Omzet uit mobiel winkelen verdubbeld naar 1,3 miljard euro

15 april 2014, 08:00

Mobiel goed voor 12 procent van de online consumentenbestedingen

De online consumentenbestedingen via smartphone en tablet zijn in 2013 gestegen naar 1,3 miljard euro. Dat is 12 procent van de totale e-commercemarkt. Hiermee zijn de uitgaven via smartphone en tablet ruim verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode een jaar daarvoor. Dit blijkt uit de M-commerce Monitor 2013-2, het halfjaarlijkse onderzoek naar mobiele consumentenbestedingen van Blauw Research in samenwerking met Thuiswinkel.org en iDEAL.

Bijna 3 miljoen mobiele kopers laatste halfjaar 2013

De sterke toename van de mobiele consumentenbestedingen komt onder andere doordat steeds meer mensen online kopen via hun smartphone of tablet. Het aantal mobiele kopers is in de laatste zes maanden van 2013 gestegen naar 2,7 miljoen, bijna een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder. Frank Sibbel, managing partner Blauw Research: “Consumenten ervaren het mobiel bestellen als zeer gemakkelijk. Het mobiele apparaat is vaak binnen handbereik en men kan snel en makkelijk informatie opzoeken en bestellen. De snelle groei van mobile devices zorgt ervoor dat consumenten steeds vaker mobiel online zijn en dus ook steeds vaker mobiel bestellen”.

Ook sterke groei in aantal bestellingen via smartphone en tablet

In de tweede helft van 2013 zijn ruim 14 miljoen bestellingen gedaan via mobiele apparaten, een groei van 84 procent ten opzichte van dezelfde periode in het jaar daarvoor. In totaal zijn in 2013 ruim 26 miljoen online bestellingen gedaan via een smartphone of tablet. Consumenten doen ook steeds vaker grote of dure aankopen mobiel. Zij besteedden in de laatste zes maanden van het jaar gemiddeld 52 euro per bestelling; 21 procent meer dan in 2012. De betaling van de mobiele aankopen wordt, net als online, voornamelijk met iDEAL gedaan.

Mobiel kopen is vooral via de tablet

De meeste aankopen worden gedaan met de tablet: zeven op de tien consumenten bestellen vooral met dit mobiele apparaat. Bijna driekwart van de mobiele bestedingen wordt dan ook omgezet via de tablet (532 miljoen euro). De tablet wordt vooral thuis gebruikt, vaak ter vervanging van de laptop. Bijna alle mobiele kopers die hun laatste bestelling op dit device deden, bestelden vanuit huis (96 procent). De smartphone wordt vaker buitenshuis (zoals onderweg of op het werk) gebruikt om mobiel te shoppen (37 procent).

Tabletkopers zijn wel positiever over mobile shopping dan mensen die op de smartphone hun online aankopen doen. Zij doen dan ook bijna de helft van al hun online aankopen via een mobile device. Smartphonekopers doen toch ook nu al eenderde van hun internetbestellingen via een mobile device.

Kleding & schoenen grootste mobiele segment in aantal kopers

Kleding & schoenen is het meest populaire mobiele segment, zowel voor aankopen via de tablet als via de smartphone. Bijna zes op de tien mobiele kopers hebben in dit segment besteld in de tweede helft van 2013. De overige top 5-segmenten zijn boeken (30 procent), tickets (26 procent), persoonlijke verzorging (25 procent) en speelgoed (23 procent).

Groei mobiele kopers sterke driver

Het aantal mobiele kopers blijft voorlopig sterk doorgroeien. De enorme groei van mobiele kopers blijft een sterke driver voor de online shoppingmarkt. Ook zullen huidige barrières afnemen. Websites die nu nog niet goed zijn voorbereid zullen steeds beter worden aangepast aan het (kleinere) mobiele scherm.

Frank Sibbel: “Responsive design en nieuwe mobiele betalingsvormen zorgen voor meer beleving en gemak en zullen bijdragen aan een verdere groei. Consumenten zullen steeds makkelijker switchen tussen devices. In de ochtend oriënteren op de smartphone, 's middags op de pc op kantoor verder zoeken en 's avonds op de tablet de bestelling plaatsen die af te halen is in de winkel. Het mobiele kanaal zal hierdoor steeds makkelijker en vaker worden ingezet.”

De verwachting is dat in 2014 de mobiele bestedingen fors blijven toenemen naar een omzet van rond de 2 miljard euro. Dit is goed voor ongeveer 17 procent van de totale online shoppingmarkt.

Over het onderzoek

Mobiel kopen wordt in dit onderzoek gedefinieerd als consumentenaankopen van producten en/of diensten (incl. downloads van boeken, video en muziek) voor privédoeleinden bij bedrijven (B2C), waarbij de bestelling van de producten digitaal (online) heeft plaatsgevonden via smartphone of tablet. Waar het besluit tot de aanschaf van een product en/of dienst wordt genomen, is niet relevant, alsook waar het product en/of dienst wordt betaald dan wel waar het product en/of dienst wordt afgeleverd. Aankopen van apps vallen niet onder deze definitie van m-commerce.

Online bestedingen voor zakelijke doeleinden (B2B), online mobiele verkopen van consumenten onderling (C2C) en het aankopen van aandelen en telebankieren worden niet tot mobiel kopen gerekend. De Nederlandse consument wordt als uitgangspunt genomen.

De cijfers komen tot stand door middel van een online consumentenonderzoek (n=500) in combinatie met resultaten uit de Thuiswinkel Markt Monitor. In de rapportage M-commerce Monitor 2013-2 staat meer gedetailleerde informatie over omzet en aantal bestellingen, consumentenprofielen en segmenten gekocht met mobiele apparaten en mobiel koopgedrag.

Danny Oosterveer
Data-gedreven digital marketeer bij Datasexual

Data-gedreven digital marketeer. Resident bij Amdax en Woonduurzaam. Daarnaast vertel ik vaak als spreker over data-gedreven marketing. Auteur van het boek Data-bedreven marketing. Eén van de twee Groene Nerds.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!