Manipuleerde Zembla de tv-kijkers?

Manipuleerde Zembla de tv-kijkers?
Manipuleerde Zembla de tv-kijkers?Het was gisteren het onderwerp van gesprek in de Nederlandse blogosfeer: de tv-uitzending van Zembla. In de uitzending werd niet alleen zware kritiek geuit op Google maar werden ook zoekmachinespecialisten neergezet als een soort criminelen.

Het lijkt er echter steeds meer op dat Zembla heel bewust een negatief beeld heeft willen schetsen van Google. Paul Aelen, één van de zoekmachinespecialisten die door Zembla is geinterviewd, gaf gisteren hier in de reacties al aan dat van het half uur durende interview slechts een fractie is gebruikt in de uitzending. Waarschijnlijk omdat hij te positief zou zijn over Google.

Door Wouter werd ik zojuist gewezen op de weblog van Jos van Helvoort. Van Helvoort is docent aan de opleiding Informatiedienstverlening en Informatiemanagement van de Haagse Hogeschool. De school waar het team van Zembla opnames heeft gemaakt voor de betreffende uitzending. En wat blijkt? Zembla heeft helemaal niets van deze opnames gebruikt:
(...) Maar dat was niet waar het Zembla-team naar op zoek was. In een kort gesprek voor de lopende camera na afloop van het half uurtje opnamen werd mij één vraag gesteld en die luidde: of het ook niet mijn ervaring was dat studenten (door de interviewer steevast aangeduid met 'scholieren') alles wat met Google gevonden wordt voor zoete koek slikken. Daar sta je dan als docent die zojuist heeft laten zien dat jonge mensen ook heel volwassen kunnen omgaan met wat ze op het internet vinden. Het paste dus niet zo in hun straatje en van de Haagse Hogeschool was (behalve de lector HRM Sylvia van de Bunt) dan ook niet meer te zien dan het sfeerbeeld van de computerwerkplekken en de boekenkasten van onze hogeschoolbibliotheek. (...)
Het is voor mij inmiddels duidelijk dat Zembla heel bewust een negatief beeld heeft willen schetsen van Google en zoekmachinespecialisten. Een kritische documentaire is prima; maar denkt Zembla nu werkelijk dat de tv-kijkers dom zijn?


Geplaatst in

DelenEr zijn 40 reacties op dit artikel

 • TV-makers, nieuws zenders, journalisten enz enz denken inderdaad dat tv-kijkers dom zijn. En 9 v/d 10 keer hebben ze gelijk! Vroeger was dat 10 v/d 10 keer. Die 1 weet hoe die informatie moet vinden en gelooft niet alles wat gezegt wordt op TV!

  geplaatst op
 • Deze week hot: "Manipuleerde Zembla de tv-kijkers?".
  En dat met slechts 1 reactie? Manipuleer je nu zelf ook Marco? ;-)

  Er is inderdaad een bepaalde sfeer opgeroepen maar dat van bepaalde mensen weinig materiaal is gebruikt is schering en inslag in TV-land hoor.

  geplaatst op
 • Haha, ja ik had het bericht eerst op sticky gezet waarmee het bovenaan bleef staan. Ik had niet in de gaten dat het daarmee ook bovenaan in de 'deze week hot' zou komen. Inmiddels aangepast!

  Ik begrijp dat ze niet al het materiaal (kunnen) gebruiken, maar dat ze heel bewust de andere kant van het verhaal er uit hebben laten vind ik op zijn zachts gezegd zorgwekkend.

  geplaatst op
 • Discussie op forum van Zembla is overigens ook zeker de moeite waard. Ben eigenlijk wel benieuwd wat Zembla met al deze kritiek gaat doen. Kop in het zand of zouden ze hier nog op terug komen?

  geplaatst op
 • Ik weet niet waarom maar ik vergelijk dit qua discussie en kritiek met die onstond na Fahrenheit 9/11. Hier werd Michael Moore ook stemmingmakerij verweten terwijl het eindelijk eens een duidelijk geluid van 'democratische' kant kwam tussen het dagelijkse bombardement aan republikeinse propaganda door.

  Wel heeft Zembla het grotendeels over zichzelf afgeroepen en was de kritiek minder geweest wanneer ze meer in het midden waren gebleven en daardoor sneeuwt de boodschap onder en wordt die niet of nauwelijks meer besproken.

