Social media en video in de strijd om de kiezer
De gemeenteraadsverkiezingen van komende woensdag zijn niet gelijk een onderwerp waar iedereen enthousiast van wordt. Dat blijkt ook uit de opkomstcijfers: bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2014 was dat gemiddeld 54 procent. Bijna de helft van de kiesgerechtigden blijft dus thuis op verkiezingsdag. Reden voor gemeenten om de verkiezingen goed te promoten. Hoe doen ze dat?
Social media: scoren met ludiek
De gemeenteraadsverkiezingen leuk maken? Daar is wat durf voor nodig, bijvoorbeeld met een ludieke video om de aandacht te trekken van de stemmers. Uit ‘Video marketing in de praktijk’ blijkt dat video een goed medium is voor organisaties die iets bekend moeten maken wat voor een kijker niet zo leuk of interessant is. Zo gezegd: herinner inwoners op een leuke manier aan de verkiezingsdag, met een video als het perfecte communicatiemiddel.
In Hardinxveld-Giessendam springt de burgemeester daarvoor in een video uit het raam van zijn kantoor om als geanimeerd poppetje in verkiezingsland te vallen. Dit toegankelijke filmpje, met een beetje humor en lef, zorgde voor de nodige aandacht op social media en werd opgepikt door de pers.
Betrek jongeren met uniek concept
Tijdens iedere verkiezingsperiode hebben we het weer over de doelgroep van 18-25 jaar, waarbij de opkomst traditioneel laag is: ongeveer een kwart gaat stemmen. Verleidelijk dus om ze als aparte doelgroep te benaderen. Alleen: jongeren zijn ook gewoon mensen. Is het dan toch een speciale doelgroep? Feit is dat jongeren opgroeien met veel informatie om zich heen. Snapchat, Instagram, YouTube, WhatsApp: probeer daar als ‘saaie’ gemeente maar eens tussen te komen…
Om ze te raken of te betrekken, helpt een uniek concept. In Alphen aan den Rijn is een vlogwedstrijd georganiseerd. De gemeente Dalfsen heeft een speciale pubquiz. De gemeente Druten en Hendrik-Ido-Ambacht doen het via een Escape Room. Want zoals ze daar aangeven: “Escaperooms zijn razend populair bij alle generaties.”
Centrale plek met informatie: ook offline
Video’s, escape rooms, vlogwedstrijden. Het zijn allemaal middelen anno 2018, maar er is ook nog de vertrouwde traditionele (offline) communicatie. Uit onderzoek van Citizens blijkt dat stemgerechtigden het liefst via een stemhulp of foldermateriaal geïnformeerd willen worden. Lokale kranten hebben dit jaar een lokale Kieswijzer, gemaakt voor gemeenten met gemeenteraadsverkiezingen. Daarnaast hebben gemeenten zelf de verantwoordelijkheid om informatie op een centrale plek te zetten. De gemeente Dordrecht doet dat bijvoorbeeld via de website www.dordtkiest.nl.
Het artikel ‘Het grootste geheim van offline marketing’ laat bovendien zien dat offline communicatie niet onderschat moet worden. Je denkt in verkiezingstijd aan de verkiezingsborden, maar ook aan de lokale post. Zo stuurde de gemeente Dordrecht samen met de kandidatenlijsten ook een overzicht mee met partijstandpunten per post. Het is een behoorlijke klus om, in het geval van Dordrecht, dertien partijen op achttien standpunten te bevragen. Maar het ligt vervolgens wél bij iedereen op de deurmat.
Afwachten
Overmorgen, op woensdag 21 maart, gaan we zien of alle inspanningen van gemeenten effect hebben gehad. Feit is dat de opkomst van de gemeenteraadsverkiezingen al jaren een dalende trend kent, met de opkomst in 2014 als dieptepunt. Afwachten dus!
Ken je goede (of slechte) voorbeelden van lokale online campagne-activaties? Deel ze in de comments!