Zoekallehuizen.nl versus funda.nl

Zoekallehuizen.nl versus funda.nl

Bij de lancering in oktober 2005 van zoekallehuizen.nl gaf Christiaan Alberdingk Thijm van Solv Advocaten al aan dat de kans dat de website in een juridische strijd verwikkeld zou raken met derden groot was. Vandaag is het dan ook zo ver; Zoekallehuizen.nl en de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) ontmoeten elkaar bij de rechter. Zoekallehuizen.nl ontsluit links naar woningen die op sites van individuele NVM-makelaars in de verkoop staan en de makelaars willen dit niet.

Solv Advocaten gaat dieper in op het kort geding en stelt dat om twee redenen het kort geding verkeerd kan aflopen voor Zoekallehuizen.nl. De rechter kan de website van de verschillende makelaars beschouwen als databanken waardoor Zoekallehuizen.nl in strijd handelt met het zogenaamde databankenrecht. Daarnaast kan de rechter oordelen, gezien de zaak XS4ALL versus AdFab,  dat het bezoeken van de websites van de makelaars tegen hun zin onrechtmatig is.

Mij is het nog niet duidelijk waarom een makelaar moeite heeft de extra exposure die hij krijgt, die de kans op verkoop van het huis alleen maar vergroot. Maar ongetwijfeld speelt het feit dat NVM-site funda.nl een concurrent is van zoekallehuizen.nl een grote rol.


Geplaatst in

DelenEr zijn 14 reacties op dit artikel

 • Ik vraag me af of zah (zoekallehuizen) inderdaad sterk staat gezien mijn persoonlijke ervaringen met rechtszaken inzake auteursrecht.

  Een aantal jaar geleden had ik een aantal nieuwssites (http://www.nieuwsoverzicht.net, http://www.zoeknieuws.nl en http://laatstenieuws.net) met zelfontwikkelde spiders die iedere 10 minuten het nieuws crawlden. Op een gegeven moment klopte het ANP aan (toch geen kleine speler ;)) met het verzoek te stoppen met het auteursrechtelijk beschermd werk te kopieren van bijvoorbeeld hun afnemer Spits. Ik weigerde omdat ik de jurisprudentie kende van de zaak van PCM tegen Kranten.com (http://www.rechtspraak.nl/Gerechten/Rechtbanken/Rotterdam/Actualiteiten/Archief/2000/8/ACT756.htm). In het kort kwam het erop neer dat op nieuwskoppen geen auteursrecht berust. Op de artikelen en foto's daarentegen wel! Ik had alleen maar de koppen gespiderd dus zoals je kunt begrijpen hield ik voet bij stuk.

  Ik vond het toch een serieuze aantijging en baalde er dus ook van dat ik daarna niks meer hoorde ondanks mijn reply via de mail met verwijzing naar de bestaande jurisprudentie. Na weer gemaild te hebben kreeg ik een slap antwoord met: we hebben besloten geen stappen meer te ondernemen. Uiteraard dit weer groot in de pers gegooid... ;)
  (zie: http://www.webwereld.nl/articles/9263/nieuwsoverzicht en voor de afloop: http://www.webwereld.nl/articles/9730/nieuwsoverzicht).

  In dit licht zie ik dat zah zich wel degelijk zorgen moet gaan maken. Ten eerste om het feit dat ze de foto's van de huizen schaamteloos kopieren. Op foto's gemaakt door een professional (in dit geval de makelaar) berust gewoon heel simpel auteursrecht. Ook voor de omschrijving van de huizen (vergelijkbaar met de tekst van een artikel) geldt hetzelfde. Deze omschrijving staat dan wel gedeeltelijk op de site maar copyright blijft copyright.

  In welke vorm zou zah dan wel kunnen blijven bestaan? In principe als ze alleen de de plaats, prijs en straat weergeven blijven ze volgens mij binnen de wettelijke grenzen. Je kunt dit zien als een soort samenvatting van een huis analoog aan de kop van een nieuwsartikel.