  Ik zie het al met al toch als tegengeluid ipv negatieve stemmingmakerij.

  geplaatst op
 • Laat ik het kort samenvatten: ik heb me dood zitten ergeren.

  geplaatst op
 • Kasper, ik kijk bijna nooit tv laat staan Zembla maar ik heb inmiddels begrepen dat Zembla altijd heel subjectief een onderwerp brengt. Begrijp niet dat mensen in dat geval uberhaupt nog willen optreden in dat programma.

  geplaatst op
 • Het duurt niet lang voordat Google ook zich bezighoud met eigen TV zenders. Ze zijn opzoek naar een product manager voor Interactive TV.

  http://www.google.com/support/jobs/bin/answer.py?answer=33817

  Mischien komt er ooit een Google tv programma over Zembla ;)

  geplaatst op
 • Zembla vind ik echt prachtig om te kijken, maar sinds deze uitzending maak ik me zorgen over de integriteit van dit programma. Dit is namelijk een onderwerp waarvan ik in zekere mate iets af weet, net zoals de rest hier. Ik vrees echt dat al die documentaires over bv. "Nederlanders naar Afghanistan" of "de CIA op Nederlandse vliegvelden" allemaal populistische bullshit waren...

  Hopelijk pakken meer blogs dit op, zodat we gelijk kunnen zien of de blogosphere in Nederland nog een beetje voor opschudding kan zorgen :)

  geplaatst op
 • Marco, natuurlijk kun je je een beeld vormen op basis van meningen van anderen maar hoe objectief is dat?

  BlueAce, de bril waadoor het getoond wordt kan wellicht licht getint tot een degelijke zonnebril zijn maar het gaat uiteindelijk wel om de boodschap erachter. Met reportages als "de CIA op Nederlandse vliegvelden" wordt de aandacht op zaken gevestigd die door andere media en instanties en/of de overheid in de doofpot worden gedrukt. Er is even ophef en verder horen we niks meer, alsof er niks gebeurd is. Om in dit geval de woorden van Remkes erbij te halen: "er is geen aanleiding om aan te nemen dat er vluchten hebben plaatsgevonden...". Aannemen? Dit is een kwestie van weten of niet weten.

  geplaatst op
 • Iemand dit al gezien? Een tiende van de reacties op GS en Jaggle zou uit reactiefarms vandaan komen.

  geplaatst op
 • Zonder de comments te lezen, want waarschijnlijk te inhoudelijk, kan ik zeggen dat tv de mens zoiezo beinvloedt: Geloven jullie ook goede tijden, slechte tijden? Geloven jullie nova? Geloven jullie al-jazeraa? Geloven jullie Ferry Mingele? Geloven jullie überhaubt iets?

  Het is een volkomen irrelevante kwestie of zembla maar een deel van de door hun getoonde werkelijkheid laat zien of daadwerkelijk objectief en volledig probeerde te zijn. Zoals met alle tv en alle andere media gaat het om andere zaken: Verkoopt het, wordt er de volgende dag nog over gepraat, hoeveel kijkcijfers gaan we next time trekken. Ik dacht dat jullie hier beter opgevoed waren.

  Iemand weleens FoxNews gezien?

  geplaatst op
 • stn, volgens mij is het morgen 1 april

  geplaatst op
 • Hum, ik kreeg vooral het idee dat de documentairemakers gewoon te weinig verstand van de materie hadden om er een goed verhaal van te maken. SEO, de manier waarop google indexeert etc. werden op een hoop gegooid. Mensen kriskras geinterviewd zonder dat er een duidelijke rode draad was.

  Of de documentairemakers bedoelde het goed, maar de editor was dronken en knutselde wat in elkaar ;-)
  Ik denk in elk geval dat het gros van de mensen het dus ook snel weer zal vergeten.

  geplaatst op
 • Beste Marco, Je onderschat jezelf. Breek uit! Beperk jezelf niet tot op je eigen internethoekje een beetje kniezen. Leg je veronderstelling even voor aan de redacteuren van Zembla. Verrijk internet. Succes, ben benieuwd.

  geplaatst op
 • Kijk, wij prikken hier nog wel door heen...Maar de gemiddelde internet gebruiker zal misschien toch wel wat geschrokken zijn. De trein discussies zijn altijd een goed platform, zo hoorde ik vandaag een man tegen een collega zeggen "weet je wat google allemaal doet.... ik gebruik het niet meer hoor." Donderdag heb ik met gekromde tenen zitten kijken. Ik heb al een tijdje een onderbuik gevoel over berichtgeving op de publieke omroep en dit maakt het beeld er niet mooier op. Research wordt niet echt gedaan en alleen resultaten die in het straatje passen worden uitgezonden. "Google is evil" was kennelijk de vooronderstelling waarmee de programmamakers een smeuig programma dachten te maken. Ik vind de vraagstelling boven dit bericht perfect. Ik zou willen zeggen "Zembla manipuleerde tv-kijkers!"

  geplaatst op
 • Ik heb me ook dood zitten ergeren. Het was duidelijk stemmingmakerij. Natuurlijk moet je bij een aantal zaken van Google je twijfels hebben, en gezond kritisch is niets mis mee. Maar het hele manipuleren van resultaten is onzin. De discussie: maar als 'Amev je klant is staan ze dus bovenaan' is natuurlijk triest, want waarom zou Amev niet bovenaan mogen bij zoektermen als verzekeringen? Waarom Aegon wel? omdat die een betere web developer heeft in plaats van een SEO?

