Europeaan handig met PC

17 augustus 2008, 16:00

Het is goed gesteld met de PC vaardigheid van Europeanen. Nederlanders blijken bovendien bovengemiddeld te scoren. Ons land scoort een derde positie in Europa. Luxemburg en Denemarken voeren de ranglijst aan. Dit blijkt uit een onderzoek van de Duitse brancheorganisatie Bitkom.

PC vaardigheid in Europa

Gemiddeld kan 47% van alle Europeanen tussen de 16 en 74 jaar geclassificeerd worden als handig met de PC. Het betreft dan vaardigheden als het kopiëren van bestanden, het gebruiken van spreadsheets en het programmeren van eenvoudige zaken. In Nederland blijkt 63% dergelijke vaardigheden te hebben.

Tussen de landen onderling blijken echter wel grote verschillen te bestaan. Het slechtst met computers zijn de Roemenen (15%), Bulgaren, (22%), Grieken (31%), Polen (32%) en Italianen (36%). Een algemene vuistregel dat hoe zuidelijker of oostelijker men in Europa komt, hoe slechter men vertrouwd is met computers lijkt daarom gerechtvaardigd. Voor de zuidelijke landen zou de oorzaak kunnen liggen in het feit dat men relatief meer ‘buiten’ leeft. De landen in Oost-Europa hebben waarschijnlijk een achterstand vanwege een lagere levensstandaard.

Mannen blijken over de hele linie ook iets handiger met de PC dan vrouwen. Zo is in Duitsland 68% van de mannen vaardig met computers tegen 53% van de vrouwen. Ook jongeren blijken vaardiger. Van de groep tussen 16 en 24 jaar heeft 76% een goede PC vaardigheid.

Bitkom is de Duitse brancheorganisatie voor telecommunicatie en nieuwe media. Het instituut maakte in haar onderzoek gebruik van cijfers van Eurostat. In Nederland publiceerde ook de Automatiseringgids over het onderzoek.

John Kivit
Directeur bij Multiscope

Ondernemer in marketing, research, innovatie en technologie. Dagelijks druk met Multiscope, Shareforce en de Innoshow podcast.

Categorie
Tags

2 Reacties

  Walter Vos

  Nu weer wel? Ik dacht dat we een tijdje geleden ook ergens genoemd werden als niet handig (weet niet meer waar). Of ben ik in de war?


  18 augustus 2008 om 04:36
  jkivit

  @walter vos: geen idee, dat heb ik in ieder geval niet gezien.


  18 augustus 2008 om 04:45

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!