In Voetbal International van deze week stelt ex-Trefpunter Frank van den Wall Bake dat de waarde van het Eredivisie voetbal wellicht nog vergroot kan worden en dat er dus nog meer in zit voor de eredivisie clubs in Nederland. In vergelijking met andere landen in Europa zou dat nog los van de lokale voetbalbeleving kunnen kloppen. Engeland haalt uit het live voetbal en de samenvattingen 986 miljoen, Frankrijk 647 Italië 568, Spanje 450, Duitsland 413 en Nederland dus 70 miljoen euro per seizoen.
Representatiever is echter de besteding per hoofd van de bevolking. Ook hier is Engeland koploper met 20 euro gevolgd door Frankrijk met 11. Italië en Spanje met 10 en vervolgens Duitsland en Nederland met respectievelijk 5 en 4 euro per capita. In theorie zou je kunnen zeggen dat er dus in ieder geval een kleine 20% elasticiteit zit in inkomsten in Nederland omdat de voetbalbeleving in Duitsland nog het dichtst op die van Nederland zit.
Een stelling die wellicht hout zou snijden als de ECV de rechten niet zo verkwanselt zoals nu aan de orde is. Live voetbal via de satelliet, DVB-H, IPTV en internet, er is geen touw meer aan vast te knopen voor de voetballiefhebber en ook adverteerders die het domein voetbal steeds verder zien fragmenteren zijn de weg kwijt. Tele2 prostitueert begrijpelijk met de live rechten en werkt samen met iedereen die de portemonnee trekt om zo nog iets terug te krijgen voor de enorme investeringen die men zonder al te veel na te denken heeft gedaan in het product voetbal. De waarde van het voetbal neemt op deze wijze eerder af en dit zal een belangrijk issue zijn tijdens de volgende contract besprekingen.
Tele2 zal in ieder geval niet heel veel moeite te doen om de rechten na 2008 binnenboord te houden als de onderhandelingen contractueel overeengekomen in 2007 aanvangen. Talpa zal er veel aan gelegen zijn het voetbal op de zender te houden en zal samen met een andere kapitaalkrachtige partij, naar alle waarschijnlijkheid Chellomedia, gaan voor de samenvattingen en de live rechten onder hele stringente distributie voorwaarden. Aan de andere kant staan ook RTL en vooral de NOS te trappelen om de samenvattingen en eventueel de live wedstrijd op vrijdagavond binnen te halen maar heeft RTL Nederland topman Fons van Westerloo eerder aangegeven dat hij de samenvattingen eigenlijk veel te duur vind. RTL Nederland werkt liever samen met de NOS en accepteert veelal “tweede” garnituur content.
Terug naar het live voetbal. Het universum voetballiefhebbers dat wil betalen voor live voetbalcontent is ongeveer 2.5 miljoen capita groot, slechts een vijfde is bereid om een contractrelatie op basis van abonnement aan te gaan. Belangrijke informatie waar tot nu weinig mee gedaan werd. Pay per view kan, mits laagdrempelig aangeboden, voor een groot succes zorgen. De grotere clubs zelf zullen via hun clubkanalen zelf van maandag tot vrijdag de voetbal on-demand exploitatie ter hand nemen. In combinatie met perifere content uit de competities van jeugdelftallen, trainingen en backstage beelden is dat een aantrekkelijk aanbod voor de fans. Voor deze distributie is naast web.tv het fenomeen IPTV zeer geschikt.