Wat moet een marketeer nu met tags en wiki’s?

Wat moet een marketeer nu met tags en wiki’s?

Zijn voor veel marketeers weblogs en RSS nog een onbekend fenomeen, nieuwe instrumenten als tags en wiki’s staan al weer voor de deur.

Frank Janssen van Frankwatching is volop aan het experimenteren met zowel tags als wiki. Ook weblogs als Geenstijl en Retecool houden tegenwoordig een heuse wiki bij. En alhoewel ik deze ontwikkelingen met meer dan gemiddelde belangstelling volg - technische hoogstandjes en zeker interessant voor kennis-managementvraagstukken - vraag ik me wel af wat een marketeer met tags en wiki’s kan en moet. Iemand?


Geplaatst in

DelenEr zijn 22 reacties op dit artikel

 • Ik ben geen marketeer, dus als ik onzin uitkraam: feel free om deze post te erasen! Maar ik heb wel een minivisietje. Ik denk dat een goed ontwikkelde wiki zorgt voor en groot saamhorigheidsgevoel onder degenen die er aan mee wikiën, en dat dat zich vertaalt in een loyaliteit die onbetaalbaar is. Voor tags zie ik marketing-technisch niet zo meteen incasseerbare voordelen; wel zijn ze voor informatie-junks natuurlijk uitermate prettige tools. Misschien zit daar trouwens wel winst: een site waarop het - bijvoorbeeld door tags - prettig zoeken is, is een site waar je misschien vaker terugkomt. En visitors/pageviews, daar kan een marketeer natuurlijk wél weer wat mee...

  geplaatst op
 • ' Ik denk dat een goed ontwikkelde wiki zorgt voor en groot saamhorigheidsgevoel onder degenen die er aan mee wikiën, en dat dat zich vertaalt in een loyaliteit die onbetaalbaar is. '

  Helemaal mee eens. Ik zie bij punt.nl een loyaliteit die ernorm is ook al is het de laatste tijd bv heel erg traag. (inderdaad punt.nl is geen wiki maar heeft zeker karaktertrekken van een grote wiki)

  wbt tags en marketing : tags worden geld waard. Tags worden ook wel gezien als omgekeerde zoekwoorden....

  Mijn nieuwe tag experiment: addtags.com (beta beta)
  http://wiki.addtags.com/marketing

  geplaatst op
 • @Henkjan: wat bedoel je met 'tags worden gezien als omgekeerde zoekwoorden'? Kun je dat uitleggen? Zoals gezegd, ik heb heel weinig verstand van dit soort zaken maar wil er wel graag alles over weten!

  geplaatst op
 • Dat je voordat je een bericht post goed nadenkt over wat mensen als zoekwoord in gaan voeren om jou artikel te vinden.

  geplaatst op
 • 'tags worden gezien als omgekeerde zoekwoorden'

  Precies, de grootste toegevoegde waarde van tags zit hem voor marketeers naast het gebruikers-/surfgemak dat ze opleveren in de bijdrage aan een betere vindbaarheid in de zoekmachines op vooraf gedefinieerde termen.

  Een tag is een woord of woordcombinatie die steevast op een website gelinked wordt naar een pagina, waar een overzicht wordt geboden van alle pagina´s die te maken hebben met het woord/de woordcombinatie die gelinkt wordt.

  Met andere woorden: er wordt een netwerk van webpagina´s gecreeerd die binnen een thema naar de "hoofdthemapagina" doorlinken. Hiermee een bijdrage gelevert aan de linkpopulariteit en PageRank van de hoofdthemapagina, dat zich later onherroepelijk zal vertalen in betere vindbaarheid in de zoekmachines op het themwoord (woord dat gelinked wordt)

  Smart dus.

  geplaatst op
 • http://addtags.addtags.com/discussie

  @ Wolter
  ' naast het gebruikers-/surfgemak dat ze opleveren in de bijdrage aan een betere vindbaarheid in de zoekmachines op vooraf gedefinieerde termen. '

  Vandaar dat ik nu experimenteer met addtags:
  Je koppelt eenvoudig 2 tags aan een bericht of reactie door de link met de twee tags in het bericht te plaatsen. Met die twee tags bouw je een url en voila je hebt een unieke link met de juiste omschrijving voor je artikel. Zo verzamel je op 1 url uit verschillende media artikelen over 1 onderwerp.

  Aankomende problemen: spam - de url in je artikel is niet heel mooi.


