Google beweegt naar Office 2.0

28 augustus 2006, 07:51

Google beweegt naar Office 2.0Gisteren berichtte Techcrunch dat Google nu echt zijn eerste stukken uit de Office-puzzel heeft gepubliceerd.

Dit heeft Google gedaan door Google Apps for your Domain te lanceren, een groep Google diensten gericht op kleine tot middelgrote bedrijven. Bedrijven kunnen dankzij deze nieuwe service de volgende diensten gebruiken : Gmail, Talk, Calendar en Page Creator vanuit een control panel. Applicaties en data worden gratis gehost door Google, met advertentie ondersteuning.

Daar blijft het niet bij : volgens Aaron Ricadela van het blad InformationWeek, gaat Google binnenkort zijn Writely en Spreadsheet producten aan dit Office-product toevoegen, samen met collaboration instrumenten die gaan werken over verschillende platforms heen, en gaat Google zelfs technische ondersteuning geven.

Hoe dit gaat werken ? Volgens Ricadela werkt het zo : als Gmail gebruikers office documenten sturen, gaat Google hen erop attenderen om deze in Google Office te openen, waardoor het mogelijk wordt om met anderen de documenten te bewerken. Wat Google natuurlijk gaat aangrijpen om advertenties te laten zien.

Er werd ook binnen Marketingfacts al herhaaldelijk over gesproken, maar het is nu duidelijk : Google gaat Microsoft beconcurreren op Office. Microsoft aan de andere kant ziet in samenwerking tussen gebruikers een belangrijke nieuw werkgebied. Maar juist daar probeert Google met deze ontwikkeling een stokje voor te steken.

Ewout Wolff
Eigenaar bij Onedaycompany

Ewout Wolff kent het online marketing vak vanuit de praktijk: de afgelopen 20 jaar heeft hij ervaring opgedaan met bedenken en (vooral) realiseren van nieuwe online concepten. Als interim online marketing manager heeft hij gewerkt voor De Efteling, Philips, TomTom, Centraal Beheer, Freo, AXA, Alliander, Leasit, DLL en Auping.

Categorie
Tags

4 Reacties

  Tinus

  Interessante ontwikkeling! Ben benieuwd wat we hier over een jaar over kunnen zeggen.


  28 augustus 2006 om 08:52
  Remi

  Ik heb net even een account aangevraagd om wat mee te testen. Tot m’n verbazing kreeg ik direct toegang en kan ik dus mooi wat testen. Op het eerste gezicht ziet het er goed uit. Aanmaken van user accounts en groepen e.d. werkt vrij simpel en snel. Ik zal vanavond eens proberen het echt aan de praat te krijgen…


  28 augustus 2006 om 09:57
  Mark Nijssen

  Hier konden we natuurlijk een beetje op wachten. ‘Software as a Service’ is als distributiemethode natuurlijk erg prettig voor bedrijven die geen zin hebben in het onderhouden en up-to-date houden van softwarepakketten zoals office. Google weet het gratis aan te bieden en dat wekt interesse.

  Je kunt nu natuurlijk verwachten dat er een discussie loskomt over het al dan niet via servers van google opslaan van je gegevens. De veiligheid, betrouwbaarheid en de ‘Google = not evil’ gedachte. Ben benieuwd of bedrijven genoeg vertrouwen hebben in google om professioneel gebruik te gaan maken van die diensten.


  28 augustus 2006 om 11:52
  Valetparker

  Ik heb al enkel maanden de Google Mail for your domain in de test, maar dat werkt echt ideaal. Ten eerste heb ik geen druk van mail meer op mijn server en de Spamprotectie van Gmail is geweldig, er komt echt bijna niets doorheen terwijl alles wat ik wil ontvangen er wel doorheen komt.

  Ik hoop dat er snel iets voor groepen werknemers/samenwerkende commissieleden komt zodat we samen kunnen bijhouden wat we te doen hebben en wat we al bereikt hebben.


  28 augustus 2006 om 12:55

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!