Trendevaluatie 2013: wie had het goed?

21 december 2013, 08:59

De trends voor 2013 van de trendwatchers onder de loep genomen

Eind 2012 vroeg ik een aantal trendwatchers hun voorspellingen voor 2013. Inmiddels voor het vierde jaar op rij. Zoals elk jaar gaan we natuurlijk ook deze voorspellingen evalueren, wat heeft het immers voor een nut te voorspellen zonder evaluatie? In 2010 (voorspellingenevaluatie) was Adjiedj Bakas de beste voorspeller. Net als in 2011 (voorspellingenevaluatie), toen Adjiedj deze titel deelde met Richard Lamb. Ook in 2012 was Adjiedj de beste voorspeller (voorspellingenevaluatie), dit keer deelde hij de titel met Christine Boland en Andrea Wiegman. Dus de vraag is: wat is er uitgekomen van de voorspellingen van 2013? Enkel de winnaars van 2012 deden mee, dus het niveau ligt hoog.

Adjiedj Bakas

Adjiedj Bakas van Trendoffice Bakas voorspelde dit jaar het volgende:

1. Meer macht voor vrouwen

“Meer mannen dan vrouwen verliezen hun baan of werk als zp-ers. Vrouwen worden vaker kostwinners en grijpen niet alleen thuis, maar ook op het werk meer macht. Op de consumentenmarkt moet je je als marketeer meer op vrouwen gaan richten.”

GM heeft een nieuwe vrouwelijke CEO, als eerste autobedrijf. Als we naar de werkloosheid kijken, zien we geen duidelijke trend dat die zich anders ontwikkelt dan onder mannen. Ook is het me niet opgevallen dat op de consumentenmarkt er meer echte vrouwencampagnes zijn geweest, dus ik kan hem niet goedkeuren. Er zijn tekenen van de feminisering van de samenleving, maar dat is 2013 niet anders geweest dan in 2012, volgens mij.

2. Meer inflatie, loonstijgingen en berusten in nivellering

“Het kabinet Rutte II wordt niet geliefd, maar blijft zitten in 2013, het Jaar van de Slang, volgens de Chinezen het jaar voor slimmerikjes om te excelleren. Luxe segmenten blijven prima draaien, alhoewel met een kleine terugslag. Inflatie stijgt en looneisen volgen. De nivellering van de samenleving zet door, wat meer banen kost dan nodig, maar er komen geen massale protesten, meer berusting.”

Volgens mij 100 procent correct. Rutte II is allesbehalve geliefd, maar zit er nog. De inflatie in augustus was de hoogste sinds 2008, de looneis van 3 procent van het FNV deed al veel stof opwaaien en de nivellering kost banen, zoveel durft zelfs de PvdA nu toe te geven.

3. Mensen zoeken weer een hondenmand

“Voor veel mensen is de wereld te groot en te anoniem geworden, ze zoeken weer een hondenmand om zich kwispelend in terug te trekken. Weg steriele interieurs, terugkeer gezelligheid, Hollandse pot, economisch nationalisme, regionale hechting, tv-programma’s die het Holland-gevoel stimuleren en mensen die weer samen gaan koken. Eten van het seizoen en van de streek.”

Economische nationalisme zie ik niet, regionale hechting wel. Veel Hollandse TV-programma’s en je ziet heel voorzichting dat er wel van het seizoen en van de streek gegeten wordt, maar dat kan ook aan mijn kringen liggen. Soort zoekt soort immers. Ik reken hem half goed.

Adjiedj scoort dit jaar dus 50 procent goed.

Christine Boland

Christine Boland heeft voor 2013 de titel: ‘From consumer to conshuman‘, de menselijke maat als contragewicht. Zonder uitgebreid in te gaan op wat ze hiermee bedoelde (dat stond in het oorspronkelijke artikel), hierbij haar drie trends.

1. Contemplation

“‘Contemplation‘ gaat over bezinning en betekenis zoeken. We gaan ons beraden en kijken wat we belangrijk vinden, wat we überhaupt ergens van vinden, waar we waarde aan hechten. Het verhaal achter een product of dienst wordt steeds belangrijker. Daarnaast gaat deze trend over het zoeken naar verbinding en samenhang. We verenigen ons in een collectief met anderen voor een bepaald doel, zoals bijvoorbeeld een product gezamenlijk kopen of gezamenlijk energie opwekken, een auto delen. Kleine coöperaties schieten als paddenstoelen uit de grond en parallelle economieën met alternatieve valuta bloeien op.”

Bitcoinmania onderstreept denk ik hoe deze trend in 2013 echt vaart heeft gekregen. Ook zijn applicaties als Buycott populair (geweest) in 2013, die het hele verhaal (of vooral wie er achter zitten) in kaart brachten. De verbinding in de samenleving zoeken, zie je ook in allerlei kleine initiatieven, zoals deze man die een dakloze leerde programmeren. Hoewel ik misschien bevooroordeeld ben (soort zoekt soort immers) zie ik voor het eerst ook in de mainstream media hier meer aandacht voor en dus was 2013 een kanteljaar. 100 procent correct dus.

