Mobiele stroomleverancier heeft baat bij stikstofcrisis

3 februari 2020, 14:08

Klaas Akkerman (Greener): “Nederland is echt een enorme innovatiemarkt”

Op festivals en bouwplaatsen (vaak tijdelijke locaties) vinden activiteiten plaats die veel energie vragen. Die energie wordt tot nu toe meestal geleverd door dieselaggregaten. Dat betekent vervuiling en gebrom. Greener levert sinds 2018 mobiele batterijsystemen in de vorm van containers van 2,4 x 3,10 meter als duurzaam alternatief voor dieselaggregaten. Daarmee kan een deel van het energieverbruik mee worden opgevangen.

“Festivals gebruiken veel meer stroom dan je denkt, dus alle energiebronnen vervangen is vaak lastig. Bij kleinere events kun je wel alle stroom in één keer meenemen, bij grotere events kun je in combinatie met andere energiebronnen zoals zonnepanelen of windmolens een batterij koppelen. Op die manier maak je je energievoorziening efficiënter”, aldus Klaas Akkerman, medeoprichter van Greener. Hij stuit met zijn verhaal in het begin vaak op de nodige scepsis, maar gebruikers zijn achteraf zeer tevreden. Greener groeit dan ook flink.

“Een batterij is mooi, maar wel een domme asset

“In 2018 gingen we de festivalmarkt op. Festivals maken vaak gebruik van ‘off-grid’-systemen (systemen die voor hun energievoorziening niet verbonden hoeven te zijn met het lichtnet, red.) en gewend om dingen zelf te regelen. Ze willen vaak ook vernieuwen en innoveren. Wij hebben marktonderzoek gedaan en gezocht naar een partij die een systeem kan bouwen dat je als ‘plug and play’-apparaat kunt neerzetten. Een batterij is mooi, maar wel een domme asset. Als-ie leeg is, is-ie leeg, dan moet je weer opladen. Dit betekent dat je naast iedere batterij iemand moet hebben staan die dat ding in de gaten houdt. Wij hebben aan de batterij een stuk hardware aan toegevoegd, waarmee we de batterijen op afstand kunnen uitlezen en aansturen.”

Twee producten in handen

Daarmee heeft Greener feitelijk twee producten in handen: de batterij en een intelligent energieplatform. “Zonder die batterij hadden we nooit dat platform ontwikkeld. En om het platform te laten groeien en niet afhankelijk te willen zijn van een andere partij die batterijen levert, moet je ze zelf hebben. Anders ben je kwetsbaar. Dankzij die batterijen kunnen we projecten zelf inrichten en ons platform verder groeien.”

Dieselaggregaatverbod in Amsterdam

In 2018 stonden de accu’s van Greener op veertien festivals, een jaar later waren dat er al vijftig. Het aantal accu’s groeide van twee naar dertien en zal dit jaar met nog eens dertig stuks toenemen. “De vraag stijgt. We worden ook goed geholpen door de stikstofcrisis. De gemeente Amsterdam heeft voor 2020 een verbod op dieselaggregaten in de stad afgekondigd. Wat het precies zal inhouden is nog niet duidelijk, maar het verbod geldt in ieder geval voor bouwplaatsen en festivals. Of het technisch mogelijk is en of je een totaalverbod moeten willen is een tweede, maar de vraag naar onze oplossing is daarom enorm.”

Aan de prijzige kant

Greener richt zich met de enorme accu’s op een specifieke markt. “Je hebt voor elk project een specifieke maat batterij. Waar wij echt uniek in zijn is het kunnen maken van de inschattingen van je energieverbruik en dat direct koppelen aan een operationeel verhaal. Andere partijen leveren ook accu’s maar niet het dienstenpakket er omheen. Dat willen we ook echt uitbouwen.” Daarbij blijft de mobiele markt de focus, met in 2020 meer nadruk op de bouwmarkt. Consumenten die de accu voor opslag van zonne-energie permanent naast de deur willen, moeten op zoek naar een andere leverancier. Daarvoor is de accu van Greener ook wat aan de prijzige kant. Eén exemplaar kost al snel evenveel als een woonhuis.

Eén exemplaar kost al snel evenveel als een woonhuis

Van drie naar tien mensen

De financiering loopt dan ook in de papieren. Voor de aanschaf van dertig nieuwe accu’s die dit jaar zullen gaan draaien was zo’n 10 miljoen euro nodig. Het geld komt van zowel banken als een investeerder. “We zijn nog jong. Onze cijfers van 2019 zien er wel goed uit, maar je hebt eigenlijk wel drie jaar cijfers nodig voor banken. We zijn met z’n drieën begonnen en zijn nu met tien mensen, zes fulltime en de anderen flexibel. Er komen snel meer mensen bij. De mensen die nu op kantoor zitten zijn allemaal developers. De mensen die er nog bij gaan komen zijn voor de sales en operatie.”

Inmiddels zijn voorzichtig de eerste stappen in het buitenland gezet. “Nederland is echt een enorme innovatiemarkt en hier kunnen we op zich veel wegzetten, maar om die echt snelle groei te waarborgen, moet je zorgen dat op verschillende plekken in Europa actief bent. En daarna ook in Amerika.”

Leonieke Daalder is politicoloog en journalist. Ze werkte voor onder meer Radio Noord Holland en de VPRO. Bij de laatste omroep was ze verantwoordelijk voor crossmediaal project 3VOOR12 dat onder haar leiding onder meer de Prix Europa, Gouden Pixel, Pop Pers Prijs en UPC Digital Award won. Ze is een van de oprichters van Fast Moving Targets. Ze schrijft, interviewt, onderzoekt, filmt, presenteert. leonieke.daalder@gmail.com

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!