Nederlanders zijn het afgelopen jaar meer gebruik gaan maken van Facebook, maar tegelijkertijd vertrekken er jongeren van het Amerikaanse sociale netwerk. Dat blijkt uit het Nationale Social Media Onderzoek 2015 van onderzoeksbureau Newcom Research & Consultancy. Het gebruik van Instagram en SnapChat is juist erg hoog onder jongeren, zo gebruikt de helft van de Nederlandse jongeren Instagram. Het onderzoek toont ook aan dat twitteren flink in populariteit is gedaald. Het aantal actieve twitteraars nam met 0,7 miljoen af tot 2,8 miljoen Nederlanders.
Flink minder Nederlanders gebruiken Twitter
Er zijn 2,8 miljoen Nederlanders die gebruik maken van Twitter, waarvan 1 miljoen dagelijks. Dat is flink minder dan vorig jaar. Toen maakten nog 3,3 miljoen mensen gebruik van Twitter. Ook het dagelijks gebruik is flink afgenomen. Vorig jaar maakten 1,5 miljoen mensen dagelijks gebruik van Twitter, daarvan is dus eenderde afgehaakt.
Splitsen we het gebruik van Twitter op naar leeftijdscategorieën, dan zien we dat jongeren relatief het meest zijn afgehaakt. Vorig jaar daalde het gebruik van jongeren al met 4 procent, dit jaar liep dat op tot een daling van 26 procent. Ook onder 20-39-jarigen daalde het gebruik flink (-23 procent). 11 procent van de Nederlanders zegt te zijn afgehaakt van Twitter. De belangrijkste redenen om te stoppen met het gebruik van Twitter is dat het de gebruiker te weinig oplevert (36 procent). Ook 'het kost me te veel tijd' (32 procent) en 'ik voel me er niet meer thuis' (27 procent) worden ook vaak genoemd.
Er zijn dus flink minder mensen die zeggen Twitter (dagelijks) te gebruiken. Cijfers van comScore over het bezoek aan de website van Twitter laten eveneens een sterke daling zien. Waar in oktober 2013 nog 3,8 miljoen Nederlanders twitter.com bezochten, waren dat er een jaar later nog maar 2,6 miljoen. In de bezoekcijfers van Marketingfacts zien we eveneens dat het aandeel van Twitter is afgenomen. In 2014 daalde het aandeel van Twitter in het totale bezoek tot onder de 10 procent. Daarmee zorgde Facebook voor meer inkomend verkeer.
Ik heb de cijfers aan Twitter Nederland voorgelegd. Marloes van der Laan, communications manager Benelux bij Twitter, laat het volgende weten: "Wij herkennen ons hier niet in, we nemen zelf een andere trend waar". Aantallen gebruikers in Nederland mogen ze helaas niet prijsgeven.
Ik heb ook nog naar social shares gekeken van de artikelen van de grootste onlinemarketingplatforms (Marketingfacts, Frankwatching, Emerce, Marketingtribune en Adformatie) vanaf 2010. Gebaseerd op ruim 52.000 artikelen kunnen we zien dat het aantal tweets met links naar artikelen de afgelopen 2 jaar is afgenomen. Het aantal likes, reacties en shares op Facebook is diezelfde periode wel toegenomen.
Gemiddeld aantal shares per artikel | |||
Jaar | |||
2010 | 9 | 1 | 1 |
2011 | 42 | 4 | 16 |
2012 | 58 | 6 | 14 |
2013 | 37 | 9 | 13 |
2014 | 22 | 13 | 24 |
Bron: blogosphere.co
Gebruik Facebook groeit nog altijd, maar jongeren haken af
Het gebruik van Facebook in Nederland groeit nog altijd door. Er maken 9,4 miljoen Nederlanders gebruik van Facebook. Dat is 5 procent meer dan vorig jaar. Ook wordt er intensiever gebruik gemaakt van Facebook: het dagelijks gebruik is met 9 procent toegenomen tot 6,6 miljoen gebruikers.
Dat is op zich allemaal goed nieuws voor het Amerikaanse sociale netwerk. Er zijn echter wel degelijk reden voor zorgen: het aantal jongeren dat Facebook gebruikt, is met 12 procent afgenomen.
Dagelijks gebruik LinkedIn en YouTube neemt licht toe
In navolging van Twitter is ook het gebruik van LinkedIn afgenomen, zij het licht. Er zijn 3,8 miljoen Nederlanders die gebruik maken van LinkedIn, vorig jaar waren dat er nog 4,1 miljoen. Ter referentie: er zijn ruim 5 miljoen geregistreerde Nederlandse LinkedIn-accounts. Het aantal dagelijkse gebruikers is daarentegen toegenomen, van 0,3 miljoen naar 0,4 miljoen dit jaar (+5 procent).