  Waar ik me echter nog het meest voor schaam... is dat dit gemaakt wordt van onze belastingcenten. Dit zijn de momenten dat ik denk: laten we in hemelsnaam de publieke omroep af gaan schaffen, want ze gedragen zich al jaren niet meer als publiek domein.

  geplaatst op
 • Casper, wellicht heb je gelijk; moet er even over nadenken. Heb inmiddels wel de uitzending gedownload zodat ik het nog eens rustig kan analyseren en alle missers van Zembla op een rijtje kan zetten.

  geplaatst op
 • Door dit soort uitzendingen neemt het negatieve beeld over Google en de veiligheid van het internet, en dan vooral wat betreft persoonsgegevens, toe. Jammer, de mensen die hier reageren kijken er misschien anders naar dan de mensen die af en toe op internet komen. Die krijgen het beeld dat hun hele hebben en houden met de wereld gedeeld wordt. Google biedt diensten aan, de meeste mensen vergeten daarbij dat ze hun privacy vaak zelf in de hand hebben. Je hebt uiteindelijk zelf in de hand wat je voor je wilt houden en wat niet. Tuurlijk moet je kritisch kijken naar bepaalde diensten, maar hierin kun je ook overdrijven en mensen onnodig bang maken voor nieuwe ontwikkelingen.

  geplaatst op
 • Ja dit had duidelijk helemaal niets te maken met objectieve journalistiek. Erg jammer.

  geplaatst op
 • Hoog tijd voor een ander geluid dus: kennelijk voelen de meeste dames en heren zich hier in hun kuif gepikt. Er was niet zo veel mis met die Zembla-uitzending. Natuurlijk worden er opnames gemaakt die niet worden uitgezonden, Marco, dat is altijd zo. (hoezo 'laat staan Zembla'?). Je maakt een programma met een doel voor ogen en daarvoor zoek en selecteer je materiaal. Hallo! Hoe denk je dat andere tv-programma's, kranten of weblogs werken? Iedere journalist weet: objectiviteit bestaat niet.

  En zelfs wat ze uitzonden van de mediagenieke SEO-specialist (?) Aelen was bedroevend. Uitgangspunt bij het interview met deze meneer die van manipulatie zijn beroep heeft gemaakt was de vraag of er bij het intikken van een zoekterm altijd het meest relevante resultaat bovenaan staat. Nee dus. Lang niet altijd. Volgende vraag: denk je dat websurfers dat altijd beseffen? Nee dus. Maar dat vind je niet erg? Nee dus. Kan hem wat schelen, zeg! Dat wist ik al, maar het was fijn dit ontredderd persoon nu ook op tv te hebben gezien.

  geplaatst op
 • Zojuist kon ik het niet laten om nog even te kijken of Geenstijl nog aandacht ging besteden aan de terugkeer van Francisco van Jole op de televisie. En ja hoor, een schitterend eentweetje; Geenstijl kondigde aan, van Jole tikte het balletje weer terug en Geenstijl kopte ‘m binnen. Mooie quote uit van Jole’s column Gewone burgers ontdekken wat journalisten al eeuwen weten: als er geen nieuws is dan moet je het zelf maken. Kritiek op van Jole laat ik graag aan Geenstijl over maar laat het programma waarin van Jole zijn column deed nou net De Leugen Regeert” zijn. In het item na van Jole’s column werd een documentaire van Netwerk bekritiseerd. De verwijten die de documentaire makers naar zich toe kregen leken verdomd veel op de kritiek die hierboven is te lezen.

  De betrokkenen uit de documentaire: Eigenlijk alleen de negatieve dingen zijn heel erg naar voren geschoven en heel erg aangedikt…Dat heeft niets met documentaires te maken dat is gewoon pulp televisie …Jullie hebben de mensen in situaties gezet dat je ver buiten de werkelijkheid treed.

