Wat zijn de beste lettertypes voor het internet?

2 april 2003, 21:14

Onderzoekers van het Software Usability Research Laboratory aan de Wichita State University (USA) gingen na welke lettertypes het meest geschikt zijn voor internettoepassingen. Leesbaarheid (leessnelheid), gepercipieerde aantrekkelijkheid en persoonlijke voorkeur van de gebruikers waren enkele criteria.

Wat de aantrekkelijkheid betreft, eindigt Verdana op de eerste plaats, voor Georgia en Arial. Wat de persoonlijke voorkeur betreft, scoorde bij lettergrootte 10 Verdana het hoogst (Times kreeg de slechtste punten) en bij lettergrootte 12 ging Arial met de prijs lopen (Times kreeg alweer de slechtste punten). Wat de leesbaarheid betreft, leest lettergrootte 12 sneller dan lettergrootte 10. Arial, Courier, Georgia waren het meest leesbaar.

Conclusie van het onderzoek: Arial en Verdana zijn de meest geschikte lettertypes voor internettoepassingen. Ze genieten de persoonlijke voorkeur van menig gebruiker, zijn aantrekkelijk en blijken goed en snel leesbaar.

Lees ook:

http://psychology.wichita.edu/surl/usabilitynews/41/onlinetext.htm

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

2 Reacties

  Laura

  Hoi Marco!

  Interessante conclusies heb je getrokken, maar ik zou graag ook willen lezen hoe je aan deze conclusies gekomen bent. Is het toevallig nog mogelijk dat je hier een onderzoek van hebt liggen?

  Ik hoor het graag!

  Groetjes,

  Laura


  30 oktober 2015 om 15:32

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!