Kleuren zijn belangrijk in marketingproces

17 februari 2004, 07:31

Kleuren zijn bij marketinguitingen van groot belang. Doordat de wereld steeds kleiner wordt, wordt het kiezen van kleuren voor marketeers belangrijker. De marketeer moet rekening houden met het verschil in betekenis van kleuren in verschillende culturen.

Uit een internationaal onderzoek uit 1999 blijkt dat de kleuren blauw, groen en wit in veel landen gewaardeerd worden en ongeveer dezelfde betekenis hebben. Voor de kleuren zwart en rood geldt dat zij in veel landen gebruikt worden, maar in verschillende landen verschillende betekenissen hebben.

Ook is er onderscheid tussen man en vrouw in kleuropvatting. Onderzoek uit 1990 toont mannen meer houden van heldere kleuren, vrouwen kiezen in meerderheid voor zachte kleuren.

Uit recent Nederland onderzoek van BuzzBack in Nederland blijkt dat 80% vindt dat kleur bepalend is voor de aanschaf van kleding. 79% vindt dit belangrijk bij interieurinrichting, 70% bij de aanschaf van auto’s en brommers en 14% bij de aanschaf van een pc.

Voor kleurgebruik op websites geldt dat rekening gehouden moet worden met de doelgroep. Jongeren houden meer van flitsende kleuren terwijl zakelijke surfers een sober kleurgebruik aantrekkelijk vinden.

Bron:

Marketing Rendement

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!