LeWeb ’12: The Internet of Things – dag 2

5 december 2012, 16:10

The Internet of Things geeft ons super powers

Gisteren schreef ik al over LeWeb '12 en The Internet of Things, vandaag sprak data scientist Dr. DJ Patil over de toekomst. Over welke things hebben we het nou eigenlijk? Ik denk altijd snel aan koelkasten, parkeermeters en leerde gister meer over de Nest en Charity:Water, dat waterpompen aansluit. Dr. Patil vertelde dat we echter ook telefoons en laptops erbij moeten rekenen, de Nike Fuel of FitBit, Withings Blood Pressure-apparaat en zelfs de zelfrijdende Google-auto en de Curiosity Rover op Mars. Binnen een jaar of 10 zal elk apparaat op enige wijze verbonden zijn met dé centrale hub die we altijd bij ons dragen: onze mobiele telefoon.

Waar we uiteindelijk heen gaan is dat wij The Internet of Things gaan worden. Wij als mens hangen steeds meer connected devices aan ons lichaam en verbinden ons daarmee steeds meer met het internet. We gaan naar een instrumented life cycle, waardoor we, net als bij moderne motoren, constant gemonitord worden op gebreken en mogelijke ziektes om ze sneller te verhelpen.

Het probleem is echter dat er een overvloed aan data is. De sensoren zijn er en de data ook, maar we hebben nog niet de mogelijkheden om daar goede analyses uit te trekken. De FitBit houdt bijvoorbeeld ook je slaapgedrag bij, geeft weer wanneer je wakker wordt en hoe lang je in een diepe slaap bent. Het vertelt je echter niet dat je een probleem hebt en hulp moet zoeken als er data uitkomt die dat, bekeken door een professional, wel aangeeft.

Om het Internet of Things tot een succes te brengen, zijn er volgens Pital drie dingen nodig: gebruikmaken van best practices op hard- en software gebied, de mens super powers geven en de mens nieuwe skills aanleren.

Super Powers

Connected devices geven ons nu al super powers. Een super power is iets waarbij je je hulpeloos voelt als het er niet is en waarmee je dingen kunt doen die je normaal gesproken niet zou kunnen. Eigenlijk is een TomTom, waardoor je om de file op de Overtoom heen kunt rijden zonder dat door te hebben, al een super power. Je iPhone, waardoor je altijd en overal toegang hebt tot vrijwel alle kennis in de wereld, ook. The Internet of Things moet zich gaan gedragen als een super power.

Nieuwe skills

The Internet of Things zal altijd een toevoeging blijven op ons leven en onze vaardigheden en het niet vervangen, vertelt Pital. Ondanks alle techniek en sensoren heb je uiteindelijk nog altijd een dokter nodig die je helpt als het misgaat. We moeten de mens terugplaatsen in de feedback loop die is ontstaan tussen data en sensoren, om op die manier de data nuttig toe te kunnen gaan passen.

Dankzij The Internet of Things en alle draagbare techniek waar we toegang toe hebben zal de evolutie van de mensheid in een enorme stroomversnelling terecht komen. Vergeleken met de jaren '90, waarin het internet doorbrak, hebben we nu al ongelooflijke super powers. We mogen dan geen vliegende auto's hebben, maar we leven zeker in de toekomst.

Met dank aan Esther Gons (@wilg) voor de illustratie.

Timan Rebel heeft meer dan 15 jaar ervaring als ondernemer en was de oprichter en CEO van de voorganger van Hyves, SB/SD, het grootste sociale netwerk van Nederland voor jongeren met toentertijd meer dan 1 miljoen gebruikers. Timan verkocht SB/SD in 2007 aan de Telegraaf Media Groep. Timan richtte later een startup op genaamd Snowciety, het media blog Fast Moving Targets en coachte verschillende startups bij The Next Web als Entrepreneur in Residence. Hij was ook dicht betrokken bij de start van de Lean Startup beweging in Nederland, als founding mentor van Lean Startup Machine, Evolv en verschillende andere events zoals LeanCamp in 2011 tot 2015. Toen Rockstart startte in 2011, vroeger oprichters Rune en Don aan Esther en Timan om een aantal workshops rondom Lean Startup, startup analytics vorm te geven en te werken aan het verder verbeteren en ontwikkelen van het Rockstart Accelerator curriculum. Hij werd aansluitend Lean Mentor en Coach voor alle Rockstart Accelerator programma’s tussen 2011 en 2016. Samen met Esther Gons investeerde hij in verschillende startups, zoals Cocoon, StudyCredits en Butleroy, waarbij hij naast een investering in geld ook toegang tot hun twee jaar durende gepersonaliseerde accelerator programma aanbied.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!