Voetbal is oorlog

14 april 2010, 10:16

De Godfather van Nederlands voetbal, wijlen toptrainer en generaal b.d. Rinus Michels, had niet kunnen bevroeden dat zijn uitspraak ruim 36 jaar na dato zo nadrukkelijk hout zou snijden.

Rotterdam, 25 april 2010 14.00 uur. Stadion de Kuip tekent voor de laatste bekerfinale in een eenmalige strijd tussen Feyenoord en Ajax. Het gebied rondom stadion de Kuip ziet er uit als de Gazastrook in mindere dagen. Honderden politieagenten en begeleiders moeten urenlang op hun hoede zijn. De Kuip is één grote smeltkroes van tomeloze haat en verderfelijke teksten. Tientallen lege stadion vakken scheiden de bloeddorstige aanhangers van Ajax en Feyenoord. De uitslag doet er feitelijk niet meer toe. Het totale voetbal heeft al voor de finale gespeeld is dik verloren. Een finale welke na -en bij voorkeur voor- deze nu al zo bevuilde wedstrijd voor een half lege Kuip voortaan anders georganiseerd moet worden. En weer staat het Nederlands profvoetbal, ook internationaal, voor schut. De finale met Ajax en Feyenoord in de gewenste hoofdrollen is op zich een prachtig affiche maar het gedonder met ‘fans’ van beide clubs ontdoet de met veel moeite gecultiveerde en opgepoetste beker van elke glans.

Er wordt al een tijdje niet meer gesproken over het aankomende duel tussen de twee grootste clubs uit Nederland maar het gaat eigenlijk alleen maar over een aantal losgeslagen idioten uit de zelfkant van de voetbalmaatschappij met een voetbalshirt aan, die elkaar de meest afschuwelijke dingen toewensen, en als ze de kans krijgen aandoen. En hoezo sociale media! Lees er de verschillende fansite’s op na en je komt de vreselijkste teksten tegen. En de vraag rijst was dit allemaal niet te voorkomen? Moet de overheid en dus de belastingbetaler de gevolgen van het matige voortschrijdend inzicht en beleid bij de KNVB voor rekening nemen en doet men er überhaupt wel goed aan deze tweestrijd in deze vorm kost wat kost door te laten gaan? Ik denk van niet en het zou meer dan verstandig zijn alsnog te besluiten om deze bezoedelde finale nu al over twee wedstrijden te laten doen plaatsvinden.

En waarom niet. Er zijn louter voordelen te bedenken anders dan het kunstmatig in stand houden van een bekerfinale zonder voor Nederland van toepassing zijnde meerwaarde. Dat zo’n finale in andere landen wel kan doet niet echt ter zake. We hebben hier nou eenmaal te maken met een hele nare supportersmentaliteit vooral zichtbaar gemaakt door een paar honderd veelal kansloze randdebielen. Zeker wanneer het gaat om confrontaties tussen Amsterdam en Rotterdam schieten er her en daar wat draadjes los.

Om dat voor eens en altijd te voorkomen moet de KNVB de achterhaalde idealen opzij zetten en de actuele situatie omzetten in een veiliger, bovendien veel lucratievere eindstrijd over twee wedstrijden. In plaats van ruim een miljoen euro plus aan beveiligingskosten voor rekening van de staat zou er misschien wel een paar miljoen euro aan –additionele- inkomsten op te halen zijn. Niet alleen zouden er in dit geval 90.000 fans in plaats van de nu maximaal 20.000 op de tribunes kunnen zitten ook wanneer het gaat om de televisie inkomsten zijn twee live wedstrijden voor een uitzendgemachtigde natuurlijk erg interessant. Het sportieve, uiteindelijk ging het hierover, is door de ontstane situatie alleen nog maar gewaarborgd als beide finalewedstrijden zonder uitpubliek gespeeld worden.

De KNVB zat enorm te slapen want dit Feyenoord – Ajax scenario was echt al een tijdje denkbaar en dus ook voorspelbaar. Er is dus te weinig preventief gedacht en ook Rotterdam’s burgemeester Aboutaleb blijkt een zachte heelmeester te zijn met zijn risicovolle supporters compromis. Feyenoord en Ajax ‘supporters’ kunnen niet in een één stadion punt. Voetbal is oorlog….