Ook het gebruik van YouTube neemt licht af, er maken 6,8 miljoen Nederlanders gebruik van de videosite van Google. Wel is het YouTube gelukt de Nederlander vaker video's te laten kijken. Het dagelijks gebruik van YouTube is met 11 procent gegroeid naar 1,2 miljoen dagelijkse gebruikers.
Instagram verovert snel terrein
De populariteit van social media met fotocontent blijft sterk groeien. Het aantal Instagramgebruikers groeide met maarliefst 29 procent naar 1,8 miljoen. Daarvan maken 722.000 Nederlanders dagelijks gebruik van Instagram (dat is 40 procent van alle Instagramgebruikers).
Instagram is erg populair en groeiend onder jongeren tot 20 jaar. De helft van de jongeren maakt gebruikt van de foto-app. 47 procent van alle Nederlandse studenten en scholieren maakt gebruik van Instagram. Onder Nederlanders van 20 t/m 39 jaar staat het gebruik op 24 procent, in de oudere leeftijdsklassen zakt dit aandeel snel in.
Vrouwen maken de dienst uit op Pinterest
Ook Pinterst heeft flink aan populariteit gewonnen. 1,6 miljoen Nederlanders maken gebruik van Pinterest, waarvan 261.000 dagelijks. Vorig jaren maakten 1,1 miljoen Nederlanders gebruik van Pinterest, waarvan 131.000 dagelijks. Pinterest is voornamelijk populair onder 20-40 jarigen (22 procent), maar ook jongeren (17 procent) weten de sociale fotosite steeds beter te vinden. Het digitale prikbord ziet in alle leeftijdscategorieën het gebruik toenemen.
Pinterest blijkt ook in Nederland een waar vrouwennest. Slechts 16 procent van de Nederlandse gebruikers van Pinterst is man, de vrouwelijke populatie maakt dus maarliefst 84 procent uit van de Pinterestgebruikers. Dit komt overeen met internationale cijfers van RJMetrics die spreken over een 80/20 verhouding.
SnapChat-gebruik nauwelijks gegroeid
Ik vind het opvallend dat het gebruik van SnapChat nauwelijks is toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Uit het onderzoek blijkt dat 0,8 miljoen Nederlanders SnapChat gebruiken, vorig jaar waren dat er 0,7 miljoen. 320.000 Nederlanders maken dagelijks gebruik van SnapChat.
Het gebruik van Foursquare is flink afgenomen, van 0,3 miljoen gebruikers naar 0,1 miljoen gebruikers. Nieuw in het onderzoek is Tumblr. 300.000 Nederlanders maken gebruik van Tumblr, waarvan eenderde (125.000) dagelijks. Dat is flink minder dan het bezoek aan de website van Tumblr, die werd afgelopen jaar maandelijks gemiddeld tussen 800.000 en 1 miljoen Nederlanders bezocht.
Het nut van social media weegt zwaarder dan de zorgen
Na jaren van groei is het afgelopen jaar het vertrouwen in social media licht gedaald. 13 procent heeft (zeer) veel vertrouwen in social media. Het vertrouwen is het grootst onder jongeren (27 procent). Nederlanders van 20 tot en met 39 jaar verloren het afgelopen jaar sterk het vertrouwen in social media: van 29 procent vorig jaar daalde het aandeel van (zeer) veel vertrouwen naar 17 procent. Onder 65-plussers nam het vertrouwen juist toe.
Kijken we specifiek naar de zorgen om privacy, dan zien we eenzelfde patroon. 65-plussers maken zich minder dan vorig jaar zorgen om hun privacy, terwijl de privacyzorgen onder 15-39 jarigen toenemen.
Over het onderzoek
In 2010 is Newcom gestart met een grootschalige studie naar social media. Dit grootschalig landelijk onderzoek is dit jaar voor het vijfde jaar op rij gehouden, met opnieuw een indrukwekkende respons (n=10.395). In januari 2015 heeft Newcom Nederlanders van 15 jaar en ouder uitgenodigd om deel te nemen aan het Nationale Social Media Onderzoek. Via een online vragenlijst kon men deelnemen aan het onderzoek. De steekproef vormt een representatieve afspiegeling van de Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder. Je kunt het rapport hier downloaden: