NVM verliest van zoekallehuizen.nl

4 juli 2006, 13:38

Het Gerechtshof Arnhem heeft vandaag uitspraak gedaan in het kort geding tegen ZoekAlleHuizen.nl. Het Gerechtshof bevestigt de eerdere uitspraak van de Voorzieningenrechter en wijst de vorderingen af. De gegevensverzamelingen bij de NVM-makelaars vormen geen beschermde databank in de zin van de Databankenwet. In dit kort geding is niet komen vast te staan dat de aanleg van deze gegevensverzamelingen in kwalitatief of kwantitatief een substantiële investering van de NVM-makelaars vergt.

Ook is er geen sprake van auteursrechtinbreuk omdat:

 • Zoekallehuizen.nl foto’s in verkleind formaat op haar website opneemt.
 • Slechts delen van de woningomschrijving overneemt.
 • Plaatsing van deeplinks of hyperlinks geen verveelvoudiging of openbaarmaking is.

Tevens handelt zoekallehuizen.nl niet onrechtmatig tegenover de makelaars. Een zoekmachine is geen concurrent van de makelaars, zo stelt de rechter. Voor de bezoeker is in een oogopslag duidelijk dat de informatie afkomstig is van de makelaar, waarnaar kan worden gehyper- of gedeeplinkt. Van profiteren of parsiteren is dus niet sprake en het is niet aannemelijk dat de makelaars hierdoor schade leiden.

Op alle punten werd de NVM dus in het ongelijk gesteld. Ter zitting voerde de NVM nog aan dat zoekallehuizen.nl de woningomschrijving slordig overneemt en daarom onrechtmatig zou handelen. Dit argument heeft de rechter niet onderzocht omdat het in strijd met de goed procesorde is om dit pas ter zitting aan de orde te stellen.

Bron: Rechtspraak.nl

Erik van Roekel
Product Owner Chatbot bij ING

Marketingprofessional met ruime ervaring in diverse internetprojecten in de financiële dienstverlening. Passie voor social media en internet in het algemeen. Stond aan de wieg van het ING Webcare Team in 2009 en gaf er 1,5 jaar leiding aan. Was daarna één van de drivers van de social media strategie voor ING Nederland in 2012 resulterend in een nummer 1 notering in de Social Media Monitor van Social Embassy. Werkzaam geweest bij Corporate Communications van ING Groep en van daaruit betrokken bij social media op internationaal niveau. Momenteel Product owner chatbot bij ING. Blogt op persoonlijke titel bij Marketingfacts en van 2004-2014 ook op de achtergrond actief geweest voor Marketingfacts o.a. bij de techniek en de redactie.

Categorie
Tags

7 Reacties

  Phileas

  TOPWERK!!


  4 juli 2006 om 14:14
  Gerrit-Jan Doorneweerd

  Het blijft boeiend te zien hoe een groot gedeelte van de NVM makelaars vechten voor hun bestaan. Van binnenuit hadden ze al te maken gehad met afvalligen zoals Makelaarsland.nl en van buiten worden ze aan alle kanten (digitaal) aangevallen. Ook gingen ze al eerder vruchteloos tekeer tegen het boekje “Makelaar en Maffia” door Peter Cornelissen. En nu krijgen ze conform de eerdere uitspraak in maart geen centimeter ruimte van de rechter. Hooguit kregen ze van de rechter de hint dat ze binnenkort een bezoek van de NMA (mededingingsautoriteiten) kunnen verwachten vanwege ongeoorloofde afspraken.

  Wanneer dringt het bij de NVM door dat gewoon moeten laten zien dat ze goede makelaars zijn die hun makelaarscourtage voor hun klanten dubbel en dwars terug kunnen verdienen. Dit zijn nutteloze achterhoede gevechten.


  4 juli 2006 om 17:42
  evroekel

  Helemaal met je eens Gerrit-Jan. ’t geheel tast ook zeker het imago aan van de NVM maar of ze dat wel voldoende beseffen. Juist de partijen die hen aanvallen spinnen garen bij dit alles. Bij elk nieuwtje over weer een incident met NVM worden frequent het rijtje namen genoemd die jij hier ook aanhaalt. Hup weer reclame voor de NVM-concurrent.


  4 juli 2006 om 17:56
  maarten

  Ten eerste snap ik niet waar de makelaars zich druk om maken (NVM, lees funda snap ik nog wel ivm advertentie inkomsten) omdat er meer reclame gemaakt wordt voor hen content. Dat lijkt mij altijd goed, zie maar eens de investeringen die bedrijven doen voor zoekmachine optimalisatie. Echter wat wel zo moet zijn is dat een makelaar zelf wel bepaald (mede met de opdrachtgever) of zijn content beschikbaar gesteld mag worden. Ff buiten de discussie om of makelaars nu wel of niet teveel betaald krijgen voor hen werk, is het wel de makelaar die de content inklopt en de foto’s verzorgt (en dit dus betaald). Persoonlijk vindt ik dat zij eigenaar van de content zijn en dus zelf mogen beslissen of deze opgenomen mag worden in een zoekmachine. Als een spider de robot.txt negeert dan mogen ze wat mij betreft de spider van ZAH gewoon blokken, omdat het hen content is. Als je googlebot blokkeert komt je ook niet in google, evenzo als je een erg kromme html pagina (bv met allerlei ingewikkelde javascript links) fabriceert. Daarnaast ben ik het ook zeker met Gerrit-Jan eens dat een makelaar maar nu moet eens aantonen dat ie zijn courtage dubbel en dwars waard is, want voor mijn gevoel is dit niet altijd zo. Net zoals de supermarktoorlog komen nu de prijzen onder druk te staan, en het is aan de makelaars om deze strijd aan te gaan of te staken, kortom lekker achterover hangen is er niet meer bij.


  5 juli 2006 om 08:28
  BasPaauw

  Volgens mij hoor ik daar bij Phileas een champagne fles opengaan… gefeliciteerd!


  5 juli 2006 om 14:23
  Gerrit-Jan Doorneweerd

  @ Bas. Niet te snel juichen:

  NVM OVERWEEGT CASSATIE IN CONFLICT MET ZOEKALLEHUIZEN.NL

  De NVM overweegt in cassatie te gaan bij de Hoge Raad, nu het gerechtshof in Arnhem een voorlopige uitspraak heeft gedaan in het kort geding van de NVM tegen ZoekAlleHuizen.nl (ZAH). Het hof bevestigt de uitspraak van de voorzieningenrechter en wijst de vorderingen tegen ZAH af. Gevolg van de uitspraak is volgens de NVM dat “makelaars en consumenten beducht moeten zijn op gebruik en misbruik van hun gegevens. In voorkomende gevallen zullen zij individueel daartegen in actie moeten komen”. Volgens de NVM kopieert ZAH zonder toestemming woningaanbodgegevens van websites van makelaarskantoren en gebruikt deze voor zijn eigen commerciële site. (bron VVP)


  6 juli 2006 om 10:21
  media

  De makelaarsvereniging NVM is inderdaad een bodemprocedure begonnen tegen de website Zoekallehuizen.nl. Dat heeft een woordvoerder van Zoekallehuizen.nl gisteren laten weten.


  11 juli 2006 om 03:15

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!