijd berekent Google voor alle websites een nieuwe PageRank. Via de weblog van Taekema Interactive lees ik dat verschillende sites melding maken dat Google op dit moment de PageRank weer aan het updaten is. De datacenters die de nieuwe pagerank als eerste zou moeten laten zien zitten in de reeks: 216.239.51.*.

Waarom is dit allemaal zo belangrijk? Enerzijds dus omdat het een belangrijke bijdrage heeft op de positie van websites in Google. Anderzijds heeft de Google PageRank recentelijk gezorgd voor een heftige discussie over de beoordeling van de marketing & communicatie weblogs. Ik kreeg gisteren van de jongens van Onstuimig door (met dank aan de hulp achter de schermen van o.a. Joost de Valk), dat de top 100 inmiddels is geupdate waarbij voor de PageRank nu 6 tot 10 servers worden geraadpleegd (en we hopelijk een stabieler resultaat hebben). Ben benieuwd wat jullie er van vinden!


Geplaatst in

DelenEr zijn 18 reacties op dit artikel

 • En voor de liefhebbers, in de reacties bij de eerdere discussie over de Google PageRank werden enkele tools gegeven om de Pagerank te bepalen:
  http://livepr.raketforskning.com/
  http://www.digpagerank.com/
  http://www.prchecker.info/check_page_rank.php

  geplaatst op
 • Eerlijk gezegd vind ik het nog steeds redelijk waardeloos. PageRank levert misschien een bijdrage, maar hoe groot die is weten we niet, dat 'ie steeds kleiner wordt is bekend. Bovendien zien wij gewone mensen slechts een flauwe indicatie van PR, die logaritmisch is opgebouwd en dus niet op een 10 puntsschaal die wij te zien krijgen. Ook is het een groot probleem dat je homepage PR (PR gaat over pagina's, niet over websites) niet representatief hoeft te zijn voor je weblog. Het is daarom absoluut geen goede indicatie van wat voor populariteit dan ook, zoals al door zo'n beetje alle SEO's op MF is uitgelegd, vergeleken met bijvoorbeeld Technorati rank of SEOmoz' samengestelde "power".

  Tot slot een egonoot: mijn PR is nog steeds verkeerd (op 5 van de 50 DC's heb ik 4, de rest is 5), wat ervoor zorgt dat ik onterecht buiten de top 10 val, en dat is frustrerend, sorry :)

  geplaatst op
 • En de stakkers buiten de top 100 ;)

  geplaatst op
 • Nog even onder voorbehoud de update van de top-100; ik geloof dat ik verkeerd zit en dat we achter de schermen nu wel het script hebben draaien maar dat de lijst nog niet is geupdate. To be continued!

  geplaatst op
 • Ahh, dat verklaart wat, thanks Marco :)

  geplaatst op
 • Misschien moet in de ranking ook rekening gehouden worden met het feit dat pagerank logaritmisch is zoals Ruben ook al zegt. Het verschil tussen een PR3-PR4 is vele malen kleiner dan PR4 en PR5. In de Marcom formule zou dan dan ook rekening mee gehouden moeten worden.

  En dit wil ik ook nog even kwijt.

  geplaatst op
 • Lol@André

  geplaatst op
 • Maar hoe je het ook went of keert...of het nu wel belangrijk is of niet....het houdt de gemoederen toch altijd weer bezig..zoals hierboven ook al weer blijkt.

  In mijn opinie is PR idd minder belangrijk aan het worden...1 van mijn sites geeft bij de nieuwe datacenters op het hoofddomein een Pagerank van 2..maar de posities die ik in Google heb concurreren met sites die op het hoofddomein een pageank van 4,5,6 en soms zelfs 7 hebben.....

  geplaatst op
 • Jammer dat de nieuwe PageRank alleen voor de top100 is berekend en niet voor de mensen die daar net buiten vielen...

  geplaatst op
 • Inmiddels is het 't weblog van TND media Marco ;)

  Maar leuk om te lezen dat je dat gelezen hebt! Bij de nieuwe berekening van de lijst lijkt het me logisch dat dat ook de runnersups worden meegenomen..zo kan er dus een hele nieuwe lijst ontstaan!

  Overigens viel me net wel op in de lijst dat hij nu met een totaalscore is uitgebreid, nice!

  geplaatst op
 • is inmiddels al bekend wanneer de nieuwste versie van de lijst online komt? Wil nu eindelijk wel is uit die net-niet lijst...

  geplaatst op
 • Na een nieuwsjaarborrel :-) heeft Marco een mailtje verkeerd geinterpreteerd oftewel de MarCom top100 is nog niet geupdate. Script staan online en zijn de boys van Onstuimig aan het testen.

  Wat we al wel hebben is een fraaie RSS-feed (zie rechterkolom blokje Marcom top100 onder de headlines) die al het nieuws uit de Marcom top100 voor je verzameld. Inhoud van de feed is 1:1 gekoppeld met de top100 dus bij een update van de top100 wordt de feed ook aangepast qua sites.

  geplaatst op
 • Mea Culpa!
  Is de schuld van die rotjongens van Fleck ;-)

  geplaatst op
 • Resultblog heeft nu na ruim 2 maanden ook een pagerank, dus ik verwacht aankomende maand een mooie stijging.

  Volgens Raketforskning -> 4.3 gemiddeld, 5 max.
  Volgens Digpagrank -> 5
  Volgens PRchecker -> 5

  geplaatst op
 • het is wel duidelijk inderdaad dat er een update gaande is:
  Digg.com heeft momenteel een PR 0 (live)

  geplaatst op
 • PR is niks anders dan een waardering voor je backlinks, het heeft weinig tot niks te maken met je positie in Google. Een site met PR1 kan hoger stan dan een site met PR5.

  geplaatst op
 • inderdaad. ik ben van PR0 naar PR5 gegaan in 1 keer! http://www.anthros.net

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.