Grafische industrie straalt zelf verkeerd imago uit

Grafische industrie straalt zelf verkeerd imago uit
,
@peterluit
Het gaat helemaal niet slecht in de grafische sector. Natuurlijk verdwijnen er bedrijven en arbeidsplaatsen, maar dat is niet te wijten aan de economie, die zich weliswaar langzaam herstelt. Anderzijds heeft die economie de afgelopen jaren geen schokkende bewegingen laten zien in de consumptie van papier voor media toepassingen. Er is in de jaren 2002-2004 slechts 1% minder papier verbruikt voor media toepassingen, met weliswaar belangrijke verschuivingen van traditionele druk naar digitaal print.
De papiervolumes vinden kennelijk andere toepassingen, want de advertentiemarkt in met name kranten en tijdschriften heeft altijd te lijden onder economische zwakkere perioden. Natuurlijk speelt ook internet een belangrijke rol, maar veel van de grotere traditionele uitgevers verkrijgen zelf ook al inkomsten uit advertentie euro’s op het web. Gerichte content op steeds meer verschillende doelgroepen zijn vooral voor uitgevers van tijdschriften de belangrijkste verschuiving in het producten portfolio.

De grafische branche heeft in de afgelopen 20 jaar een behoorlijke omslag gemaakt van traditioneel op productie gerichte handarbeid naar steeds meer on-demand industrieel handelen door middel van ver doorgevoerde automatiserings hulpmiddelen. De fout die de branche daarbij gemaakt heeft, is het ontbreken van de juiste marketing die bij die vernieuwing moest worden gecommuniceerd. Het KVGO (Koninklijk Verbond Grafische Ondernemingen) heeft zich de laatste jaren veel te veel terug getrokken op kerntaken zoals CAO’s en leveringsvoorwaarden, terwijl alles wat met innovatie op het gebied van productie automatisering te maken had, werd genegeerd.

De golf aan faillisementen en reorganisaties bereikte in de jaren 2003-2004 het dieptepunt. Aan het einde van dat jaar bestond de branche uit bijna 3200 bedrijven, met in totaal bijna 48.000 werkzame personen en een omzet van bijna 7,4 miljard euro. 91% van die omzet is voor rekening van drukkerijen in de ruimste zin van het woord. De overige 9% is goed voor een bijna gelijke verdeling tussen gespecialiseerde voorbereidingsbedrijven (te klassificeren als traditionele prepress) en afwerkingbedrijven (vouwen, snijden, binden etc.). De meeste mensen werken in bedrijven met een omvang tussen de 10 en 100 medewerkers. Binnen deze groep werken 29.000 medewerkers. Vooral de prepress bedrijven, verenigd in het
CMBO (BrancheOrganisatie voor de CommunicatieMedia) hebben hun weg gevonden in nieuwe media toepassingen in de breedste zin des woords. CMBO voert de secretariaten voor onder andere PIBN, IPAN en IDP.

Geplaatst in

DelenEr zijn 2 reacties op dit artikel

 • Peter,
  kan je vertellen waar je de cijfers over papierverbruik en de verschuiving naar digitale print vandaan hebt?

  geplaatst op
 • @Ewald: De eerste cijfers zijn afkomstig van het KVGO en Kenniscentrum GOC en deels gepubliceerde cijfers in het Grafisch Weekblad aan de hand van berekeningen vanuit de papiersector.

  De verschuiving naar digital print lijkt in ons land niet echt te worden onderzocht. Mij zijn geen cijfers bekend. Echter de conclusie aangaande de in gang gezette verschuiving is wel te trekken op basis van de verkopen van onder andere Xerox, Océ, Xeikon, Kodak en Canon in het hogere segment van de grafische industrie.

  Opgemerkt dient te worden dat papierverbruik op kantoorniveau niet is meeberekend, om de vergelijking zuiver te houden.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.