De interface van de toekomst?

4 maart 2006, 12:49

Wie de film Minority Report heeft gezien of vorig jaar de presentatie van John Underkoffler (het ‘brein’ achter de toekomstwereld in de film) tijdens de Emerce eDay, weet dat de wijze waarop we in de toekomst gebruikmaken van computers behoorlijk zal wijzigen. Toetsenbord en muis zijn vandaag de dag doodnormaal, maar dit kon de komende jaren weleens gaan veranderen. Dit filmpje op YouTube met een Multi Touch Interaction Screen geeft al wat mogelijkheden aan. Boeiende interface!

Erik van Roekel
Product Owner Chatbot bij ING

Marketingprofessional met ruime ervaring in diverse internetprojecten in de financiële dienstverlening. Passie voor social media en internet in het algemeen. Stond aan de wieg van het ING Webcare Team in 2009 en gaf er 1,5 jaar leiding aan. Was daarna één van de drivers van de social media strategie voor ING Nederland in 2012 resulterend in een nummer 1 notering in de Social Media Monitor van Social Embassy. Werkzaam geweest bij Corporate Communications van ING Groep en van daaruit betrokken bij social media op internationaal niveau. Momenteel Product owner chatbot bij ING. Blogt op persoonlijke titel bij Marketingfacts en van 2004-2014 ook op de achtergrond actief geweest voor Marketingfacts o.a. bij de techniek en de redactie.

Categorie
Tags

22 Reacties

  Remi

  Indrukwekkend filmpje. Voor veel toepassingen lijkt me dat inderdaad een erg makkelijke interface. Je hebt er wel een erg actieve houding voor nodig, wat het voor kantoorwerk wat minder geschikt maakt.


  4 maart 2006 om 13:30
  mangold

  Ziet er inderdaad leuk uit.

  Apple maakt overigens al pakweg een jaar gebruik van multi touch interfaces, in haar iBooks, PowerBooks en MacBooks Pro.


  4 maart 2006 om 13:32
  evroekel

  Voor kantoorwerk inderdaad minder simpel. Ik zie mijzelf ook nog niet op deze wijze het internet over surfen, maar goed ook dat zal ongetwijfeld gaan veranderen. Ik hoop ooit nog eens gewoon door mijn hele huis te kunnen lopen en probleemloos de huiscomputer opdrachten te kunnen geven via spraak. Dat laatste kan nu ook al maar werkt nog niet altijd probleemloos.


  4 maart 2006 om 15:14
  Remi

  @ Erwin,

  Dat is denk ik deels waar, maar ik zie mezelf nog niet een document typen door lettertjes te slepen of een Excel sheetje doorrekenen alsof het een spelletje is. Ik denk niet dat we binnenkort van word en excel verlost zullen zijn door dit soort toepassingen.


  4 maart 2006 om 15:57
  Paul

  Gezien het aantal views en reacties op Bright en Creativefacts hebben blijkbaar weinig mensen het opgemerkt 😉

  Ik in ieder geval nog niet. Prachtig filmpje!


  4 maart 2006 om 17:19
  evroekel

  @Venco en EJ: Bedankt voor het signaal. Ik heb blijkbaar last van info-overload want zowel Bright als CF komen keurig bij mijn binnen via de RSS-feed, maar ik had het niet opgemerkt.


  4 maart 2006 om 17:56
  Max

  Ik blijf het vreemd vinden dat we nooit meer wat gehoord hebben van iets waar ik jáááren geleden eens iets over in een tijdschrift zag: een soort aanwijsdinges die op basis van je vinger werkte. Je bewoog je vinger voor je scherm, en op het scherm ging de cursor mee. Iets met Owl erin, en ik meen me te herinneren dat het ook daadwerkelijk een koopbaar product was… Combineer dat hiermee, en je bent op Minority-Report niveau.

  Voor Word en Excel zie ik hier niet zoveel in, maar ik zag die knaap zo met foto’s schuiven en ik moest gelijk aan Aperture denken. Voor foto- en videobewerking lijkt dit me echt superkickass, net als voor dingen die vooral uit scrollen en zoomen bestaan.


  4 maart 2006 om 19:49
  media

  Gezien het aantal views en reacties (zeker voor een weekendposting) hebben blijkbaar weinig mensen het filmpje eerder gezien. Bovendien, gaat het ook niet vooral om de reacties?

  Jos, dank voor de aanvullende links!


  5 maart 2006 om 08:49
  ErwinVanLun

  Mooi scherm idd. Ik geloof wel dat dergelijke schermen toepassingen krijgen. Ik geloof echter niet in de toepassing in dit filmpje, maar dat even terzijde.


  19 maart 2006 om 10:01
  ewout@onedaycompany.nl

  Eindelijk, 1 jaar later, zie ik dit filmpje en ik stond op het punt om er een vlammend stuk op MF over te schrijven met verbazing in mijn stem : waarom stond dit nog niet op MF ?! – maar gelukkig : Erik heeft het al geschreven.

  Wat enorm boeiend is aan deze interface is het pure intuitieve gebruik ervan – daar getuigt het filmpje ook al wat van. Verder appeleert het sterk aan ons vermogen om niet alleen 2 d, maar ook 3d te zien. Google Earth geeft al aan hoe sterk het effect hiervan kan zijn.

  Het meest ben ik enthousiast over de mogelijkheden om met dit soort interfaces complexe data terug te brengen tot meer eenvoudige visualisatie en representatie en om deze data te analyseren en te manipuleren.


  9 februari 2007 om 22:12
  ErwinVanLun

  @Ewout: Apple iPhone reageert straks al op twee vingers! Dus deze toekomst is niet zo ver meer.


  13 februari 2007 om 12:11

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!