Kritische macro kijk op relevante mediaontwikkelingen en aanverwante distributietechnologie.

Categorie
Tags

16 Reacties

  Arne Gruijthuijsen

  Ooit gedacht aan het feit dat de KNVB een contract met Stadion Feyenoord heeft dat de finale enkel in De Kuip gespeeld kan worden. Ooit gedacht aan het feit dat het competitievervalsing zou zijn om uit het niets de bekerfinale in 2 wedstrijden te spelen. Daarbij kunnen we ook bijschrijven dat er ook 2x organisatiekosten anders vast aan zouden zitten, en ook al zijn er geen uitfans welkom, dat loopt toch enorm in de kosten.

  Ik ben daarom van mening dat het gewoon één wedstrijd hoort te zijn en dat de wedstrijd plaats hoort te vinden in de Kuip.

  Het blijft zeker een slechte zaak dat het mooiste affiche van Nederland – want laten we eerlijk zijn, de bekerfinale een onderlinge ontmoeting tussen de 2 rivalen, wat willen we nog meer – verstierd moet worden door een groep hersenloze hooligans. Iets wat de wedstrijd van het jaar had kunnen zijn, is nu wereldwijd bekend om de rompslomp omtrent de organisatie van deze wedstrijd. En wij willen dan in 2018 of 2022 het WK organiseren. Wat zal de FIFA nu denken, en hoe zou Nederland omgaan als Duitsland en Engeland elkaar zullen ontmoeten tijdens het WK. De kans dat we het WK binnen halen is waarschijnlijk geslonken tot 0%.

  De KNVB slaat wederom een modderfiguur ten opzichte van de buitenwereld, maar of we dat erg verrassend moeten vinden, dat lijkt me niet. Al diverse seizoenen blundert de KNVB op diverse vlakken, van scheidsrechters en hun beslissingen tot dit.

  Voetbal is oorlog, ooit bedoeld als een metafoor begint helaas nu wel erg letterlijk te worden,


  14 april 2010 om 11:53
  venturo

  @ Arne. Wegen kosten cq inkomsten (altijd royaal meer icm de lagere kosten zonder uitpubliek) op tegen het mogelijk slagveld? Neen, overigens contractant stadion de Kuip zou ook meer verdienen aan de dubbel.En competitievervalsing, dat zie ik niet zo hoor. Integendeel, uit en thuis, eerlijker kan het niet….


  14 april 2010 om 12:37
  Arne Gruijthuijsen

  @ Albert Of ze op wegen tegen het slagveld, dat is tuurlijk niet zo, maar als Hooligans echt willen vechten, dan zoeken ze elkaar gewoon op net als toendertijd gebeurde bij Beverwijk.

  Omtrent de competitievervalsing kijk ik ook meer naar de voorgaande rondes. Het is competitievervalsing om de regelementen zo maar midden in het seizoen te veranderen ten opzichte van de ploegen die uitgeschakeld zijn want om als voorbeeld te gebruiken, als Feyenoord in de Halve Finale ook nog een uitwedstrijd tegen Twente had moeten spelen weet ik zeker dat Feyenoord het niet gered had. In deze zin bedoel ik competitievervalsing.

  Daarbij blijf ik bij me mening dat een bekerfinale ook niet over 2 wedstrijden gespeeld moet worden. Daarbij geef je dan ook alleen maar toe aan de Hooligans en dat kan ook nooit de bedoeling zijn want dan denken ze straks dat ze macht hebben.


  14 april 2010 om 12:51
  venturo

  Arne dat is heel wat anders. Het gaat om een levensgevaarlijke finale die naar mijn mening sowieso eigenlijk niet kan doorgaan met uitpubliek. Een te groot risico ook voor goed willende lieden die niet naar Beverwijk gaan maar een leuke finale willen zien.

  Niets mis met verandering van regelementen als dat ergens toe dient. En je geeft juist niet toe aan holigans door ze niet in gelegenheid te bieden in een stadion met elkaar op de vuist te gaan. Dat is straf met voordeel voor de goedwillenden en de clubs….