  Makelaars moeten inderdaad blij zijn dat ze extra traffic krijgen en ik vind dat als ze problemen hebben met dit soort spiders dat ze dan maar technische maatregelen moeten nemen om dit te voorkomen (denk aan een flash applicatie of bijvoorbeeld tekst als plaatje). Maar er is natuurlijk een verdomd goeie reden om dit niet te doen: zoekmachines. En daar wringt vaak de handschoen: zokemachines zijn prima, maar gespecialiseerde sites niet. En gok eens welke categorie betere traffic levert? ;)

  Daarbij snap ik ook absoluut niet dat news.google.com gewoonweg ermee weg komt om complete(!) artikelen plus foto's schaamteloos te kopieren. Maar aan de andere kant levert google veel traffic op, dus een probleem zullen veel sites er niet van maken, hoewel het strikt gezien illegaal is. Hypocriet?

  geplaatst op
 • Ober Google News gesproken, je moet voor de aardigheid de column 'Geplukt Nieuws' van H.J.A. Hofland in het NRC van gisteren eens lezen. Een typische printman want volgens mij heeft hij er weinig van begrepen.

  geplaatst op
 • Aangezien er nog steeds veel makelaars niet bij Funda zijn aangesloten lijkt er me zeker wel een markt voor niet-funda huizen, daar kan men zich later nog op toeleggen. Helaas zijn overigens de nodige van die makelaars zeer beperkt online, maar een markt is er.

  geplaatst op
 • één van de weinig troeven die de NVM heeft op de andere is Funda, is dus ook logisch dat ze dat niet zonder slag of stoot zullen weggeven. Als de NVM die positie kwijt is, zal dr voor de nvm-makelaars weinig reden om het dure lidmaatschap te blijven betalen. De belangrijkste reden dat particulieren naar NVM-makelaars komen is omdat zij het alleenrecht hebben op Funda.

  geplaatst op
 • Zolang bijna alle Amsterdamse panden op zoekallehuizen.nl verwijzen naar makelaardij Ferwerda in Veghel, hoeft Funda niet veel te vrezen:-)

  geplaatst op
 • Funda zuigt ten eerste heb ik het nooit begrepen waarom huizen die verkocht zijn onder voorbehoud op de website zichbaar zijn. Haal toch weg en plaats ze weer online zodra ze niet verkocht zijn. Nu wil het geval dat er soms een hele pagina gevonden huizen allemaal zo'n hinderlijk verkocht onder voorbehoud opmerking hebben en daar hebben de meeste huizen zoekers helemaal nix aan. Zah.nl is dat betreft beter en ik hoop ook dat ze deze zaak tegen die arrogante maffia makelaar van funda gaan winnen. Alleen moeten ze de boel een beetje optimaliseren zodat ik binnen bijvoorbeeld Amsterdam kan zoeken op stadsdelen.

  geplaatst op
 • Ik ben heel benieuwd naar de uitspraak hierover. Die makelaars zullen het echt niet erg vinden dat zij gratis op andere sites worden getoond.

  Zij zullen echter wel door de NVM / Funda onder druk worden gezet om het hier niet mee eens te zijn.

  geplaatst op
 • De makers van Zoekallehuizen.nl hebben meerdere keren de beveiliging doorbroken op sites van NVM-makelaars die geen bezoekers van de zoekmachine duldden. Dat bleek donderdag tijdens de behandeling van een kort geding van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) tegen de nieuwe site.
  Zie verder artikel op nu.nl

  geplaatst op
 • Datenbankenwet is hier ons inziens niet van kracht.

  Uitzendbureau.nl verzamelt op dezelfde manier alle [url]vacatures van uitzendbureaus[url].

  geplaatst op
 • www.uitzendbureau.nl

  geplaatst op
 • In basis geen bezwaar tegen dit soort woningsites, echter het vervelende van dit soort sites is het gebrek aan toezicht op juistheid van de gegevens. Woningen worden met verkeerde prijzen gepresenteerd, foto's worden er niet bij geplaatst of zijn niet correct, woningen die niet meer te koop staan, staan nog steeds op deze site, open huis meldingen van weken geleden staan nog op de site. Voor een woningzoekende zal dit geen probleem zijn, voor een verkoper kan dit erg vervelend en storend zijn en wellicht zijn verkoop bemoeilijken. Dus voor u oordeelt, beeld u in als verkoper van juist die woning met verkeerde foto en prijs en vraag uzelf hoe u zou reageren.
  Een makelaar.

  geplaatst op
 • Hyped:
  (...) Sinds maandag heeft de NVM via haar internetdochter NVM Realworks de deeplinks dia via woningzoekmachines worden gevonden laten blokkeren. Dit betekent dat als je nu op een link klikt naar een pagina die door NVM Realworks wordt beheerd, dat je dan wordt doorgeleid naar Funda. De directeur van NVM Realworks heeft aangegeven dat ze deze blokkade per makelaarssite weer kunnen opheffen. Waarschijnlijk heeft de actie mede te maken met de ruzie die de NVM heeft met zoekallehuizen.nl, die in feite een database als Funda creeren door alle individuele makelaarssites te doorzoeken. (...)

  geplaatst op
 • Wie weet wanneeer wordt de uitslag verwacht wordt?

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.