We kijken steeds kritischer naar de laadtijd van een website om ervoor te zorgen dat bezoekers de beste ervaring op een website hebben. Bezoekers vinden het fijn als een website snel laadt en zoekmachines als Google of Bing beoordelen snellere websites hoger in de zoekresultaten. Daarnaast heeft de snelheid van een website invloed op de conversiepercentages, dus direct op je omzet. Een van de factoren die de laadtijd bepalen, is de snelheid van de server. Daarom heb ik een onderzoek gedaan: welke hostingprovider levert de snelste server?
Enkele grote namen hebben onderzoek gedaan naar de snelheid van websites.
- Een verlaging van 400 milliseconden bij Google zorgde voor 0,59 procent minder opdrachten per gebruiker.
- Een vertraging van 2 seconden zorgde bij Bing voor een omzetdaling van 4,3 procent per gebruiker.
Deze cijfers komen weliswaar uit een presentatie uit 2009 - een eeuwigheid geleden in internettermen - maar geven inzicht in wat een verbetering van de snelheid kan betekenen. En bovendien is het belang van laadtijd alleen maar groter geworden, zoals in elke Google-update blijkt.
Regelmatig krijg ik de vraag hoe de laadtijd verbeterd kan worden of ondervind ik zelf de laadtijd van een website als een seo-verbeterpunt. 10 jaar geleden was men nog tevreden met een laadtijd van 10 seconden, vandaag de dag adviseert Google Pagespeed Insights een laadtijd van slechts 200 ms.
De laadtijd is afhankelijk van drie factoren:
- Techniek: hoe is de website opgebouwd.
- Hosting: de server waar de website op draait.
- Client speed: de internetsnelheid van de bezoeker.
Op basis van de vragen die ik kreeg ben ik gaan onderzoeken welke hostingpartij nou écht de snelste is en hoe je dat kunt beoordelen.
Wie is nou écht de snelste?
Voor de test heb ik bij 9 bekende hostingproviders een pakket aangemaakt en een website opgezet om te kijken. Dit onderzoek is uitgevoerd bij de volgende hostingproviders:
Er is gekozen voor deze providers op basis van een steekproef in de sea-zoekresultaten van Google omtrent het zoekwoord “SSD hosting”.
Bij deze hostingproviders zijn de drie meest gebruikte cms’en getest, nl. WordPress, Joomla en Magento. Bij elke provider is telkens dezelfde website opgezet. Hostingprovider Byte wordt alleen meegenomen bij de resultaten van de Magento-website, omdat Byte aangeeft Magento-specialist te zijn.
Bij elke webhoster is het meest gangbare SSD-pakket afgenomen. Een solid state drive (SSD) is een schijf zonder bewegende delen waarop data kunnen worden opgeslagen. Dit is gunstig voor de reactiesnelheid en daardoor heeft een SSD-server in de basis een snellere connectie.
De prijzen per maand van de afgenomen pakketten zijn als volgt:
- Mijndomein: 2,50 euro
- Neostrada: 3,49 euro
- Domeinwinkel: 4,44 euro
- Vimexx: 4,49 euro
- Hostnet: 5 euro
- Transip: 5 euro
- Argeweb: 5,95 euro
- Antagonist: 6,24 euro
- YourHosting: 10,12 euro
- Byte: 99 euro
Om de snelheid te meten, wordt de 'time to first byte' (TTFB) gemeten. De TTFB geeft een goede indiactie va de reactiesnelheid van de server waarop de website wordt gehost. Het verder laden van de website wordt niet meegenomen, omdat dit geen eerlijke weergave zal bieden, aangezien er dan teveel factoren van invloed zijn. Zo is de manier waarop de website is gebouwd al van invloed, maar ook de hoeveelheid afbeeldingen en de gebruikte internetverbinding. De time to first byte is de enige eerlijke manier om de snelheid van de hosters te testen.
Er is 20 keer een verzoek gestuurd naar de server om de website te openen, verspreid over de dag. De resultaten die hieronder worden genoemd, zijn een gemiddelde hiervan. De hoogste en de laagste uitschieters zijn niet meegenomen bij het bepalen van het gemiddelde.
Laadtijd van de Joomla website
Hieronder volgt een overzicht van de gemiddelde laadtijd in milliseconde.
Hier valt op dat Domeinwinkel (gemiddeld 0,2 seconden) en Antagonist (gemiddeld 0,3 seconden) zeer snelle laadtijden hebben. Verder is het opvallend dat de TransIP-server gemiddeld genomen maar liefst 3 seconden nodig heeft om het verzoek te verwerken. Ook is het gat tussen de snelste en de langzaamste erg opvallend, aangezien alle hosters aangeven met SSD-servers te werken.
*20 tests verspreid over de dag
Snelheid van de WordPress website
Hieronder volgt een overzicht van de gemiddelde laadtijd in milliseconden.
Ook hier hebben Domeinwinkel en Antagonist (gemiddeld 0,3 seconden) weer de snelste laadtijden. De volgorde blijft over het algemeen hetzelfde, alleen is Hostnet (gemiddeld bijna 3 seconden) het langzaamst als het gaat om het laden van een WordPress-website.
*20 tests verspreid over de dag
Laadtijd van de Magento website
Hieronder volgt een overzicht van de gemiddelde laadtijd in milliseconden.
Ook hier zijn Domeinwinkel, Antagonist (gemiddeld 0,2 seconden) en Byte 2GB absoluut de snelste.
*20 tests verspreid over de dag
Conclusie snelheid onderzoek van servers
Het is duidelijk dat prijs niet altijd gelijk staat aan een snelle laadtijd. Het is daarom altijd interessant om een test uit te voeren bij het bepalen van de beste hostingprovider.
Op basis van mijn onderzoek zijn dit de belangrijkste conclusies:
- Domeinwinkel is de snelste van de geteste providers, Antagonist is een zeer goede tweede.
- De prijzen die de providers vragen voor de geteste pakketten zeggen niets over de snelheid.
- De vraag dient zich aan of de langzamere hosters in deze test wel echt SSD-servers aanbieden, aangezien de verschillen zo groot zijn. Voor het aanschaffen van de pakketten is dit overigens nadrukkelijk gevraagd via livechat.
Heb je zelf ook dergelijke testen gedaan of ben je andere bevindingen tegengekomen, laat het weten in de reacties!