2. Lightness

“‘Lightness‘ gaat over luchtigheid, vrolijkheid en plezier. Het leven een beetje mooier maken. Kleur! Verzamelen, curator zijn. We verlangen naar ongecompliceerdheid, verloren onschuld en kinderlijke eenvoud. Illustratie en andere narratieve expressie is belangrijk, van kunst tot communicatie tot complete winkelinterieurs. Humor is ook een belangrijk aspect, humor zorgt voor luchtigheid en ‘even de waan van de dag’ loslaten. Magie, mystiek, betovering en romantiek.”

Elk jaar is er wel een bepaalde hoeveelheid humor, vrolijkheid en plezier, maar om nu te zeggen dat dit in 2013 extra is opgevallen… nee. Ongecompliceerdheid dringt ook niet echt door in onze levens volgens mij, hoe graag we dat ook willen. Ik kan deze dus niet goed rekenen.

3. The Next Level

“‘The next level‘ gaat over het letterlijk en figuurlijk overstijgen van grenzen. Design en productontwikkeling beyond imagination. 3D-printing wordt toegankelijk, we gaan insecten gebruiken als grondstof voor voedsel, zilte landbouw wordt verder ontwikkeld, medicijnen worden smart, we gaan nieuwe energiebronnen aanboren en andere systemen ontwikkelen voor warmte en koeling.”

Ik heb nog nooit zoveel artikelen gelezen over 3D-printen als in 2013, maar dat is logisch met een nieuwe technologie. Toch is dat deel van de voorspelling wel waar, het is toegankelijk geworden. Ik heb persoonlijk niet alleen met 14 anderen een 3D-printer gekocht, maar ook nog via Shapeways een eerste bestelling gedaan. Echter, medicijnen zijn allesbehalve smart geworden en ik heb op het gebied van nieuwe energie een akkoord gezien dat niet zoveel doet voor nieuwe bronnen. Ik reken hem voor eenderde goed, niet geheel fout, maar meer fout dan goed.

Daarmee scoort Christine 43% goed.

Andrea Wiegman

Andrea Wiegman van Second Sight komt met de nieuwe werkelijkheid.

In 2012 kwam ik met trends als plentitude (veelheid aan alles) en kleinschaligheid (menselijke maat, DIY-initiatieven) en de changing of the guards. Deze trends zijn uiteraard niet voorbij, maar groeien gestaag verder. En dan ineens zie je een omslagpunt. Ik zie steeds meer mensen alle trends omarmen waarover we al jaren schrijven. Dus in dat opzicht wordt 2013 volgens mij positief en zullen we een overstap maken naar die nieuwe economie met nieuwe, vernieuwde en hernieuwde normen en waarden waar we ook al zo lang over filosoferen en schrijven.”

Was 2013 een omslagpunt naar deze nieuwe economie? Er waren duidelijk positieve signalen, zoals ik ook bij de evaluatie van Christine schreef. Bitcoin bewijst dat alternatieve valuta in de mainstream media komen. Als alle nationale banken zich ermee gaan bemoeien… Menselijke maat is een term die we erg veel horen. Ja, het zet zich gestaag door, maar het omslagpunt heb ik nog niet gezien, helaas. Ik reken hem half goed, want er is duidelijk iets aan de gang, maar ik durf 2013 geen kanteljaar te noemen.

“We zullen de back to basics-principes steeds verder aanpassen aan de ‘needs‘ van deze tijd en ook meer naar voren durven kijken. De toekomst is interessant. Science fiction komt ook weer helemaal terug! En we zullen veel positiever worden over de nieuwe mogelijkheden (op alle gebieden: werk, leven, onderwijs, economie, ecologie, gezondheidszorg….) die in het verschiet liggen. In die veelheid of overvloed komen we de mooiste initiatieven en concepten tegen.”

Lastig te evalueren punt. De back to basics-principes zie je terug komen, maar vaak meer uit noodzaak (ontslag) dan wens. Komt science function terug? Daarvoor pakken we dan IMDB erbij: het aantal uitgebrachte science fiction-titels per jaar.

  • 2013: 3.942
  • 2012: 4.263
  • 2011: 3.656
  • 2010: 3.302

Dan zie je dat 2013 toch echt minder films heeft dan 2012. Goed, het is een populairder genre, maar voor een 2013-voorspelling kan ik hem niet goed rekenen. Of we positiever zijn geworden op alle gebieden durf ik ook te betwijfelen. Het lijkt of de berusting waat Adjiedj over spreekt een betere omschrijving is. Ik kan het niet goed rekenen.

Andrea scoort dus 25% goed.

Conclusie

Daarmee is Adjiedj Bakas voor de vierde keer op rij de trendwatcher met de beste voorspellingen voor een jaar. Zijn gevoel voor timing is duidelijk het beste van alle trendwatchers die ooit aan deze rubriek hebben deelgenomen.

Credits afbeelding: mark roy (CC)

Bas van de Haterd
Professioneel bemoeial bij Van de Haterd Consultancy

Freelance professioneel bemoeial. Kijkt altijd naar het fundamentele probleem, niet de quick fix. Centrale focus zijn de (online) dialogen met klanten, stakeholders, medewerkers en toekomstig medewerkers (afhankelijk van de opdracht). Actief als interim community manager, projectleider voor nieuwe corporate recruitmentsites, adviseur bij verschillende start ups en inspirator m.b.t. de toekomst van werk (de arbeidsmarkt van de 21e eeuw).

Categorie
Tags

2 Reacties

    Johnston

    Thank you

    ___________________________

    ufo3d.com


    23 december 2016 om 11:48

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!