Talpa en PCM starten met burgernieuwssite Skoeps

Talpa en PCM starten met burgernieuwssite Skoeps
, Upstream
@marcoderksen

Talpa en PCM starten met burgernieuwssite Skoeps

Het aantal burgernieuwssites naar analogie van het Koreaanse Ohmynews is inmiddels niet meer bij te houden. Met name het aantal Amerikaanse initiatieven is enorm. En alhoewel we in Nederland nog steeds de discussie voeren over burgerjournalistiek, kennen we ook hier een aantal initiatieven zoals het Utrechtse unieuws.nl en de virtuele dorpspleinen van Wegener.

Deze week weet Planet te melden dat een aantal grote mediaorganisaties waaronder PCM in oktober een baanbrekende nieuwswebsite begint met de naam Skoeps.nl (screenshots).

Een woordvoerder van Skoeps.nl bevestigt tegenover Planet het bestaan van het initiatief maar wil nog geen toelichting geven. Wel kan hij zeggen dat de huidige site nog een bèta-versie is en dus nog slechts een proefversie. Het is de bedoeling dat er een landelijk netwerk wordt opgebouwd van tienduizenden mensen, die nieuwswaardige gebeurtenissen zien en opnemen. Via de website worden de gemaakte foto’s en filmpjes over het land verspreid.

Peter Olsthoorn, vanuit P7 verantwoordelijk voor het multimedia nieuws op Planet, weet op Molblog verder te melden dat naast PCM waarschijnlijk ook Talpa betrokken is bij dit initiatief.


DelenEr zijn 19 reacties op dit artikel

 • Lees net via communicatieonline.nl dat ook Reuters flink investeert in website van burgerjournalisten:

  (...) Persbureau Reuters investeert 100.000 dollar (78.000 euro) in de Amerikaanse site NewAssignment.net, waar 'open source' journalistiek wordt bedreven. Burgerjournalisten (citizen journalists) werken er samen aan artikelen. Dit is hetzelfde principe dat gebruikt wordt door bijvoorbeeld webencyclopedie Wikipedia. Reuters krijgt geen zeggenschap over het redactionele beleid. NewAssignment gaat van het geld een redacteur aanstellen. Het is de bedoeling dat de burgerjournalisten die op de site actief zijn samenwerken met professionele journalisten, aldus oprichter Jay Rosen, om zo een combinatie te krijgen van het beste van beide vormen van nieuwsgaring. (...)

  geplaatst op
 • Het lijkt welhaast een copy van http://www.scoopt.co.uk/ ?

  geplaatst op
 • Kende Scoopt niet maar je hebt gelijk, het lijkt er wel heel erg op!

  geplaatst op
 • nog weekje geduld ;-) zullen we zien of t er op lijkt !

  geplaatst op
 • Als dit van Talpa is dan moet het haast van Talpa Digital komen, van Edwin Tromp. Waarom is dit niet eerder verzonnen? Ik vind het een relevant en doeltreffend user-generated newsconcept!

  geplaatst op
 • Leuk initiatief, ik ben alleen wel erg benieuwd hoe de kwaliteitscontrole van deze user-generated content gaat verlopen. Als het gaat om tienduizenden redacteuren lijkt een uitgebreide selectieprocedure me vrij onmogelijk.

  Aan de andere kant, als dadelijk Jan en alleman nieuws kan plaatsen krijg je wel een gevarieerd aanbod aan schrijfstijlen, grammatica, meningen gemengd met feiten, etc:) Kan best leuk worden!

  geplaatst op
 • Niet veel SkOEPS

  geplaatst op
 • Is het jullie niet opgevallen dat het aan het marketing firmament van PCM de laatste tijd wat rustig was? Michael Nederlof is al een tijdje in de schaduw bezig met zijn "eigen" startup. En zie: daar is skoeps, met op alle Nederlandse blogs, reacties van .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken).

  geplaatst op
 • Ik had al zo'n vermoeden; slim opgemerkt Gijsbregt!

  geplaatst op
 • Paul Molenaar ziet zijn gelijk ontstaan. Nu nog even wachten op Postcodenieuws, en we staan als mens weer midden met ons eigen nieuws in onze eigen regionale omgeving (ja, inderdaad op basis van postcodes).

  geplaatst op
 • Ok wilde ff op skoeps kijken maar blijkt een wachtwoord op te zitten . was dit eerder ook al zo? en zo ja waarom? helaas heb de site dus niet kunnen bekijken

  geplaatst op
 • AJ, klopt, dit was vanaf het begin al zo; Planet heeft blijkbaar toegang gekregen om het te bekijken.

  Adformatie weet overigens vandaag te melden dat ook Vodafone en ANP deelnemers zijn in Skoeps. Is dit een serieuze aanval op de gevestigde journalistiek?

  geplaatst op
 • Zoals in de reacties blijkt van onderstaande posting,
  http://www.marketingfacts.nl/berichten/20061005_endemol_in_consumer_generated_content/
  en zoals gisteren uit enkele andere blogs bleek: skoeps is los.
  Succes Michael en ik ben benieuwd naar de impact op de media, maar misschien wel op de maatschappij.

  geplaatst op
 • Skoeps is inderdaad los. Ziet er nog een beetje 'under construction' uit. En ik betwijfel of nieuws over waterbuffels in Thailand datgene is waar de doelgroep op zit te wachten. Reporter worden levert je in ieder geval wel een gratis mobieltje op...

  geplaatst op
 • Molblog: (...) Skoeps komt vandaag met een vernieuwde site. Belangrijkste aanpassing: bezoekers worden nu ook moderatoren. (...)

  geplaatst op
 • En nog wat stats:

  (...) Op dit moment telt Skoeps een harde kern van 1200 actieve reporters die geregeld nieuws uploaden. Daarnaast stuurt een grote groep ‘toevallige journalisten’ (mensen die ergens getuige van zijn en zich het Skoeps-nummer herinneren) foto’s op.

  De site telde afgelopen maand meer dan 100.000 unieke bezoekers en dat is op zich een prima aantal (Nederlof: 'De STIR-drempel is gehaald'), ware het niet dat Skoeps de aantallen van Nu.nl nastreeft...dus de zweep moet er nog even over.

  In oktober van dit jaar, 12 maanden na start, wordt bekeken of alle doelstellingen (Skoeps wil onder andere de grootste nieuwssite van Nederland worden) zijn gehaald.

  Inkomsten komen met name uit bannering en sponsoring door Vodafone (Nederlof: ‘Die hebben flink gesponsord, maar dat geld hebben ze er nu al dubbel en dwars uit’), daarnaast zijn er inkomsten uit SMS en MMS-verkeer, en verkoopt Skoeps beelden door, bijvoorbeeld aan ANP en Novum, maar ook aan kranten en online nieuwssites, zoals Planet. De opbrengsten hieruit worden gedeeld met de desbetreffende burgerjournalist. (...)

  geplaatst op
 • Wat een goed idee zeg, dat gaat vast heel groot worden!

  geplaatst op
 • Leuk initiatief!
  Voor mensen die met bla bla bla zijn opgegroeid en met bla bla bla gaan sterven..

  geplaatst op
 • Ik ben benieuwd of de doelstelling van grootste nieuwssite van Nederland inmiddels is gehaald.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.