Web Design 2005

8 december 2004, 17:47

Forty Media voorspelt het webdesign in 2005. Zoals ze zelf al zeggen, mocht het niet uitkomen dan is het in elk geval input voor een leuke discussie met webdesigners.

De highlights: Verdana is lelijk, web-safe colors worden vervangen door web-smart colors, bruin is in, designers gaan meer afwijken van de standaard bekende 5-deling van sites (header, menu, sidebar, content, footer) en tot slot nog deze “full-site Flash still regarded as sucks”.

Vooral deze laatste voorspelling zal ongetwijfeld tot de nodige dicussies met webdesigners gaan leiden.

Nu maar hopen dat alle afwijkingen van de bekende standaards zorgvuldig worden doorgevoerd. Usability goeroe Jacob Nielsen gaf begin november op het User Experience 2004 congres in Amsterdam, niets voor niets aan dat bezoekers van een website de meeste tijd doorbrengen op andere websites en zij op basis daarvan een bepaalde verwachting hebben van jouw site. Zaken volstrekt anders doen, levert veelal de nodige problemen op.

Erik van Roekel
Product Owner Chatbot bij ING

Marketingprofessional met ruime ervaring in diverse internetprojecten in de financiële dienstverlening. Passie voor social media en internet in het algemeen. Stond aan de wieg van het ING Webcare Team in 2009 en gaf er 1,5 jaar leiding aan. Was daarna één van de drivers van de social media strategie voor ING Nederland in 2012 resulterend in een nummer 1 notering in de Social Media Monitor van Social Embassy. Werkzaam geweest bij Corporate Communications van ING Groep en van daaruit betrokken bij social media op internationaal niveau. Momenteel Product owner chatbot bij ING. Blogt op persoonlijke titel bij Marketingfacts en van 2004-2014 ook op de achtergrond actief geweest voor Marketingfacts o.a. bij de techniek en de redactie.

Categorie
Tags

9 Reacties

    evroekel

    Mooi voorbeeld Vincent! Ik vraag mij alleen af of de complete content van zo’n site eenvoudig onderhouden kan worden zeker als de content nog eens meerdere keren per dag wijzigt. Zijn er al contentmanagementsystemen die sites als Roadrunner volledig kunnen beheren/genereren?


    8 december 2004 om 19:41
    Vincent

    Flash is net zo éénvoudig up to date te houden als een HTML site. Met kleine aanpassingen kun je zelfs een standaard Open Source CMS gebruiken.


    8 december 2004 om 19:43
    Anders

    Mja, dat voorbeeld vind ik zelf nou typisch een geval van function follows form. Bookmarken is niet mogelijk, back/forward werkt niet, je kan niet zoeken op de pagina etc etc. Het ziet er erg mooi uit maar ben je veel tijd kwijt om je de werking eigen te maken. Als Jacob Nielsen dood zou zijn, zou ie zich omdraaien in zijn graf. Bovendien denk ik dat sites als Emerce, Marketingfacts maar ook nu.nl duidelijk maken dat content-gebaseerde sites ook zonder grafische opsmuk zeer populair kunnen zijn.

    Flash-only kan m.i. uitermate doeltreffend zijn voor sites met een showcase-functie en voor niet-content-gebaseerde sites (i.e. actiesites, microsites etc).

    Verder snap ik de voorspellingen niet goed. Verdana komt juist steeds meer in heb ik de indruk (met name op Weblogs wordt het lettertype meer en meer gebruikt voor kopjes). Web-safe colors worden al een jaar of 5 niet meer toegepast, en aangezien 2005 het jaar van de weblogs zal worden denk ik dat men juist doodgegooid zal worden met de bekende 5-deling. Dat een paar professionele sites daar van af zullen stappen zal waarschijnlijk nauwelijks opvallen.

    Wat de opmerking van Nielsen betreft, ik krijg nogal eens een punthoofd van de beste man maar hier slaat ie de spijker op zijn kop. Bij 1 site een afwijkende interface onder de knie krijgen gaat prima, bij de 5e site wordt dat wat vermoeiender en bij de 50e site heb je er een hekel aan. Naarmate men meer ervaring krijgt met internet en het steeds doeltreffender gaat gebruiken, zal een site met een beetje ambitie niet snel zonder zeer doorzichtige, standaard-navigatie kunnen. Ook hier is nu.nl m.i. een schoolvoorbeeld van de intuïtiviteit die aanslaat.


