MIT pimpt uw boodschappenwagentje

MIT pimpt uw boodschappenwagentje
, Carl Mangold

image
 

De Smart Cities research group van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) heeft de boodschappenwagen opnieuw uitgevonden.

The MIT team started from scratch to come up with their own concept: a stackable, shareable, electric, two-passenger car. “Imagine a shopping cart - a vehicle that can stack - you can take the first vehicle out of a stack and off you go,” says Mr Chin. “These stacks would be placed throughout the city. A good place would be outside a subway station or a bus line or an airport, places where there’s a convergence of transportation lines and people.”

De autootjes worden helemaal volgeplakt met flexibele displays, die de gebruikers ontelbare mogelijkheden bieden om ‘t naar hun smaak aan te passen. Oudere gebruikers kiezen bijvoorbeeld voor grote cijfersdisplays en een jaren ‘50 behangmotiefje, terwijl jongeren dezelfde auto met één druk op de knop een computerspel-achtige besturing geven, en een flashy space ship look.

Behalve het interieur is ook de buitenkant één groot display. En dat biedt weer de mogelijkheid om de wensen van de rijder in een lichtkrant te communiceren (‘Let op: ik ga achteruit inparkeren’), of de kleur van de auto op het weer, het tijdstip en/of het seizoen af te stemmen.


Geplaatst in

DelenEr zijn 9 reacties op dit artikel

 • Ik vind het een briljant concept, en denk dat het met de uitvoering ook wel goed zal zitten (kun je wel overlaten aan het MiT).

  Ben alleen benieuwd of het wagentje stoer genoeg is voor de grote massa. Zodra er een soort Smart-imago aan gaat kleven is 'ie ten dode opgeschreven lijkt me...

  geplaatst op
 • Even in het verlengde van coole wagentjes: ik wacht nog steeds op de doorbraak van de Carver. Dat moet toch wel een gaaf ding zijn om in te rijden...

  geplaatst op
 • Of de PM-01 van Toyota...

  geplaatst op
 • @Christ: Ik verwacht juist 't meeste van het letterlijke 'boodschappenwagentje' imago: je trekt zo'n ding met je creditcard uit de rij, doet er je ding mee en plaatst 't na gebruik weer terug (eventueel in een andere rij).

  Met een huurprijs van pakweg 5 euro per uur (van rij-uit tot rij-in) en gratis parkeren, is dat geheid een hit. En als je die autootjes ook nog eens 100% van de tijd draadloos 'connected' houdt is stelen is geen optie, en 't inplannen van onderhoud en schoonmaak kinderspel.

  geplaatst op
 • Ik zie dat concept van boodschappenwagentje ook helemaal zitten ... maar een prijs van 5 euro/uur lijkt me wel wat optimistisch.
  Als je weet dat (in Belgie) internet aan hotspots al 10 euro/uur kost.

  geplaatst op
 • Lijkt me juist erg moeilijk te verwezenlijken. Denk aan vernieling, schoonhouden, etc, hou daar maar eens controle op. En misschien het grootste probleem: ophoping van de wagentjes op bepaalde punten (tenzij je de gebruiker verplicht het wagentje terug te brengen naar het startpunt, maar lijkt mij niet haalbaar).

  geplaatst op
 • Het project doet me erg denken aan dat witte fietsenplan van Luud Schimmelpennink wat totaal mislukte.

  In Londen rijden er overigens kleine elektrische auto(tjes) rond. Hetzelfde idee. Ze nemen weinig ruimte in beslag,je hoeft er geen belasting over te betalen etc. Ze worden inmiddels ook al in Nederland verkocht. Ze kosten alleen wel rond de 10.000 euro. Dat vind ik nog een behoorlijk bedrag. ( ben even de naam kwijt)

  geplaatst op
 • @Jacobien: Volgens mij is dat witte fietsenplan vooral mislukt door 't gebrek aan controle: je pakte zo'n ding gewoon uit het rek en ging fietsen, niemand wist dat jij erop reed, en waarheen.

  Met een beetje elektronica zijn die boodschappenwagentjes continu te volgen en eventueel ook nog uit te schakelen zodra ze een (stads-)grens overschrijden. En als je het instappen aan een PIN-pas of creditcard koppelt weet je ook nog altijd wie er precies in welk autootje rijdt.

  @RL: Voor het onderhoud en het in evenwicht houden van de verdeling over de startpunten is inderdaad een toegewijd clubje mensen nodig.

  @Guy Hacha: Autootjes van GreenWheels kosten minder dan 5 euro per uur. Maar tja, die worden nauwelijks schoon- en ondergehouden...

  geplaatst op
 • In Amsterdam heb je sinds een paar maanden ook al de moving billboards op segways van www.igo.nu sympatiek en innovatief concept uit USA.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.