Geen mobiele telefoon meer in scholen?
Zijn alle nieuw bedachte merknamen onzin? En moeten we de mobiele telefoon op school nu echt gaan verbieden?
QR-codekunst. Barcelona het nieuwe Twitter? TikTok Tako. Zal AI de wereld echt beter maken? Een draagbare bank en alles over Beats en Ritme.
#1 Brand names are all nonsense now
Het bedenken van een goede merknaam is niet het makkelijkste onderdeel van het introduceren van een nieuw merk of bedrijf. Zeker niet als je rekening moet houden met alle voorwaarden waar die naam aan moet voldoen. Bij het idee dat je een goede merknaam hebt bedacht zal waarschijnlijk de allereerste Google search aantonen dat er al iemand anders zo slim was om met dezelfde naam op de proppen te komen. Dus zie je dat merknamen steeds meer worden gevormd door een bijzondere combinatie letters. Woorden die niets zeggen en als je ze voorbij ziet komen ook nergens aan, of mee, associëren. Dus misschien heeft Kate Lindsay wel gelijk als ze stelt dat alle nieuwe merknamen onzin zijn.
#2 Creator commerce
We hebben weer een nieuw woord. Niet de ‘creator economie’ maar de Creator Commerce. Want welk bedrijf gaat de moderne detailhandel opnieuw uitvinden door gebruik te maken van makers? Dat bedrijf zou specifieke problemen moeten oplossen voor drie hoofdspelers van die markt: de maker, het merk en de consument. Want adverteren wordt steeds kostbaarder en levert steeds minder op, de influencers optie is ook nog steeds geen gegarandeerde succesfactor en de consument kan eigenlijk alleen maar terecht op de platformen van de grote drie. Maar misschien is er nu een alternatief dat voor alle partijen een voordeel heeft. Ouderwetse boetiekjes samengevoegd in een nieuw platform. Flagship.
#3 QR codekunst
Een QR-code met een creatief sausje. Een Redditor heeft een serie werkende QR-codes gemaakt met behulp van Stable Diffusion. In een blogpost beschreef de maker een langlopend project dat eenvoudige algoritmen gebruikte om QR-codes te verfraaien. Ze brachten het naar het volgende niveau door een nieuw trainingsmodel te creëren in Stable Diffusion. De resultaten zijn behoorlijk indrukwekkend. En probeer zelf maar even om bovenstaand voorbeeld te scannen met je telefoon en je ziet dat het werkt.
#4 Barcelona de Instagram versie van Twitter?
Meta is druk met bouwen van het volgende grote microblogplatform te bouwen. En in mensentaal bedoelen we dan het maken van een alternatief voor Twitter. Deze nieuwe Meta-app wordt naar verwachting deze zomer gelanceerd volgens een e-mail die is gedeeld met een selecte groep makers en is bekeken door TechCrunch. Deze op tekst gebaseerde app staat op zichzelf, maar zal gedeeltelijk worden geïntegreerd in Instagram. Het platform van Meta is gedecentraliseerd en interoperabel (zonder beperkingen kunnen samenwerken) met Mastodon. Meta is nu al op zoek naar bekende publieke figuren zoals atleten, acteurs, producenten, showrunners en cabaretiers die ze kunnen gebruiken als endorsers. Zou dit dan de opvolger worden van het “oude” Twitter?
#5 TikTok test Tako
En als we het dan toch over nieuwe line extentions hebben moeten we ook maar even melding maken van het feit dat TikTok een AI-chatbot met de naam Tako aan het testen is. Tako kan video’s aanbevelen op basis van wat mensen vragen. Mocht TikTok Tako uiteindelijk lanceren dan zou de chatbot het zoeken en navigeren in de app radicaal kunnen veranderen, aldus Daniel Buchuk van Watchful Technologies. In screenshots van de test die Buchuk deelde met The Verge, zit Tako bovenin het TikTok-profielpictogram rechts van een video. Als je erop tikt, wordt een chatscherm geopend waar de bot een breed scala aan vragen lijkt te kunnen beantwoorden.
#6 Will AI save the world?
Marc Lowell Andreessen is een Amerikaanse ondernemer, durfkapitaalinvesteerder en software-engineer. Hij is de co-auteur van Mosaic, de eerste veelgebruikte webbrowser, mede-oprichter van Netscape en mede-oprichter en algemeen partner van Andreessen Horowitz (a16z), een durfkapitaalbedrijf in Silicon Valley. Andreessen was een van de zes personen die werd voorgesteld voor de World Wide Web Hall of Fame. Deze Marc Andreessen denkt dat AI de mensheid naar een utopie van gedeelde rijkdom en superproductiviteit zou kunnen leiden. Hoe Andreessen denkt deze stelling waar te kunnen maken heeft hij beschreven in een manifest van 7.000 woorden.