  Het commentaar van de media raad van De Leugen Regeert: Ik had de indruk dat er met achtergrond muziek en op andere manieren er een zeker drama moest worden geconstrueerd dat er niet was… De oude Netwerk truc om als iets een beetje saai om er dan heel dramatische muziek er onder te zetten vind ik eigenlijk een klein beetje goedkoop… Meer een Soap dan journalistiek.

  Zal De leugen Regeert volgende week Zembla ook op deze manier bekritiseren? Vast niet, want De Leugen Regeert is een VARA programma net als Zembla. Netwerk is van de EO.

  geplaatst op
 • Ik heb een rode knop op mijn afstandbediening. En gelukkig ben ik voor mijn eigen informatievoorziening al lang niet meer aangewezen op één bron.
  Maar als je dit programma als zoete koek slikt, of als dit je enige referentiekader is, dan neem je ook de zoekresultaten van Google voor absoluut waar aan. En dan moet je dit programma vooral bekijken. Dus vanuit dat standpunt gezien was het een prima programma.

  geplaatst op
 • Boudewijn: past anders perfect hierbij...

  geplaatst op
 • Vanochtend heb ik de uitzending nog een keer bekeken en tja... het wordt er niet beter op. Wie de neuk is die "computer programmeur" die aangehaald wordt en waarom houdt dit heldere licht niet gewoon z'n klep dicht? Hij praat zo overduidelijk z'n eigen ego na dat ik er rillingen van krijg.

  Er moet echt een duidelijke reactie komen van de experts, want dit was te belachelijk voor woorden. Of misschien moeten we gewoon nu compleet de oude media negeren...

  geplaatst op
 • Enkele weken geleden werd ik ook door Zembla benaderd met maar 1 vraag: kun je laten zien op welke wijze er misbruik wordt gemaakt van Google - m.a.w. zoekmachine spam -. Nadat ik had aangegeven dat het geen schering en inslag meer is zoals vroeger in zoekmachines, en dat de misbruik die je nu nog ziet het standaard gevecht tussen black-hat SEO'r en Google is, is het daarna stil gebleven. Uit de eerste 10 minuten die ik zag van Zembla kon alleen geconcludeerd worden dat ze Google afschilderden als Big Brother. Tja, Google is meer transparant dan andere organisaties. Misschien iemand recentelijk het verhaal gelezen over de misbruik met klantenkaarten? Of wat er gebeurt als je Skype hebt? Wie weet wordt alles wat je doet met Skype wel vastgelegd om gedrag te meten....en zo kun je wel uren doorgaan... nee, het Zembla verhaal past goed in de komkommer periode...

  geplaatst op
 • stn, als je zie hoe vaak er op diverse weblogs (en dus ook hier) wel erg positief en veel over Google gepost wordt dan zou je het evrhaal haast gaan geloven. Ik zou er in ieder geval niet vreemd van op kijken.

  En als we dan toch objectiviteit aan de kaak stellen: die is in deze gevallen ook ver te zoeken met al die reacties van SEO mensen.

  geplaatst op
 • Kasper, heb je aandelen Zembla of zo? ;-)

  Even zonder gekheid, ik heb inmiddels ook de betreffende uitzending nogmaals bekeken. Subjectiviteit is inderdaad niet alleen van vandaag of voor een bepaald medium, wat veel erger is dat de andere kant van het verhaal bewust is weggelaten (terwijl deze kant wel is belicht door de geinterviewden; de bewijzen stapelen zich op). Nog erger zijn de twee fouten die al dan niet bewust zijn gemaakt in de uitzending. De eerste betreft de suggestie dat je via een IP-adres een woonadres kunt achterhalen. Pertinent onjuist, daarvoor heb je altijd nog een extra stap nodig (via de ISP). De tweede fout betreft de suggestie dat de bedrijfsoplossingen van Google via internet toegankelijk zouden zijn. Het gaat hier om een intranet (of extranet) toepassing waarbij de zoektechnologie van Google wordt gebruikt. Mogen we in dat geval ook geen medische dossiers meer verwerken met Office-producten, via email versturen naar collega's of in een intern informatie managementsysteem opbergen?

  Twee hele storende fouten die niet-ingewijden behoorlijk hebben misleid (ook in mijn omgeving) en een verkeerd beeld hebben gegeven van Google. Nogmaals, kritische zijn op Google is prima (ben ik ook), maar ze moeten geen onzin vertellen en dat hebben ze nu wel gedaan!

  geplaatst op
 • Nee Marco, volgens mij heeft eerder een aantal hier aandelen Google of is er qua werkzaamheden en inkomsten (deels) afhankelijk van. ;-)

  Wat in dit geval denk ik de grootste fout is geweest is om alles aan Google te koppelen. Ook al zouden alle SEO praktijken manipulatie of zelfs fraude zijn dan is Google in dat geval natuurlijk niet de boosdoender.

