Een miljoen .nl-domeinnamen
De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) heeft vandaag bekend gemaakt dat in Nederland de miljoenste .nl-domeinnaam is geregistreerd.
Nederland heeft nu na Duitsland en het Verenigd Koninkrijk de meeste domeinnamen met een landencode ter wereld. Vrijdag registreerde service provider Planet Media Group de miljoenste domeinnaam bij SIDN, namelijk verzeker-zelf-online.nl.
De .nl-registratie is in 2003 met 25 procent gegroeid. Dat komt onder andere doordat het voor buitenlandse bedrijven en particulieren vanaf begin dit jaar ook mogelijk is een .nl-internetadres aan te vragen. De SIDN denkt dat in de komende jaren het aantal domeinregistraties nog verder zal groeien. Eind 2005 wordt nummer anderhalf miljoen al verwacht.
Geschiedenis van de .nl-domeinnaam
Vanaf 1982 werd vanuit het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI)in Amsterdam een voorloper van het internet ontwikkeld. Piet Beertema had daarin een centrale rol. Beertema was van 1986 tot 1996 persoonlijk verantwoordelijk voor de uitgifte van alle .nl-domeinnamen. Je moest ‘bij Piet zijn’ voor een domeinnaam, hij regeerde met strakke hand. Maar de laatste jaren leidde dat tot meningsverschillen en persoonlijke overbelasting, en zo ontstond er een stichting.
Piet Beertema is de grondlegger van het systeem voor Internet Domeinregistratie in Nederland. Daarnaast heeft hij een grote invloed gehad op de totstandkoming van dergelijke systemen in vele andere Europese landen en ook daarbuiten.
Op 25 april 1986 delegeerden de Amerikaanse autoriteiten het .nl Top Level Domain als een van de eerste zogenoemde country code Top Level Domains ter wereld (ccTLD) aan een buitenlandse instantie, in dit geval aan het CWI in de persoon van Beertema. Het registreren van second level domains onder het toplevel domain vond vanaf dat moment plaats onder zijn gezag. Registratie was toen nog gratis.
Als eerste registreerde Piet Beertema het domein cwi.nl in 1986. De eerste jaren
werden maar enkele .nl-domeinnamen geregistreerd, de groei neemt echter steeds meer toe.
Bron: Fok.nl