Wanneer zijn eyetracking heatmaps stabiel?

Wanneer zijn eyetracking heatmaps stabiel?

Inmiddels is eyetracking meer gemeengoed geworden als usability testmethode maar ook om het kijkgedrag op printmedia-uitingen in kaart te brengen. In de media komen we af en toe heatmaps tegen waaruit in één oogopslag duidelijk is hoe het kijkgedrag van meerdere personen er op een webpage uit ziet. Althans, dat denken we. Toch kunnen we niet zomaar conclusies trekken op basis van wat we dan zien. Een legenda in de heatmap waaruit blijkt of we te maken hebben met het aantal oogfixaties, het totale aantal oogfixaties of de gemiddelde oogfixatielengte ontbreekt vaak. Belangrijker is te weten op basis van hoeveel respondenten een heatmap is gecreëerd.

In bovenstaande presentatie van onze eyetracking partner Realeyes in de UK is te zien bij hoeveel respondenten een heatmap stabiel kan zijn. In de heatmap zijn de rode vlekken het meest bekeken en de gele vlekken het minste bekeken. De muisiconen geven een muisklik aan. De stabiliteit is niet getest op statistische significantie.

Met een stabiele heatmap bedoelen we dat het aantal, de locatie en de intensiteit van de hotspots op de webpage niet meer substantieel wijzigt. Of en wanneer een heatmap stabiel wordt, is afhankelijk van het aantal elementen/functionaliteiten en de indeling daarvan op de webpage. Ofwel, een webpage met een beperkt aantal elementen zal eerder een stabiele heatmap laten zien dan een complexe webpage. Nog beter is wanneer je weet wanneer een heatmap significant stabiel is. Je kunt het testgedeelte dan afsluiten en je richten op de analyse. Een dergelijke feature hebben wij echter helaas (nog) niet in ons bezit.

Als je dus het kijkgedrag op je website in kaart wil brengen, waarbij je voornamelijk kijkt naar elementen waar het eerst naar wordt gekeken en bijvoorbeeld de kijkvolgorde op de webpages, dan zou je meer dan 30 respondenten deel moeten laten nemen. Je kunt de stabiliteit ook nog verifieren door heatmaps te creëren van verschillende samples respondenten. En natuurlijk heeft het al dan niet toepassen van het Think Aloud protocol hier ook nog invloed op. Om zuivere resultaten te krijgen wordt het gebruik van dit protocal bij eyetracking achterwege gelaten en kan je dit beter achteraf doen. Wanneer je eyetracking gebruikt als usability testmethode dan kan je vanaf 8-10 respondenten al een zeer goed inzicht krijgen in de usability van je website.


DelenEr zijn 4 reacties op dit artikel

 • Dit geldt vanzelfsprekend alleen voor merken die doorsnee websites willen bouwen voor doorsnee bezoekers.

  geplaatst op
 • en wat vinden we dan van http://www.feng-gui.com/default.aspx ??

  geplaatst op
 • Feng Gui gebruikt een interessant algoritme, maar houdt geen rekening met de interpretatie van het beeld. Zo legt het een onwaarschijnlijke nadruk op (onderdelen van) afbeeldingen waarvan we weten dat deze juist genegeerd worden omdat ze niet belangrijk geacht worden door de kijker. Banners bijvoorbeeld.

  Vergelijk de beelden op http://www.feng-gui.com/faq.htm met die op http://www.useit.com/alertbox/banner-blindness.html
  En bij Feng Gui wordt de tekst vrijwel genegeerd. Not ready for prime time lijkt me.

  geplaatst op
 • Feng Gui is een methode die ik persoonlijk niet echt wil vertrouwen. De basis ligt in de algoritmes die ze gebruiken om een resultaat te bekomen, maar er zijn te veel variabelen die een significante verandering kunnen teweeg brengen. Ik was zelf op zoek naar een gratis heatmap systeem om toch een idee te hebben van de clicks van mijn bezoekers. Ik heb een kleine lijst aangemaakt en ik ben ze allemaal aan het testen.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.