  @ Anne: het moet: ' jouW artikel ' zijn.


  geplaatst op
 • In het land van de vele mogelijkheden noemen ze dit ook wel 'structured blogging' aan die term is alleen nog niet heel veel inhoud gegeven. Mij intrigeert het mateloos vandaar dit addtags experiment.

  Je kunt met addtags nl hele interessante aggregaties maken zoals bv tekoop.addtags.com of vacature.addtags.com/naambedrijf

  geplaatst op
 • Tags als onderdeel van je zoekmachine marketing strategie, slim.

  Wiki's als loyalty-instrument geloof ik zeker in voor kleine(re) communities; weet niet of het gaat werken voor grotere communities alhoewel wikipedia daar natuurlijk een aardig voorbeeld van is.

  Zijn er eigenlijk nog geen weblogtools waar naast RSS standaard tags en wiki's beschikbaar zijn? Anders, is dit de volgende generatie blogtools waar jij destijds op doelde?

  geplaatst op
 • Misschien niet letterlijk als marketing-instrument, maar indirect zie ik wel nut voor Wiki's via customer support.

  (En een efficiënte en 'nuttige' customer support creëert fans van je product - wat de beste marketing is...)

  Mijn visie op wiki's in customer support : http://www.netlash.com/log/blogs_wikis_en_rss_voor_customer_support .

  geplaatst op
 • Ik zie inderdaad wel enige toegevoegde waarde voor de gebruiker bij tags, maar meer als middel dan als einddoel.

  Inderdaad kun je tags gebruiken voor SEO daarnaast zouden we op MarketingFacts bijvoorbeeld bij uitgebreide artikel over een bepaalde onderwerp een setje links kunnen aanbieden in de trant van "meer over Trends, Viral Marketing etc." waarbij dit via tags wordt opgezet.

  Wat ik de laatste tijd veelvuldig zie zijn weblogs met bij een posting gewoon letterlijk "Tags: Trends, Viral Marketing" alsof de gemiddelde gebruiker direct weet wat tags zijn en waar een klik op dit link hem/haar brengt.

  Wiki in de backoffice t.b.v. customer support is inderdaad een mooi voorbeeld. Een wiki waar klanten editen zie ik nog niet zo snel gebeuren.

  geplaatst op
 • Als het gaat om tags, zie ik vooral als voordeel voor de lezer om makkelijk meer informatie te vinden over een bepaald onderwerp. Tags is ook een manier van zoeken, maar als je op een tag 'weblog' klikt krijg je hele andere informatie dan als je Google gebruikt... In het geval van tags denk ik dat de lezer veel vaker informatie vind waar hij/zij echt op zoek was. Dus: effectiever. Niet dat Google niet effectief is, het is gewoon een andere manier.

  Het mooie van tags vind ik dat het een verbinding creëert tussen websites, die eigenlijk los van elkaar staan, maar over dezelfde onderwerpen informatie bevatten.

  Kort over de wiki's van Geenstijl/Retecool. Die van Geenstijl lijkt me nogal 'dood'. Heb er vandaag eigenlijk voor het eerst eens in gekeken, maar echt actief ziet het er niet uit. Sja, Retecool... Meeste wiki's hebben wel een 'zandbak' om dingen in te testen... Volgens mij is die van Retecool één grote zandbak. Je hebt een paar grote boze admins nodig om die wiki netjes te houden. Ben benieuwd of er nog echt serieus in geschreven gaat worden.

  geplaatst op
 • Inzake marketing en tags zijn er 4 varianten relevant:
  http://yuri.typepad.com/yuri_blog/2005/04/tagvertising_ne.html
  Dit varieert van het scannen van tags voor marktonderzoek en business development kansen, het afkopen van tags bij een Google AdWords of Yahoo/Overture en het taggen van eigen foto's en video's en uploaden naar FlickR en OurMedia voor product placement/branding (soort spamming) etc.

  Inzake Wiki's en marketing zie ik de volgende toepassingen snel komen:
  - Wiki's intern (voor afstemming van activiteiten tussen business development, marketing, communicatie, sales en services; maar ook project management vooral)
  - Wiki's extern (focus groups met key accounts/klanten, implementeren van Buzz Marketing via een Wiki, nieuwe marketing concepten en campagnes samen met bureaus e.d. uitwerken, partner beleid samen uitwerken met trade/business partners etc.)