  14 april 2010 om 14:08
  robert

  zet gewoon alle agenten en ME, inmiddels enkele tienduizenden, als toeschouwers bij de finale 😉


  14 april 2010 om 15:49
  Arne Gruijthuijsen

  @Albert Ik snap wat je bedoeld en begrijp je denkwijze ook. Het is en blijf een groot risico om waar te wereld dan ook grote groepen supporters van beide kernen een wedstrijd te laten bezoeken. Echter, je moet niet vergeten dat De Kuip in het geval van de bekerfinale als neutraal terrein gezien moet worden. En ja, geen andere stad in Nederland, waarschijnlijk niet in heel de wereld zal een finale met deze 2 ploegen willen organiseren. Ik hoorde dhr. Gudde gisteren op de radio zeggen dat er containers gebruikt gaan worden om de kernen van elkaar te scheiden. Of dat gaat werken is ook nog maar de vraag.

  In feite is er niet mis met het veranderen van regelementen, echter als je dit midden in het toernooi doet, dan is dit competitievervalsing ten opzichte van de reeds uitgeschakelde ploegen, en het is terecht dat de KNVB er ook zo over denkt. En laat ik eerlijk zijn, als er maar één wedstrijd gespeeld wordt heeft Feyenoord een grotere kans om de beker te winnen, en dat hoop ik dus ook.

  Hoe dan ook, de huidige gang van zaken rondom deze wedstrijd kan alleen gezien worden als een verlies voor het voetbal. Eerst maar eens afwachten dhr. Aboutaleb vanmiddag te melden heeft in ze brief over de bekerfinale. Straks zal de wedstrijd nog verboden worden, ik kijk er niet meer van op.


  15 april 2010 om 06:37
  venturo

  Arne, het is uiteraard niet wenselijk om de regelementen aan te passen. Maar nood breekt wet en dus zeker een regelement. Ik vermoed zelf ook dat Feyenoord er geen belang bij denkt te hebben om over twee wedstrijden het bekertoernooi te besluiten maar dat is een relatief voordeel. Ik heb Feyenoord uit vaak beter zien spelen dan thuis. Denk aan die geweldige cupwedstrijd tegen PSV. Anyway, het gaat mij om orde en veiligheid en die is niet gewaarborgt op deze halfzachte wijze.


  15 april 2010 om 09:26
  Arne Gruijthuijsen

  @ Albert Ten eerste zou nood de wet kunnen breken, maar in dit geval vanuit sportief oogpunt van Feyenoord gezien natuurlijk niet. Feyenoord kan uit wel goed voetballen, maar helaas moet ik constateren dat Ajax thuis toch te sterk is voor dit Feyenoord.

  Daarom vind ik het ook jammer dat het zoals het er nu naar uitziet inderdaad over 2 wedstrijden gespeeld gaat worden. Vreemde houding van de KNVB dan ook, eerst zeggen dat het over 1 wedstrijd moet, een week later Feyenoord in kwaad daglicht zetten omdat Feyenoord niet over 2 wedstrijden zou willen spelen, en uiteindelijk toch, mede door dhr. Aboutaleb, toch over 2 wedstrijden gaan spelen.

  Ik vind het jammer want dit haalt wel direct de spanning van één wedstrijd knallen eraf, en nu krijg je natuurlijk ook weer die lompe regeling dat een uitdoelpunt dubbel gaat tellen en dat maakt de wedstrijd ook weer minder spannend.

  Al met al, heel deze soap rond de bekerfinale is slechte marketing voor de KNVB en het algehele Nederlandse voetbal.


