Hoe meet je het effect van mond-tot-mond marketing?
Al een geruime tijd volgen we de verschillende tools om mond-tot-mond marketing te meten. Terwijl we het initieel moesten doen met statische buzz-indexes van Yahoo! en andere zoekmachines, kwamen al snel de eerste personalised tools zoals de buzz-o-meter (helaas niet meer beschikbaar). Later volgden o.a. G-metrics en BlogPulse.
Vooral de laatste lijkt steeds meer zijn weg te vinden naar grote adverteerders. Niet vreemd dus dat ze met de Super Bowl voor de boeg, een Super Bowl Buzz Report in de markt hebben gezet. Voor een bedrag van $20,000 krijg je een uitgebreid rapport met wie, wat en wanneer over jou merk is gepraat in de blogosfeer. Dat is minder dan 1% van de kosten voor een 30-seconden durende commercial tijdens de Super Bowl (via: SiliconValley.com).
Dit zorgt voor best wel wat macht onder de populairste weblogs, om te onderhandelen met marketeers die een buzz willen ‘laten’ veroorzaken, zeker als je bedenkt dat wanneer de populairste weblogs een bepaald onderwerp aanhalen, deze binnen de kortste keren op de ‘volgers’ weblogs staat. Zowel positief neerzetten als afslachten is mogelijk, dus als geen deal beklonken wordt met een marketeer voor een mogelijke ‘buzz marketing actie’, kan deze als wraak afgeslacht worden, of ben ik nu te achterdochtig?
Zijn hier praktijkvoorbeelden van of speelt zoiets alleen tussen mijn oren?
Ook de blogger die een waardeloos product aanprijst wordt afgeslacht. Zo’n weblog-opinieleider moet wel verdomd goed weten waaraan hij begint. Als het aangeprijsde product niet in slecht is, is het snel gedaan met zijn reputatie. Daar zorgen de negatieve verhalen van andere bloggers voor, hoop ik.