Marketing moet duurzaamheidsplannen gaan dragen
‘Marketeers moeten de kloof dichten tussen intentie en actie op het gebied van duurzaamheid’.
Negen op de tien marketeers vinden dat duurzaamheidsagenda’s ambitieuzer zouden moeten zijn. 41% van hen zegt een duurzaamheidsverhaal te hebben ‘om met trots te vertellen’. 39% meent nog maar wat eerste stappen stappen te hebben gezet ‘op deze reis’.
Sustainable Marketing 2030 – WFA
Dat volgt althans uit Sustainable Marketing 2030, een rapport van de World Federation of Advertisers (WFA), dat een wijdverbreide ambitie ziet onder marketingprofessionals om die status-quo te transformeren, maar dat ook uitwijst dat die veranderingen de vakgenoten niet snel genoeg gaan. Het rapport werd opgesteld op basis van kwantitatief en kwalitatief onderzoek, waarbij 18 diepgaande visie-interviews zijn opgenomen met CMO’s van multinationals en tien interviews met duurzaamheidsexperts. De onderzoekers namen vervolgens 938 ‘senior client-side’ marketeers uit 48 landen mee in de uitkomsten.
Uit het rapport: Marketing loopt mag dan een beetje achterlopen bij de aanpak van duurzaamheidskwesties, toch wordt ‘duurzame transformatie’ vaak gezien als een verantwoordelijkheid en een kans voor de marketingindustrie. Marketing heeft vaak de budgetten én de autoriteit om duurzaamheid als thema te plaatsen op de strategische agenda, zelfs meer dan bedrijfsonderdelen die zelf verantwoordelijk worden geacht voor ‘duurzaamheid’ of geïsoleerde functies.
Duurzaamheid als KPI bij steeds meer merken
Paar opmerkelijke uitkomsten uit het onderzoek en hun verschil in vergelijking met eerder onderzoek:
- Steeds meer merken hebben duurzaamheid als KPI in hun marketingdashboards – van 26% in 2021 naar 43% in 2023.
- Er is dus ambitie, maar het ontbreekt aan draagvlak: Marketeers beginnen volgens de onderzoekers ook de omvang van de uitdaging in te zien: De ondervraagden schatten hun tekort aan mensen en middelen om plannen úit te voeren op 35% versus 20% in 2021.
- Specifieke uitdagingen zijn daarbij onder meer een gebrek aan middelen (35%), er is een stevige kennis- en vaardigheidskloof (35%), de houding binnen de eigen organisatie is belabberd (32% zegt dat duurzame oplossingen intern botweg als ‘duur’ worden ervaren), het ontbreken van een verlies&winst-beleid dat is gericht op het beschermen van de planeet (35%) en 30% klaagt over een gebrek aan transparantie in metingen.
- Innovatie wordt door marketingprofessionals beschouwd als de beste mogelijkheid om de transitie te stimuleren (57%), gevolgd door de ontwikkeling van nieuwe bedrijfsmodellen (55%).
- 54% mikt op het voorlichten en grootschalig ‘opleiden van consumenten’ (54%).