De marketeer wordt slechts facilitator!

14 april 2005, 04:15

imageIn de laatste For Immediate Release podcast worden James Cherkoff en Johnnie Moore geinterviewd door Shel Holtz and Neville Hobson. James is auteur van Open Source Marketing manifesto (beschikbaar via ChangeThis).

De liefde tussen grote merken en massamedia is over. De oplossing ligt volgens het manifesto bij de Open Source Movement. Een beweging die ons niet alleen Linux bracht, maar ook het tegenwoordig populaire Firefox. Andere voorbeelden van Open Sourcing zijn de Creative Common License een nieuwe licentievorm, de open source encyclopedie Wikipedia en OhMynews, een Koreaanse krant geschreven door meer dan 40.000 mensen. In alle gevallen werkt een grote groep mensen gezamelijk al een bepaalde product/werk.

Hamvraag voor marketeers in deze is: Hoe ga ik de interactie aan met deze samenwerkende groep consumenten?

Consument generated media dankzij Open source marketing?

De verschijnselen van Open source marketing zijn niet nieuw. De gemiddelde lezer van Marketingfacts zal de voorbeelden kennen, vaak genoemd onder de kop ‘Consumer generated media’. De term Open source marketing zelf kende ik echter nog niet, maar geeft wel heel goed de eigenschappen weer van deze marketingvorm, die min of meer de consument de middelen in handen geeft om tot ‘consumer generated media’ te komen.

Open Source communityleden hebben veelal geen boodschap aan de marketinguitingen van bedrijven. Zij creeren zelf de boodschap met voorbeelden als de George Masters iPod-commercial en de recentere VW Polo commercial ‘small but tough’. Iets waarvoor de traditionele marketeer zijn haren uit het hoofd trekt. De moderne marketeer kent The Cluetrain Manifesto en begrijpt de moderne consument en zijn behoefte aan open source. De Open Source Marketing Manifesto geeft een aantal leidraden, een kleine selectie.

  • Ga terug naar de bron.
    Zoals Linuxprogrammeurs via de sourcecode het programma willen aanpassen, zo wil de consument het merk mede laden. Open source marketeers staan hier voor open, ze geven de consument de ‘broncode’ van hun merk en laten de community het merk verder laden.
  • Ontdek de fans van je merk.
    In plaats van elk gebruik van je merk te beantwoorden met een bezoek van je advocaat, probeer je je merk in handen te geven van je fans om daar op te bloeien tot iets dat je zelf nimmer had kunnen bereiken.
  • Luister.
    Vergeet de monoloog van de massamarketing. Zorg voor een dialoog/conversatie met de consument. Luister naar het gefluister en de geruchten die de community mede vormgeven, maak gebruik van de tools van upstreammarketing zoals blogs, rss-feeds en sociale netwerken.
  • Get real.
    Robert Scoble doet iets en heeft iets waar de consument voor valt. Iets dat Corporate communication en PR-afdelingen vaak (nog) niet hebben.

Open source marketing wordt al bedreven.

De term open source marketing mag dan nieuw zijn, de voorbeelden die James Cherkoff noemt niet. Budweiser lanceerde haar Whassup! campagne. De consument bedacht de nodige varianten. En in plaats van een leger duurbetaalde advocaten te laten aantreden, keek Budweiser toe, zag dat het goed was en won uiteindelijk een Grand Prix.

Microsoft’s Channel 9 is geinspireerd op het feit dat een topman van Microsoft zijn vliegangst in bedwang kon houden door te luisteren naar channel 9 tijdens de vlucht en zo de communicatie tussen de luchtverkeersleiding en de piloten kon horen. Het geheel werd minder angstgevend. Een ander voorbeeld is Mercedes die mercedes-liefhebbers vroeg foto’s op te sturen van zichzelf met hun mercedes. Gevolg was een enorme hoeveelheid foto’s die vervolgens centraal stonden in een campagne van Mercedes. Meer voorbeelden van Open source Marketing/Consumer generated media bij del.icio.us/opensaucelive.

Kortom, als we het marketingwerk min of meer doorschuiven naar de consument die in ‘command en control’ is, is de marketeer dan niet ‘slechts’ facilitator? Hoe gaan we er voor zorgen dat de ingredi?nten die wij aanleveren bij bereiding door de consument het juiste gerecht opleveren? Of wordt het gerecht niet meer ons einddoel, maar richten we ons slechts op de ingredienten?

Erik van Roekel
Product Owner Chatbot bij ING

Marketingprofessional met ruime ervaring in diverse internetprojecten in de financiële dienstverlening. Passie voor social media en internet in het algemeen. Stond aan de wieg van het ING Webcare Team in 2009 en gaf er 1,5 jaar leiding aan. Was daarna één van de drivers van de social media strategie voor ING Nederland in 2012 resulterend in een nummer 1 notering in de Social Media Monitor van Social Embassy. Werkzaam geweest bij Corporate Communications van ING Groep en van daaruit betrokken bij social media op internationaal niveau. Momenteel Product owner chatbot bij ING. Blogt op persoonlijke titel bij Marketingfacts en van 2004-2014 ook op de achtergrond actief geweest voor Marketingfacts o.a. bij de techniek en de redactie.

Categorie
Tags

1 Reactie

    jorrit kreek

    ik denk dat we naar de situatie groeien waar voorheen de marketeer vanuit de organisatie de consument wilde verleiden tot actie, nu de marketeer (ahv de input vd consument) de organisatie moet verleiden tot het maken vd juiste producten/diensten. waar nu nog de core-competentie ligt in het communiceren, wordt dat in de toekomst (eigenlijk nu al) luisteren.


    14 april 2005 om 09:30

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!