  Persoonlijk vind ik Wiki's momenteel helaas nog steeds niet gebruiksvriendelijk genoeg. Kan stukke beter en sneller. Ik geloof er echter wel in door de flexibiliteit, met name interessant voor non-routimatige activiteiten zoals brainstormen e.d.

  geplaatst op
 • @ Simon: ach, wat is een zandbak. in twee dagen zijn er ruim 217 onderwerpen geplaatst in de Retecoolwiki, nu is het een kwestie van structureren en dan valt het best mee kwa overzichtelijkheid. En uiteraard is de Retecoolwiki net zo serieus als retecool zelf...

  geplaatst op
 • @Reet: Heb ook niet gezegd dat elke wiki serieus moet zijn. Denk wel dat het flink wat werk is om zo'n wiki te beheren. Maar het is inderdaad een veel actievere wiki dan die van Geenstijl, en dat is toch wel belangrijk...

  geplaatst op
 • "Die van Geenstijl lijkt me nogal 'dood'". De wiki op staatsgeheim is ook niet bedoeld voor interactieve communitybuilding, voor een geenstijlse community or whatever. Het is een tooltje om informatie te ontsluiten van een weblog-MBA-er. Af en toe zal er wat nieuws in verschijnen. Of wiki wel of niet 'actief' is, is dus helemaal niet zo belangrijk in ons geval. sterker nog meeste pagina's zijn gelocked.

  geplaatst op
 • (Deel 1)
  Laat ik ook nog een duit in het zakje doen. Eerst de Wiki. Ik denk dat Anne de spijker op zijn kop slaat met het benadrukken van het community- en loyaliteitsaspect. Ik spreek uit eigen ervaring: inmiddels bijna een jaar wiki op intranet inderdaad sinds 24 april ook op Frankwatching een Wiki. Het is in elk geval al heel bijzonder om te zien dat sindsdien zowel GeenStijl als nu ook Retecool met een wiki uitpakken. Voor een heel verschillend doel, maar wat mij betreft allebei de moeite waard. We zijn ieder op een eigen manier onze ervaring op aan het doen. Laten we overigens ook een Nederlandse pionier als de ICT en onderwijs wiki niet vergeten.

  Ik ben het volledig met Yuri en Bart eens als het gaat om de wiki-toepassingen. Intern met medewerkers op intranet, in besloten omgevingen (extranet) met klanten en naarmate organisaties meer open zullen gaat ook in volledig open omgevingen met klanten. Ik heb recent onderzocht hoe er in Wikipedia over de AEX-bedrijven wordt geschreven (Wikipedia en de PR van AEX-bedrijven). Het zou toch gek zijn als je maatschappelijke issues over je bedrijf alleen via de Wikipedia gaat volgen, het lijkt me prettig om er ook zelf een standpunt over in te kunnen nemen. Tijdshorizon: twee tot drie jaar verder?

  Dan het overstapje naar de tags. Ik denk dat we hier met het 3-s effect te maken hebben: search engines, service en social context. Ook hier hebben Anne (= marketeer in spe?) en Wolter natuurlijk helemaal gelijk als het gaat om het search engine optimalisatie effect, dit is de eerste vorm waarin we de blog search engines echt gaan beïnvloeden! Bij service bied je klanten, consument en zakelijk, een directe toegang tot andere bronnen op internet. We weten dat Technorati, Feedster en noem ze maar op onder de gemiddelde site- of blogbezoeker nog nauwelijks bekend zijn. Ik reken erop dat door de tags er veel meer traffic naar de blogospere gaat ontstaan en je op deze manier het effect van virals kunt gaan vergroten. Dat kan overigens, zoals we weten, in marketingtermen zowel positief als negatief uitvallen. De derde s staat voor social. De consument heeft het meeste vertrouwen in Consumer Generated Media. Tags bieden hem de korste weg naar de opinies van die consumer.

  (Zie vervolg in deel 2)

  geplaatst op
 • (Deel 2)
  Over de tools (Marco) nog dit. Er zijn aanbieders van gecombineerde tools, zie mijn eerdere artikel Weblogs en wikis binnen bedrijven. Verder heeft de weblog software van Pivot als (een van?) de eerste nu tags aan boord, hiervan maak ik op Frankwatching gebruik. Verder (Erik) denk ik dat we ook voor tags nog wat conventies met elkaar moeten gaan afspreken en daarvoor eerst gaan ontdekken. Op dit moment spreekt niet alles voor zich, maar we hebben eerder bij bijvoorbeeld search engine sponsoring gezien hoe snel gebruikers toch wennen aan nieuwe conventies.