  Verstandiger was geweest het in 2 a 3 onderwerpen te splisten en verder uit te lichten en af en toe ook nog een positieve noot te laten klinken.

  geplaatst op
 • Aangezien ik time-shifted TV kijk, heb ik zojuist vol goede moed de bewuste Google-Zembla aflevering gezien. Wow, wat een verschrikking. Gelukkig is er hier al het een en ander over geventileerd, ik ga er niet al teveel woorden aan vuil maken. Als ervaren programmaker kan ik alleen maar concluderen: terug naar de schoolbanken en leer eens uberhaupt een goed interview te doen! Een dieptepunt in de historie van Zembla. Tijden veranderen...

  geplaatst op
 • Nou ik zie hier niet een echt bewijs dat NOVA dit bewust gedaan heeft.
  Wat een journalist gebruit in een uitzending is volgens altijd maar een klein deel van alles wat men bij elkaar gezocht/gemaakt heeft.

  Het lijkt er een beetje op dat men hier met vooringenomenheid NOVA wil beschuldigen van vooringenomenheid.

  Heb bij dit artikel een sterk pot verwijt de ketel gevoel.

  geplaatst op
 • Wilco, het is niet NOVA maar Zembla en vwb de beschuldiging, het gaat niet alleen om de subjectieve mening van Zembla maar vooral ook om de pertinente onjuistheden die het heeft verteld aan de kijker.

  geplaatst op
 • Heb het eindelijk gezien. Haha prachtig!

  Ze hadden echt beter research moeten doen! Er zaten erg veel onjuistheden en oppervlakkige punten in. Ze vergeleken het met een bibliotheek… wat ze vergaten te vertellen is dat een bibliotheek ook zelf bepaalt welke boeken er wel en niet in komen.

  Vanuit een bredere perspectief hadden ze echt dieper research moeten doen. Nieuws, informatie, geschiedenis, antwoorden op vragen enz enz enz… worden al eeuwen geoptimaliseerd / gemanipuleerd. Juist met internet en o.a Google, hebben mensen de vrijheid om verder te gaan zoeken en een panorama view voor zich zelf te creëren.

  Journalisten creëren vaak onjuiste percepties, dit gebeurt bewust en onbewust. In dit geval denk ik dat ze onwetend waren en niet genoeg tijd hebben genomen om dingen te (onder)zoeken. Erg jammer voor Zembla.

  Misschien komt hier een vervolg op, waarbij andere mensen geïnterviewd worden en er een objectiever beeld gecreëerd wordt. Er is al imago schade en dit kan beperkt worden!

  geplaatst op
 • @arash: helemaal gelijk met je opmerking: "Ze vergeleken het met een bibliotheek… wat ze vergaten te vertellen is dat een bibliotheek ook zelf bepaalt welke boeken er wel en niet in komen." Dat dat ik ook meteen. Het was gewoon een in en in trieste documentaire waarvoor ik me als belastingbetaler schaam dat dit met mijn geld (publieke middelen) wordt gemaakt.

  geplaatst op
 • Zes uur geinterviewd door Zembla... tja zo gaat dat dus voor tv.

  geplaatst op
 • Qua geloofwaardigheid heeft zembla een grote deuk opgelopen, maar idd een prachtige actie van traffic4u, petje af!

  geplaatst op
 • Tribal adverteert er inmiddels ook op "Zembla" en "De Leugen Regeert":

  Zembla gezien?
  Tribal IM voor deskundig, gedegen,
  resultaatgericht Marketing advies!
  http://www.tribal.nl

  De Leugen Regeert gezien?
  Tribal IM voor deskundig, gedegen,
  resultaatgericht Marketing advies!
  http://www.tribal.nl

  Waarschijnlijk om hun verhaal op Emerce te onderstrepen

  geplaatst op
 • Marketing en reclame zijn fascistische middelen om mensen te kunnen overheersen, dat zal op deze site geen populaire wetenschap zijn maar helaas marketing-kindertjes het is absoluut de waarheid.
  Nou gebruik die grijze massa daarboven eens; verras jezelf.
  En ga nou niet boos worden ,kindertjes.

  Groeten Peter

  geplaatst op
 • He eentrol!, wat gezellig! Kom erbij, kom erbij! Voortaan wel reageren op wat recentere stukken hoor, zo krijg je natuurlijk nooit voldoende aandacht ;-)

  (Groetjes terug)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.