  15 april 2010 om 09:46
  venturo

  Arne, laat het sportieve voor wat het helaas is. Minder risico’s, minder kosten meer inkomsten voor alle partijen. En als Feyenoord nou zorgt dat Ajax in de laatste wedstrijd kampioen kan worden gaan ze echt anders de dubbele finale in… 🙂


  15 april 2010 om 09:53
  venturo

  Arne, laat het sportieve voor wat het helaas is. Minder risico’s, minder kosten meer inkomsten voor alle partijen. En als Feyenoord nou zorgt dat Ajax in de laatste wedstrijd kampioen kan worden gaan ze echt anders de dubbele finale in… 🙂


  15 april 2010 om 09:53
  Arne Gruijthuijsen

  Sorry hoor, maar ik hoop dat Feyenoord gewoon expres verliest van Twente en dat Twente kampioen wordt want dit slaat nergens op. De veiligheid van ajax-supporters kan niet gegarandeerd worden, vind je het gek als die idioten teksten gaan plaatsen als ‘Die *****stad moet plat’. En wie wordt daar de dupe van, Feyenoord.

  Wat mij betreft laat Feyenoord lekker die bekerfinale lopen en niet op komen dagen want kennelijk heeft Feyenoord niks te zeggen en ajax wel.


  15 april 2010 om 10:06
  venturo

  @Arne, nog een kleine aanmerking. Ik denk niet dat Feyenoord ‘express’ verliest van Twente. Niet alleen willen ze 4de worden -op 5 moet je een maand eerder voorrondes spelen- een (mogelijk) kampioenschap van Ajax zal ze onbewust ook minder scherp maken in de bekerfinale. Been is een hele slimme coach en de beker goe dan ook een hoofdprijs. Maar eh gisteren nog tv gekeken? Zie je dat al voor je? Een paar duizend randdebielen uit Rotterdam en Amsterdam op 3 vierkante kilometer?


  16 april 2010 om 06:27
  Arne Gruijthuijsen

  @ Albert, Voor de fans van Feyenoord ligt het als makkelijk keuze voor de hand dat Feyenoord maar moet verliezen van Twente om Twente te helpen, maar natuurlijk zal dit niet gebeuren, want ik snap ook dat Been liever 4de wordt dan dat ze Twente helpen. Toch kan ik niet ontkennen dat ik een lichtelijke voorkeur heb voor Twente als kampioen, ben ook van mening dat ze het verdienen, gezien het gehele seizoen.

  De reactie van een deel van het demonstrerende Feyenoord-legioen is natuurlijk niet goed te praten, en laten dit nou net de mensen zijn die inderdaad de bekerfinale verziekt hebben met hun ‘need’ voor rellen. Het is een feit dat helaas beide clubs kampen met dit soort hooligans. Net als de mensen van dat artikel over Bommen op Rotterdam de bekerfinale ook op zekere zin hebben beinvloed, want dit soort dreigende taal gaat de KNVB natuurlijk niet in de koude kleren zitten.

  Ik vind het nog steeds zonde dat het zo moet, want laten we wel eerlijk zijn, een bekerfinale uit 2 wedstrijden waarin ook nog uitgescoorde doelpunten dubbel tellen, dat heeft de bekerfinale wel van al ze charme ontnomen.


  16 april 2010 om 06:49
  venturo

  Arne, dat begrijp ik alhoewel ik het wel leuk vind dat ik naar het stadion kan gaan en een klassieker extra op het menu heb staan. Het zij zo. Overigens als ajax straks mogelijk meer punten heeft, ruim 40 goals meer gescoord en minder doelpunten tegen kan je toch niet zeggen dat ze het het dan niet verdienen?


  16 april 2010 om 07:04
  Arne Gruijthuijsen

  @ Albert Gezien het spel van Ajax aan het begin van het seizoen niet. Ik vind dat Twente gedurende het gehele seizoen constanter speelt. Mocht Ajax kampioen worden, dan heeft het dat alleen te danken aan het spel sinds 2010. Dat daarbij veel doelpunten gepaard zijn gegaan, dat maakt niet zo heel veel uit, want het gaat erom dat je meer doelpunten maakt dan je tegenstander. Of je met 1-0 wint of met 5-0 wint, je krijgt toch maar 3 punten.

  Maar, laten we eerst maar genieten van het spannende slot, zondag belooft weer een geweldige voetbalmiddag te worden. Ondanks dat de bekerfinale voor mij als ze charme heeft verloren, zal ik toch tot 2x toe voor de buis zitten, want het blijft toch je club die speelt.


  16 april 2010 om 07:17

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!