  Eens met Yuri dat de gebruiksvriendelijkheid van wikis beter kan. Ik zie overigens dat wikis qua gebruiksgemak steeds meer de eenvoud van het Blogger-concept gaan benaderen. Kwestie van tijd. Bovendien, dat is er een om eens echt over na te denken, vind ik de echte uitdaging hoe we de Word-cultuur kunnen doorbreken. Soms lijkt het schrijven in documentvormen als Word een doel te zijn geworden in plaats van een middel. Communiceren en samenwerking in of via Word is best lastig, ik kan je verzekeren dat een Wiki op dit vlak Word op punten verslaat. Watch my words: Word is waste en Wiki is winning. Ik hoef maar naar mijn kinderen te luisteren: e-mail is saai en voelt als een plicht. MSN en SMS is fun. Het zal niet lang meer duren of er zal iets als een Wikids (Wiki for kids) ontstaan. En als kinderen dan moeten kiezen tussen Wiki en Word? Waar zullen we eens op wedden?

  Mag ik op grond van deze gedachtenwisseling vaststellen dat kennismanagement en marketing wederom sterk verwant blijken te zijn?

  PS Marco: volgens mij staat je klok niet goed ;-)

  geplaatst op
 • Tags zijn in de huidige vorm nou niet echt "helpfull". Het is een gimmick voor de paar informatiejunks die de hele dag zitten te gillen om meer, meer, meer. De gewonere mensheid realiseert zich echter wat vaker dat er geen 24.000, maar 24 uur in een dag zitten. Het is daarom wel aardig dat je op een tag kunt klikken en 12.749 andere weblog-entries van over de hele wereld in elke denkbare taal met dezelfde tag voor je kiezen krijgt, maar daar is simpelweg onmogelijk door te worstelen.

  Internetters hebben in toenemende mate last van een information overload. Die kan verholpen worden door informatie beter te structureren en te ordenen (onder andere op basis van relevantie). Tags helpen daarbij, maar hebben daarbij momenteel wel de nare eigenschap dat ze de information overload alleen maar vergroten. Overall helpen ze dus niet.

  Dat is echter van tijdelijke aard. De ontwikkeling gaat pijlsnel, en het zal een kwestie van tijd (misschien slechts maanden) zijn voordat ook die tekortkoming onderkend wordt en de relevantie verhoogd wordt. Wel dreigt er een levensgroot gevaar van misbruik door spammers. De "META keywords"=tag waarbij websites per pagina een aantal keywords kunnen opgeven, wordt door commercieel misbruik van website-eigenaaren al geheel genegeerd door de meeste zoekmachines. Tags gaan er een harde dobber aan krijgen om dezelfde problematiek te voorkomen.

  Dat de ontwikkelingen elkaar in hoog tempo opvolgen duidt aan dat blogs niet het ei van Columbus zijn. De tekortschietende functionaliteit wordt werkelijk met de dag verbeterd, en ik verbaas me over de snelheid waarmee dat plaatsvindt.

  geplaatst op
 • Wiki's hebben in de huidige vorm twee grote problemen:

  1. Ze zijn veel te ingewikkeld in gebruik
  2. Het gebrek aan structuur en sturing in combinatie met de grote hoeveelheid mogelijkheden laat de gebruiker radeloos

  Punt 1 is te verbeteren en zal ook sterk verbeteren.

  Punt 2 is echter een ernstig en fundamenteel probleem. Het mooie van wiki's is dat je er eigenlijk alles kunt. Dat is tegelijkertijd ook het grootste nadeel. Wat moet je eigenlijk op een wiki? Moet je er reageren? Moet je meedoen? Moet je lezen? Is er een bedoeling? Welke kant moet je op? Links? Rechts? Vooruit, achteruit?
  Wiki's zijn te amorf en te onduidelijk. Ze laten de gebruiker teveel vrij, waardoor deze twijfelt en terugschrikt. Alles kunnen is simpelweg niet zaligmakend. Neem nou een zwitsers zakmes dan honderd dingen kan. Prachtig. Maar als je wilt schroeven, ben je beter af met en schroevendraaier. Wil je snijden, dan is een gewoon mes toch makkelijker. Knippen? Dan liever de gewone schaar.

