Zoekallehuizen.nl versus funda.nl

2 maart 2006, 06:39

Bij de lancering in oktober 2005 van zoekallehuizen.nl gaf Christiaan Alberdingk Thijm van Solv Advocaten al aan dat de kans dat de website in een juridische strijd verwikkeld zou raken met derden groot was. Vandaag is het dan ook zo ver; Zoekallehuizen.nl en de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) ontmoeten elkaar bij de rechter. Zoekallehuizen.nl ontsluit links naar woningen die op sites van individuele NVM-makelaars in de verkoop staan en de makelaars willen dit niet.

Solv Advocaten gaat dieper in op het kort geding en stelt dat om twee redenen het kort geding verkeerd kan aflopen voor Zoekallehuizen.nl. De rechter kan de website van de verschillende makelaars beschouwen als databanken waardoor Zoekallehuizen.nl in strijd handelt met het zogenaamde databankenrecht. Daarnaast kan de rechter oordelen, gezien de zaak XS4ALL versus AdFab, dat het bezoeken van de websites van de makelaars tegen hun zin onrechtmatig is.

Mij is het nog niet duidelijk waarom een makelaar moeite heeft de extra exposure die hij krijgt, die de kans op verkoop van het huis alleen maar vergroot. Maar ongetwijfeld speelt het feit dat NVM-site funda.nl een concurrent is van zoekallehuizen.nl een grote rol.

Erik van Roekel
Product Owner Chatbot bij ING

Marketingprofessional met ruime ervaring in diverse internetprojecten in de financiële dienstverlening. Passie voor social media en internet in het algemeen. Stond aan de wieg van het ING Webcare Team in 2009 en gaf er 1,5 jaar leiding aan. Was daarna één van de drivers van de social media strategie voor ING Nederland in 2012 resulterend in een nummer 1 notering in de Social Media Monitor van Social Embassy. Werkzaam geweest bij Corporate Communications van ING Groep en van daaruit betrokken bij social media op internationaal niveau. Momenteel Product owner chatbot bij ING. Blogt op persoonlijke titel bij Marketingfacts en van 2004-2014 ook op de achtergrond actief geweest voor Marketingfacts o.a. bij de techniek en de redactie.

Categorie
Tags

13 Reacties

  media

  Ober Google News gesproken, je moet voor de aardigheid de column ‘Geplukt Nieuws’ van H.J.A. Hofland in het NRC van gisteren eens lezen. Een typische printman want volgens mij heeft hij er weinig van begrepen.


  2 maart 2006 om 07:32
  chi666

  Aangezien er nog steeds veel makelaars niet bij Funda zijn aangesloten lijkt er me zeker wel een markt voor niet-funda huizen, daar kan men zich later nog op toeleggen. Helaas zijn overigens de nodige van die makelaars zeer beperkt online, maar een markt is er.


  2 maart 2006 om 08:37
  martijn

  één van de weinig troeven die de NVM heeft op de andere is Funda, is dus ook logisch dat ze dat niet zonder slag of stoot zullen weggeven. Als de NVM die positie kwijt is, zal dr voor de nvm-makelaars weinig reden om het dure lidmaatschap te blijven betalen. De belangrijkste reden dat particulieren naar NVM-makelaars komen is omdat zij het alleenrecht hebben op Funda.


  2 maart 2006 om 10:03
  Elsbeth

  Zolang bijna alle Amsterdamse panden op zoekallehuizen.nl verwijzen naar makelaardij Ferwerda in Veghel, hoeft Funda niet veel te vrezen:-)


  2 maart 2006 om 11:32
  Vin

  Funda zuigt ten eerste heb ik het nooit begrepen waarom huizen die verkocht zijn onder voorbehoud op de website zichbaar zijn. Haal toch weg en plaats ze weer online zodra ze niet verkocht zijn. Nu wil het geval dat er soms een hele pagina gevonden huizen allemaal zo’n hinderlijk verkocht onder voorbehoud opmerking hebben en daar hebben de meeste huizen zoekers helemaal nix aan. Zah.nl is dat betreft beter en ik hoop ook dat ze deze zaak tegen die arrogante maffia makelaar van funda gaan winnen. Alleen moeten ze de boel een beetje optimaliseren zodat ik binnen bijvoorbeeld Amsterdam kan zoeken op stadsdelen.


  2 maart 2006 om 12:37
  Ray

  Ik ben heel benieuwd naar de uitspraak hierover. Die makelaars zullen het echt niet erg vinden dat zij gratis op andere sites worden getoond.

  Zij zullen echter wel door de NVM / Funda onder druk worden gezet om het hier niet mee eens te zijn.


  2 maart 2006 om 13:30
  Thijs

  Datenbankenwet is hier ons inziens niet van kracht.

  Uitzendbureau.nl verzamelt op dezelfde manier alle [url]vacatures van uitzendbureaus[url].


  2 maart 2006 om 14:58
  Marko

  In basis geen bezwaar tegen dit soort woningsites, echter het vervelende van dit soort sites is het gebrek aan toezicht op juistheid van de gegevens. Woningen worden met verkeerde prijzen gepresenteerd, foto’s worden er niet bij geplaatst of zijn niet correct, woningen die niet meer te koop staan, staan nog steeds op deze site, open huis meldingen van weken geleden staan nog op de site. Voor een woningzoekende zal dit geen probleem zijn, voor een verkoper kan dit erg vervelend en storend zijn en wellicht zijn verkoop bemoeilijken. Dus voor u oordeelt, beeld u in als verkoper van juist die woning met verkeerde foto en prijs en vraag uzelf hoe u zou reageren.

  Een makelaar.


  3 maart 2006 om 09:31
  Boogaarts

  Wie weet wanneeer wordt de uitslag verwacht wordt?


  7 maart 2006 om 11:37

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!