Nieuwe wet limiteert de vrijheid van de Franse digitale surfers

16 januari 2004, 09:16

In Frankrijk is vrijdag door de Assemble National het wetsvoorstel Fontaine aangenomen dat de vrijheid van de Franse digitale surfers sterk limiteert. De wet is een gevolg van een lobby, aangevoerd door film- en platenindustrie, om het verspreiden van illegale bestanden tegen te gaan. De wet stelt niet alleen de eigenaar van een website aansprakelijk voor de inhoud, maar ook de internetproviders die de website hosten.

Deze is hierdoor verplicht om de inhoud van de websites die het host te controleren. Als het ook maar een vermoeden heeft dat er iets illegaals op staat, dan is het verplicht om de website van het net af te halen. Daarnaast is de wet op het verzenden van elektronische berichten veranderd door het woord priv? erin te schrappen, wat betekent dat de provider e-mail mag censureren en ook aansprakelijk kan worden gehouden voor de inhoud van e-mails. Dat is echter niet alles, het internetverkeer zal namelijk aan de grenzen van Frankrijk ook worden gefilterd en gecensureerd.

De gevolgen van deze wet zijn niet te overzien. Zo heeft de host van PC Inpact laten weten dat de wet hun gaat verplichten om filters te bouwen die automatisch bepaalde webpagina’s kunnen blokkeren als er bijvoorbeeld de woorden mp3 of DivX in voorkomen. Voor een internetsite die net als Tweakers.net over computers en verwante zaken gaat betekent dat waarschijnlijk dat ze de stekker uit de server moeten trekken. Uit de e-mail blijkt ook dat de hostingprovider niet erg blij is met deze wet daar het helemaal niet de taak van hem of haar is om te censureren.

Uiteraard is deze wet, die overeenkomsten toont met die van Cuba, Oekra?ne en China in het verkeerde keelgat van de surfende Fransman en -vrouw geschoten. Verenigd in de vereniging Ligue Odebi hebben ze van 4 tot en met 11 januari maar liefst 119.776 elektronische handtekeningen opgehaald. Deze handtekeningen zijn ondertussen aan de Franse Senaat aangeboden die het wetsvoorstel nog moet keuren. Ondertussen zit de Ligue Odebi echter niet stil en heeft opgeroepen tot een boycot van de film- en platenindustrie. Als je hier aan mee wilt doen, kun je dat officieel maken door dit formulier te ondertekenen. Het is dus te hopen voor onze Franse internetvrienden, dat de Senaat het wetsvoorstel niet goedkeurt, zodat zij hun elektronische vrijheid blijven behouden.

Bron: Forum.myons.net

Alex Stil
CEO bij Reddion

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!