  De basisgedachte is er eentje die in de toekomst zeer groot gaat worden: media voor en door de gebruikers. Het alles-is-mogelijk-principe is echter gewoon te overweldigend. Ik geloof dan ook dat wiki's zullen differentiëren en integreren met andere software (zoals blogs), zodat nieuwe tools ontstaan voor specifiekere toepassingen. Bedrijfswiki's. Vriendengroep-wiki's. Regio-gebonden wiki's. Toepassingen die inspelen op een specifiekere behoefte en die niet fungeren als een ongerichte dumpplek van informatie, maar als een effectieve en intuïtieve organiser.

  Nog een stap verder komen er wellicht tools die wel "alles" kunnen, maar daarbij verschillende front-ends bieden. Interfaces die op maat gemaakt zijn voor de toepassing die de gebruiker op dat moment zoekt, gekoppeld aan de flexibiliteit. Er zijn nu al ontwikkelingen in deze richting, maar die slaan naar mijn mening de plank nog te ver mis. Ik denk dat er echt eerst een specialisatieslag nodig is en dat met de ervaring daaruit deze volgende generatie tools pas echt ontwikkeld kan worden.

  Overigens is Wikipedia zelf een van de wiki's die het minste last heeft van bovenstaande problemen. Het heeft genoeg gebruikers die de interface inmiddels al wel begrijpen, en het heeft relatief weinig problemen met de sturing. Dat laatste komt eenvoudigweg door het feit dat het allesoverweldigende onderdeel is van de doelstelling van Wikipedia: de encyclopedie wil alles bevatten. Ik voorspel dat Wikipedia de komende decennia uit gaat groeien tot een superbrand van de orde van grootte van Coca Cola, Microsoft of Google. Wel zal ook dit initiatief niet ontkomen aan een noodzakelijke simplificatie-ingreep.

  geplaatst op
 • Anders en Frank, ook jullie dank voor de toevoegingen!

  Een discussie zoals deze doet mij weer beseffen dat ook marketingfacts tags en een wiki nodig heeft omdat de kennis in een blog snel wegzakt en moeilijk bereikbaar is. Jammer dat beiden op dit moment vooral een technische uitdaging is en niet uitblinken in gebruikersvriendelijkheid.

  Frank, ik lees er wellicht overheen maar kan in het artikel waarnaar je verwijst nog steeds niet de tool vinden waarin weblog, wiki en tags zijn gecombineerd? Of bedoel je SocialText?

  geplaatst op
 • Da's een mooi conclusie! Ik doel inderdaad op SocialText. De andere oplossing (Traction) heeft zo te zien geen Wiki aan boord.

  geplaatst op
 • Een duit in elk zakje? In een tijd waarin communicatieve zelfsturing belangrijker wordt boven sociale regelgeving zullen vormen als weblogs en wiki's zich daaraan aanpassen. Eerst veel vastigheid en regels en formats, daarna nog meer open, aanpasbaar, te transformeren. Het argument van Frank over de kids snijdt houdt. Zij groeien al op in de tijdsgeest van zelfsturing en communicatie. Email is dan el geen zelfsturing meer. Er is teveel vastigheid. Gelukkig kan je daar nog mee communiceren, maar dat wordt ook steeds minder. Skype en MSN-achtige toepassingen zullen nog sterker worden, alhoewel dat ook niet het eindstation is. Dat bepaalt immers de grebruiker zelf. Wblogs en wiki's zijn daarom wel mooie tools om daar mee te experimenteren. Je bepaalt immers zelf wat je er mee doet en aan wie je wat communiceert. De creativiteit die vrij komt door dit gebruik is immens en 'we ain't seen nothing yet'. Marco verwees al terecht al naar customer-made en frank naar consumer generated media. En met de opkomst van nieuwe subgroepen zoals prosumers, generatie mix en cultural creatives zal de invloed van de cosument alleen maar blijven toenemen. Is er zo meteen nog wel een verschil tussen marketeer en consument? Eigenlijk is elke consument marketeer van zichzelf. Daardoor zie je ook personal branding ontstaan. Ik weet het, wat ik hier schrijf lijkt off-topic, maar ik probeer een breder tijdsbeeld neer te zetten die ontwikkelingen zoals Frank die perfect beschrijft en Anders goed aanvult te kunnen plaatsen: in het kader van communicatieve zelfsturing.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.