Grootser durven denken, dát is hoe je een B2B-merk bouwt!

1 februari 2022, 14:00

Het draait om veel meer dan alleen de functionaliteit en de prijs van een product.

Wat de grote merken der aarde begrijpen, is dat het bouwen van een merk om veel meer draait dan alleen de functionaliteit en de prijs van je product. Een voorbeeld daarvan is een leverancier van een applicatie-ontwikkelplatform dat niet alleen de mogelijkheid tot applicatieontwikkeling biedt; het biedt mensen innovatietools, laat ze eenvoudiger werken en meer plezier hebben in hun werk. Het draait om het veroveren van een positie in het brein van je klant en prospect.

Het creëren van een gevoel of een bepaalde emotie is essentieel. Om dit te bereiken moet je ervoor zorgen dat het beschikbare budget zo effectief mogelijk wordt besteed. Een handige manier die hierbij helpt, is de zestig/veertig-regel. Deze regel houdt in dat zestig procent van het budget geïnvesteerd wordt in brand building en veertig procent in het activeren van sales. De kracht zit in het op elkaar laten aansluiten van deze twee aspecten. De zestig procent draagt bij aan de positie die we in het brein willen veroveren. Bij de zestig procent die in het merk wordt geïnvesteerd, is het van belang dat er niet alleen wordt gefocust op de cijfers. Meten geeft inderdaad inzicht in de klantreis, maar kijk vooral dieper naar wat wel en niet werkt wanneer je het gedrag van de klant bestudeert, en pas hier je instrumenten op aan.

Het is belangrijk dat de marketingafdeling kan aantonen hoe marketing waarde creëert voor jouw merk. Vertel de salesafdeling hoe creativiteit, consistentie en branding bijdragen aan de groei van je organisatie en merk. Een goede communicatie onderling zorgt ervoor dat beide afdelingen elkaar beter begrijpen. Ze hebben elkaar namelijk nodig en gaan hand in hand. De veertig procent die wordt geïnvesteerd in de salesactiviteiten wordt succesvol door de zestig procent die wordt geïnvesteerd in het bouwen van het merk en vice versa.

Het opzetten van een succesvolle brand campagne

Creativiteit ligt onder een vergrootglas, omdat het tegenover de dominante ratio staat die in de B2B-wereld leeft. Als marketeer dien je in staat te zijn om uit te leggen waarom creativiteit en emotie essentieel zijn voor een succesvolle campagne. Maar dit blijkt niet altijd goed te gaan. Uit onderzoek van het LinkedIn B2B instituut kwam naar voren dat 75 procent van de B2B-advertenties faalt omdat ze niet creatief zijn en geen emotie oproepen. Wanneer creativiteit en emotie wél onderdeel zijn van een campagne, dan is deze succesvoller. Een handige manier om creativiteit en emotie niet uit het oog te verliezen voor jouw brand campagne, is door gebruik te maken van de drie regels van Weinberg en Lombardo:

1. Zorg voor emotie

Ons brein heeft de neiging om emoties te onthouden en feiten te vergeten. Het draait dus om het creëren van een emotie of een gevoel bij een merk.

2. Zorg dat duidelijk is dat de advertentie bij jouw merk hoort

Als je je wilt onderscheiden in de markt is het van belang dat je een “karakter” creëert, dat overal in terugkomt. Zo zorg je dat jouw merknaam meteen een bepaald gevoel en beeld oproept wanneer mensen het horen en zien.

3. Toon toewijding

Als je een goed scorende advertentie wilt creëren, moet de advertentie emotie bevatten en duidelijk gebrandmerkt zijn. Vervolgens draait het om toewijding en investeringen. Zorg dat je doelgroep jouw advertentie zo vaak mogelijk ziet. Blijf je merk dus zoveel mogelijk promoten.

Het opzetten van een succesvolle brand campagne draait om het creëren van een goede balans tussen magie en meten en een goede samenwerking tussen de sales- en marketingafdeling. Gebruikmaken van de zestig/veertig-regel zorgt ervoor dat het budget zo effectief mogelijk wordt besteed. Zo kan er op de juiste manier gestart worden met het bouwen van een succesvol B2B-merk en worden creativiteit en emotie niet vergeten.

Maartje Grossouw
Managing Director bij Qi

In de afgelopen 25 jaar heb ik vele campagnes mogen ontwikkelen voor mooie merken, daarbij zocht ik altijd de verbinding tussen verschillende disciplines binnen marketing en communicatie. Van branding en corporate communicatie tot interne- en marketingcommunicatie. Ik geloof namelijk dat als je deze zaken goed op elkaar afstemt je een beter resultaat krijgt. In 2020 heb ik de switch gemaakt naar bureauzijde. Sinds januari 2023 ben ik Managing Director bij Qi, wij helpen organisaties verder met hun bedrijfsstrategie door daar creativiteit aan toe te voegen. We noemen dat Boardroom creativity. Onze designende strategen en onze strategische designers zetten zaken in gang en helpen bij propositie ontwikkeling, positionering, employee engagement en brand development.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!