Een verhaal over hoe en waarom de technologie ieders leven enorm zal verbeteren. Andreessen denkt dat AI de menselijke kwaliteit van leven zal transformeren door prestaties te verbeteren, van geneeskunde tot kunst. In zijn toekomstvisie groeit elk kind op met een AI-tutor die lesgeeft met ‘de machineversie van oneindige liefde’. Zo zal elke persoon, inclusief politieke leiders en wetenschappers, een AI-assistent krijgen om hun potentieel te maximaliseren en ondersteuning en begeleiding te bieden.
AI zal de ontwikkeling van nieuwe technologieën, baanbrekende wetenschappelijke ontdekkingen aan een gouden eeuw van creativiteit helpen, schrijft Andreessen. “AI-kunst geeft mensen die anders geen technische vaardigheden hebben de vrijheid om hun artistieke ideeën te creëren en te delen” “Praten met een empathische AI-vriend verbetert het vermogen om met tegenspoed om te gaan. AI medische chatbots zijn al empathischer dan hun menselijke tegenhangers.”. “Het zou een rechte spiraal zijn naar een materiële utopie waar noch Adam Smith noch Karl Marx ooit van durfden te dromen.” Kortom een manifest dat het lezen meer dan waard is.
#7 Apple Vision Pro
De kans is vrij groot dat alle lezers van deze nieuwsbrief de introductie van de Apple Vision Pro deze week voorbij hebben zien komen. De nieuwe headset waarvan je je kunt afvragen of het nu een spatial (ruimtelijke) computer is of een hele mooie VR-headset. Apple noemt het in ieder geval “’s werelds meest geavanceerde apparaat voor consumentenelektronica”. Ook al is de Vision Pro pas vanaf volgend jaar te koop voor het luttele bedrag van $ 3.499 is de echte vraag natuurlijk of dit stukje onwaarschijnlijke techniek ook gaat zorgen voor een doorbraak van Augmented, Virtual of misschien wel Mixed Reality? Als je dit verslag leest van Nilay Patel, editor-in-chief van the Verge, dan kan je niet ontkennen dat behoorlijk positief is. Mocht je niet willen lezen dan is hier ook een video te zien met de belangrijkste bevindingen. We zullen het moeten afwachten, maar het is in ieder geval wel weer eens iets anders dan AI.
#8 Couch
Over AI gesproken. De bank is de meest comfortabele stoel in de meeste huizen. Maar het is ook de meest oncomfortabele stoel om je huis binnen te brengen. Zwaar, omvangrijk en een team van stoere krachten is vereist om een trap op te lopen. Een nieuw speculatief ontwerpproject stelt een prikkelende vraag: wat als een bank plat kan worden opgevouwen, in een grote envelop past en door één persoon kan worden gedragen?
#9 Wonky
The Pudding is een hele speciale website. Al jaren zetten zij prachtige projecten online waarbij techniek en UX naadloos samenspelen in een uniek contentconstruct. Dit nieuwste werkstuk voelt een beetje als een hoogtepunt van vele jaren werk. Zelfs voor een niet echt muzikaal getalenteerde blogger. Een project over ritme en beats. Wonky is een verkenning en viering van het productiewerk van J Dilla, wiens kenmerkende excentrieke stijl hem tot een van de meest herkenbare en uiteindelijk invloedrijke producers van de moderne tijd maakte. Terwijl je scrolt, maak je kennis met zijn werk en krijg je uitleg over wat zijn benadering van beatmaking precies was die hem speciaal maakte.
#10 Geen mobiele telefoon meer in scholen?
De duistere gevolgen van smartphones. Een recent wereldwijd onderzoek door Sapien Labs heeft een direct verband aangetoond tussen het bezit van een smartphone en geestelijke gezondheid. Uit hun bevindingen blijkt dat “hoe jonger de leeftijd van het bezit van de eerste smartphone, hoe slechter de geestelijke gezondheid die de jongvolwassene vandaag de dag rapporteren.” De resultaten zijn consistent in meerdere landen en vrouwen vertonen meer nadelige effecten dan mannen. En deze studie ondersteunt een artikel van The Atlantic waarin wordt gesuggereerd dat telefoons uit scholen moeten worden geweerd. Het leek allemaal niet zoveel impact te hebben maar het wordt steeds duidelijker dat er wel degelijk een grote hoeveel nadelige bijeffecten zitten aan de smartphone.