Geen verzuiling op omroep.nl

3 juni 2003, 08:31

Omgeven door scepsis begon de publieke omroep een megaproject op internet. Maar de kritiek lijkt te verstommen nu de individuele omroepen eendrachtig samenwerken via omroep.nl. Er kan zelfs worden bespaard als via deze portal de 24-uursnieuwszender overbodig blijkt.

Bron:

De Journalist

Een overzicht van de nieuwsredacties:

Gezondheidsplein.nl (Avro)

De redactie van gezondheidsplein bestaat uit vier redacteuren en is sinds 1997 ‘in de lucht’. Bijzonder aan gezondheidsplein is dat er uit de site een tv-programma voortgekomen is. De site heeft twee onderdelen: gezondheidsplein en gezondheidsgids. De gids bevat praktische informatie over van alles wat met gezondheid te maken heeft. Gezondheidsplein is gericht op tv-programma’s over gezondheid. Een van de manieren om interactie met het surfend publiek te bewerkstelligen is een discussieforum, maar opvallender is de mogelijkheid om online een cursus te volgen om af te slanken. (VZ)

3voor12.nl (VPRO)

Volgens Leonie Daalder, eindredacteur van 3voor12.nl, is haar redactie altijd erg blij als ze de hoofdpagina van omroep.nl halen. De site bestaat sinds vijf jaar en viel onlangs in de prijzen: de Pop Pers Prijs voor het leveren van ‘een bijzondere prestatie op het gebied van popjournalistiek’ en de Zilveren Prichett ‘voor de beste omroepgerelateerde prestatie op multimediaal gebied’. Volgens Daalder is het beleid van de VPRO er op gericht dat internetsites niet alleen moeten functioneren als ondersteunend medium, maar los bestaansrecht moet hebben. Het contact met omroep.nl kwam geleidelijk tot stand. ‘omroep.nl nam berichten van ons over en er kwamen links naar ons van andere sites. Als zoiets gebeurt, dan speel je daar op in’, aldus de eindredacteur. (VZ)

Stand.nl (NCRV)

De site van stand.nl bestaat sinds april 2001 en werkt samen met de portal van Radio 1. ‘Onze doelstelling is om mensen zelf aan het woord te laten in plaats van alleen maar onze visie op het nieuws en de actualiteit te geven’, zegt redacteur Thomas Op de Coul. ‘Stand.nl is te volgen via internet, radio, SMS dienst en tijdelijk ook op tv dankzij de inspanning van zowel de redactie als het publiek.’ De webredactie houdt het forum op de site in de gaten en staat het publiek te woord via e-mail. Stand.nl is sinds kort volledig opnieuw vormgegeven. (VZ)

Nosjournaal.nl

Nosjounaal.nl is sinds 15 mei online. Aan de site werken maar liefst 35 redacteuren mee. Op initiatief van Hans Laroes, hoofdredacteur van het Journaal, is een gastenboek op de site geplaatst waar het surfend publiek kan reageren op uitzendingen. ‘Laroes geeft zoveel mogelijk zelf reacties’, licht Sietske van Weerden, chef van de internetsite toe. De redactie werkt samen met verschillende andere sites die onder de paraplu van omroep.nl zitten. ‘Dat ging een stap verder tijdens de oorlog in Irak. Toen werkten verschillende omroepsites samen aan www.aanvalopirak.nl Door dit soort verbanden aan te gaan hopen we extra internetverkeer te genereren.’ Het aantal unieke bezoekers ligt nu tussen de 40.000 en 100.000, maar de doelstelling ligt niet in het aantal bezoekers, maar in het ‘goed brengen van nieuws’, aldus Van Weerden. Over het budget is de komende tijd wat onzekerheid aangezien de NOS binnenkort gaat bezuinigen. Verder zegt Van Weerden dat voor de komende verkiezingen in de VS iets ‘groots’ gaat worden georganiseerd in samenwerking met andere omroepsites ‘en de Tour de France is live bij ons te volgen’. (VZ)

Werkportaal.nl

‘Werkportaal is een van de projecten die is voortgekomen uit het door alle omroepen opgestelde Gezamenlijk Plan Internet’, aldus eindredacteur Andr? van Os. ‘Daarin is onder andere afgesproken zoveel mogelijk samen te werken. RVU en Teleac vonden elkaar al snel omdat het de enige omroepen zijn die structureel aandacht besteden aan werk en economie. De NOS is bereid gevonden dagelijks een economische nieuwsvoorziening te maken, speciaal voor Werkportaal.’

Deze site is een ‘onafhankelijk en niet aan marktpartijen gelieerd informatieplatform dat, zeker in een tijd van economische teruggang, het maatschappelijk belang dient’, aldus Van Os. Een aantal redacteuren van RVU, Teleac en NOS werken parttime aan deze site. ‘Dit toont aan dat het maken en onderhouden van een goede website niet idioot veel hoeft te kosten, maar ook dat de huidige financiering voor omroepinternet een uiterst minimum is.’ Werkportaal bestaat sinds januari en heeft samenwerkingspartners als Werkbank (www.omroep.nl/werkbank) en instellingen buiten de omroep als het CWI (de vroegere arbeidsbureaus). De site heeft tussen de 1500 en 8000 bezoekers per maand. (VZ)

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!