Je bekijkt een artikel van MarketResponse Nederland | CX Insights & Brand Activation
partner

Segmentatie: sleutel tot doelgerichte communicatie en groei

Jouw visie is helder: de juiste mensen bereiken met je marketinginspanningen. Maar hoe voorkom je dat je bericht verloren gaat in de massa?

20 november 2023, 16:50 1449 x gelezen

Bij twijfel biedt data uitkomst. MarketResponse is jouw partner op het gebied van data-analyse en segmentatie. We beschikken over de nodige informatie, verrijken deze en zorgen ervoor dat je toegang hebt tot de juiste inzichten, precies wanneer je die nodig hebt. Met onze hulp in segmentatie richten jouw boodschappen zich precies daar waar ze de meeste impact maken.

De betekenis van segmentatie

Segmentatie duidt op het onderverdelen van markten of klantgroepen in meer specifieke categorieën. Het doel is om je doelgroep te verfijnen op basis van kenmerken zoals sociaal-demografisch, psychografisch, geografisch en gedrag. Dit niet alleen verhoogt de relevantie van je campagnes en berichten maar verzekert ook dat ze aansluiten bij de specifieke behoeften van je doelgroep. Door gericht te segmenteren in plaats van breed te communiceren, vermijd je verspilling van middelen en verhoog je de ROI van je marketinginspanningen.

Onze aanpak in vier segmentatietypen

Sociaal-demografische segmentatie

Bij sociaal-demografische segmentatie brengen we de situatieve en persoonlijke kenmerken van je klanten in kaart. MarketResponse vermengt socio-demografische en geo-demografische data met een scala aan sociale, culturele, historische en situationele factoren. Dit verrijkt het begrip van de sociaal-demografische eigenschappen van consumenten. Zo benader je consumenten op een bijzonder persoonlijke manier, wat leidt tot doelgerichte en kostenbesparende marketing.

Psychografische segmentatie

Psychografisch segmenteren betekent dat je inspeelt op de interne motivaties zoals waarden, overtuigingen en behoeften van consumenten. Het onthult waarom consumenten bepaalde keuzes maken en hoe je hen het beste kunt aanspreken. Ons BSR-model segmenteert klanten op basis van levensstijl en gedrag, gebruikmakend van een sociologische en een psychologische as, wat resulteert in een diepere connectie met je doelgroep.

Geografische segmentatie

Op geografisch vlak biedt MarketResponse gedetailleerde inzichten tot op postcodeniveau, waarmee je kunt vaststellen waar je meest kansrijke klanten zich bevinden. Onze rijke database met leefstijlprofielen van miljoenen Nederlanders biedt ongeëvenaarde kansen voor lokale marketing en gepersonaliseerde communicatie.

Gedragsgerelateerde segmentatie

De laatste laag in onze segmentatieaanpak is het gedrag van klanten. Door een diepgaande analyse van interacties en levensstijlkeuzes, onthullen we nieuwe klantsegmenten die je kunt benaderen of die je marketingfocus kunnen worden. Deze gedragsinzichten verrijken de andere segmentatietypen en maken je marketing nog persoonlijker.

MarketResponse: meesters in marktsegmentatie

MarketResponse staat klaar om je te helpen het gedrag en de locaties van je doelgroep te ontrafelen. Vallen de resultaten tegen? Wij helpen je ontdekken hoe je je publiek echt motiveert en betrekt bij je merk of boodschap. Voor merken en maatschappelijke organisaties bieden wij de tools en expertise om je doelgroep niet alleen te begrijpen maar ook effectief te beïnvloeden.

Groeien door gerichte segmentatie

Neem bijvoorbeeld Allshoes, een distributeur van veiligheidsschoenen, die uitgroeide tot een krachtige datagedreven verkooporganisatie door klantdata slim te benutten. Terberg Leasing, die dankzij ons ROB-model haar processen verfijnde en een voorsprong nam in de markt van bedrijfsmobiliteit. En de Nierstichting, die met onze segmentatieaanpak hun fondsenwerving aanzienlijk optimaliseerde en zodoende meer impact kon maken.

Echte inzichten in de leefstijl van je doelgroep

Als marketeer, wil je het laatste kwartaal krachtig afsluiten of juist een vliegende start maken in het nieuwe jaar? Het bereiken van je doelgroep op een effectieve manier met boodschappen die aansluiten, is daarbij essentieel. Profiteer maximaal van onze eindejaarsactie met onze BSR Data Scan & Workshop. Krijg grondig inzicht in de BSR-leefstijlen van je doelgroep, samen met belangrijke socio-demografische informatie. Ontdek direct waar jouw mogelijkheden liggen en segmenteer je doelgroep voor optimale impact. Grijp deze kans om je communicatiestrategieën te verfijnen en je campagnes te laten uitblinken met ongekende nauwkeurigheid.

Vraag de scan aan

Is jouw organisatie klaar om je marketing- en communicatie-inspanningen naar een hoger niveau te tillen? Onze BSR Base biedt toegang tot de meest recente consumentengegevens, cruciaal voor het creëren van klantprofielen en persona’s. Betrek je doelgroep op een manier die je nog nooit eerder hebt gedaan, terwijl je volledig voldoet aan de AVG. Vraag je BSR Data Scan aan en ervaar de kracht van gerichte segmentatie – verrijk je database en geef kleur aan je klantcontacten.

Vraag je BSR Data Scan aan

MarketResponse Nederland | CX Insights & Brand Activation "Onze naam zegt het al. Met MarketResponse zit je bovenop je markt. We zijn specialisten in CX Insights en Brand Activation. Met onze eigen researchtechnologie en de grootste B2C en B2B databases voor leadgeneratie, bieden we je cruciale data en insights voor merkpositionering, reputatiemanagement en het inrichten van verbluffende customer en employee experiences. Onze dataspecialisten en contentmarketeers zorgen ervoor dat je altijd relevant en top-of-mind blijft. MarketResponse. Understanding Today. Shaping Tomorrow."

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!