    8 december 2004 om 20:24
    Vincent

    De road runner biedt geweldige opties die bij een html site minder goed mogelijk zijn. (customize).

    Previous en Next button werken wel gewoon. Bookmarken is helaas niet mogelijk in Flash (zoals dat in een frameset ook niet mogelijk is). Probeer maar eens een beetje door de site te bladeren. Niet voor niets is deze al meer dan een jaar in Beta, alles werkt (naar mijn mening) zeer intuitief.

    Er is een heel groot verschil tussen een duidelijke content site en een ‘user experience’. Als ik snel iets wil vinden, hoef ik geen mooie Flash transactions. Bekijk ik het portfolio van een kunstenaar, dan zie ik de mooie transactions maar al te graag.


    8 december 2004 om 20:36
    Peter

    Bovenstaand voorbeeld is zeer gelikt, maar is het niet gewoon een HTML site (na)gebouwd in Flash? De meerwaarde van een complete Flash site ontgaat me hier. Waarom doe je het in Flash (met nadelen) als je dan toch net doet of het een HTML site is? Combineer de twee (Flash voor delen van de content, de rest HTML) en je krijgt, volgens mij, het beste resultaat. Dat de knopjes nu mooi(er) animeren zal geen bezoeker interesseren.

    Wat nogal eens vergeten wordt is dat niet de designers de toekomst dicteren (al willen ze dat graag), maar de bezoekers (lees: de doelgroep). Als een site is ontworpen met de doelgroep en hun eisen en wensen in gedachten en daarna ook nog in techniek de juiste vertaling is gemaakt, dan pas is een site succesvol. Nog steeds hebben sites vaak een beperkte doelgroep: de ego’s van de bouwers en het management van de opdrachtgever. En dat resulteert verassend vaak in een Flash-only site…


    9 december 2004 om 07:48
    Edwin Duys

    Carl, mooi voorbeeld. Hier is het gebruik van flash op zijn plaats omdat je de sfeer en beleving van de film online wilt overbrengen. Een heel andere doelstelling dan content overbrengen.

    Effectiviteit: da’s het sleutelwoord.


    9 december 2004 om 09:14
    Beeweb

    Dat (overigens heel fraaie) voorbeeld van Vincent is, op en paar details na, idd een Flash imitatie van een normale HTML site met DHTML menu.

    Flash gebruik je gewoon als je niet anders kan, dus voor animaties etc. Met Flash kun je idd veel HTML/Javascript functionaliteiten nabootsen, en ook een CMS gebruiken, maar waarom moeilijk doen als ’t ook makkelijk kan? En qua toegankelijkheid en zoekmachineoptimalisatie is Flash ook niet echt ideaal.


    9 december 2004 om 12:31
    Vincent

    @ Carl,

    “Het kunnen bookmarken van pagina’s binnenin een Flash-site is door een beetje ActionScript-programmeur zo in elkaar gezet, hoor.”

    Graag voorbeelden dan; ik weet de ‘hack’ toe te passen om de previous en next button te gebruiken, bookmarken is mijns inziens onmogelijk. (bookmarken vergt een unieke url per pagina / onderdeel).


    9 december 2004 om 17:49
    Stefan Wobben

    Nielsen geeft de volgende argumenten als bewijs dat flash 99% van de keren niet gebruikersvriendelijk is:

    1) de backbutton werkt niet

    2) standaard link kleuren en visited link kleuren werken niet

    3) schaalbare tekengrootte werkt niet

    4) flash is minder toegankelijk voor minder validen

    5) zoek in de pagina (ctrl+f) werkt niet

    6) vertaling van tekst zijn lastig door te voeren

    De ontwikkelingen hebben uiteraard niet stil gestaan en de meeste punten zijn opgelost behalve de punten 4 en 5 blijven problematisch. Spraakbrowsers gaan niet goed om met flash en het zoeken in de tekst via ctrl+f of via google werkt niet. Flash sites zijn volgens mij niet erg geschikt voor het syndiceren van content. Het beste mijn inziens is een hybride vorm


    4 januari 2005 om 11:55

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!