• Usability & design
  wordt gesponsord door

De interface van de toekomst?

De interface van de toekomst?

Wie de film Minority Report heeft gezien of vorig jaar de presentatie van John Underkoffler (het ‘brein’ achter de toekomstwereld in de film) tijdens de Emerce eDay, weet dat de wijze waarop we in de toekomst gebruikmaken van computers behoorlijk zal wijzigen. Toetsenbord en muis zijn vandaag de dag doodnormaal, maar dit kon de komende jaren weleens gaan veranderen. Dit filmpje op YouTube met een Multi Touch Interaction Screen geeft al wat mogelijkheden aan. Boeiende interface!


Geplaatst in

Delen

0
0


Er zijn 17 reacties op dit artikel

 • Indrukwekkend filmpje. Voor veel toepassingen lijkt me dat inderdaad een erg makkelijke interface. Je hebt er wel een erg actieve houding voor nodig, wat het voor kantoorwerk wat minder geschikt maakt.

  geplaatst op
 • Ziet er inderdaad leuk uit.

  Apple maakt overigens al pakweg een jaar gebruik van multi touch interfaces, in haar iBooks, PowerBooks en MacBooks Pro.

  geplaatst op
 • Voor kantoorwerk inderdaad minder simpel. Ik zie mijzelf ook nog niet op deze wijze het internet over surfen, maar goed ook dat zal ongetwijfeld gaan veranderen. Ik hoop ooit nog eens gewoon door mijn hele huis te kunnen lopen en probleemloos de huiscomputer opdrachten te kunnen geven via spraak. Dat laatste kan nu ook al maar werkt nog niet altijd probleemloos.

  geplaatst op
 • @Remi: Kantoren bestaan omdat we bureau's nodig hebben om achter te zitten. Vroeger om te schrijven. Daarna om te typen. Als we ons werk anders (beter, efficienter, gezonder) gaan inrichten, krijgen kantoren ook een ander karakter. Je mail organiseren, iemand bellen, een spel spelen, samen een powerpointpresenatie samenstellen: volgens mij juist ultieme dingen om hiermee af te handelen. Mensen zijn uiteindelijk niet gemaakt om de hele dag te zitten. De problemen hiervan zien we elke dag in de maatschappij.

  Ik vind dit een goede vooruitgang. Het lijkt een beetje op het Philips Bordspel dat laatst werd aangekondigd. Dat reageert ook op je vingers maar daar is helaas niet zo'n mooi filmpje bij. Wel een goede foto gevonden die nog niet in de Nederlandse pers heeft gestaan: foto.

  Toch gaat het patent van Apple nog een stap verder met het terugkijkende beeldscherm. Dat reageert niet twee dimensionaal op je, maar drie dimensionaal. Dan kan je bijvoorbeeld een touw in de knoop leggen of nog veel andere (nuttiger) toepassingen.

  geplaatst op
 • @ Erwin,
  Dat is denk ik deels waar, maar ik zie mezelf nog niet een document typen door lettertjes te slepen of een Excel sheetje doorrekenen alsof het een spelletje is. Ik denk niet dat we binnenkort van word en excel verlost zullen zijn door dit soort toepassingen.

  geplaatst op
 • Blijft een mooi filmpje, en geeft vele mogelijkheden voor diverse toepassingen.
  Maar wel je rssberichten bijhouden Erik, zie artikel op Bright.nl van 15 feb:
  http://www.bright.nl/meer-vingers-op-multi-touch-display

  geplaatst op
 • Eh, en Bright ook je RSS bijhouden want stond 13e al op CF ;-)
  http://www.creativefacts.nl/weblog.php?id=72

  geplaatst op
 • Gezien het aantal views en reacties op Bright en Creativefacts hebben blijkbaar weinig mensen het opgemerkt ;-)

  Ik in ieder geval nog niet. Prachtig filmpje!

  geplaatst op
 • @Venco en EJ: Bedankt voor het signaal. Ik heb blijkbaar last van info-overload want zowel Bright als CF komen keurig bij mijn binnen via de RSS-feed, maar ik had het niet opgemerkt.

  geplaatst op
 • Ik blijf het vreemd vinden dat we nooit meer wat gehoord hebben van iets waar ik jáááren geleden eens iets over in een tijdschrift zag: een soort aanwijsdinges die op basis van je vinger werkte. Je bewoog je vinger voor je scherm, en op het scherm ging de cursor mee. Iets met Owl erin, en ik meen me te herinneren dat het ook daadwerkelijk een koopbaar product was... Combineer dat hiermee, en je bent op Minority-Report niveau.

  Voor Word en Excel zie ik hier niet zoveel in, maar ik zag die knaap zo met foto's schuiven en ik moest gelijk aan Aperture denken. Voor foto- en videobewerking lijkt dit me echt superkickass, net als voor dingen die vooral uit scrollen en zoomen bestaan.

  geplaatst op
 • Op zich aardig maar het werkelijk brein achter de toekomstwereld van 'Minority Report' is natuurlijk Philp K. Dick. Waarom ? Zie http://www.philipkdick.com/index.html. Ik vind het overigens opvallend dat veel zaken die nu revolutionair lijken al lang geleden voor het eerst bedacht zijn. Zie bv. het artikel van Kevin kelly 'We are the web' http://www.wired.com/wired/archive/13.08/tech_pr.html. Ik heb lange tijd gedacht dat de programmeertaal Java revolutionair was. Jammer dan. Garbage Collection en de Virtual Machine zijn al heel oud (jaren zestig). Het World Wide Web zelf zorgt ervoor dat wij ons weer op een ouderwetse markt kunnen begeven waar iedereen iedereen kent. Mijn bijdrage heeft op zich weinig te maken met de rubriek 'Usability and design' maar wat maakt het uit.

  geplaatst op
 • @ Bright en Creative Facts:
  dit filmpje stond al op 11 februari (!) op Fresh Creation:
  http://www.freshcreation.nl/comments.php?id=46_0_1_0_C

  En de winnaar is MouseOver met 10 februari:
  http://www.mouseover.be/index.php?itemid=275

  geplaatst op
 • Gezien het aantal views en reacties (zeker voor een weekendposting) hebben blijkbaar weinig mensen het filmpje eerder gezien. Bovendien, gaat het ook niet vooral om de reacties?

  Jos, dank voor de aanvullende links!

  geplaatst op
 • Panasonic heeft een interactive en intelligente interface ontwikkeld.

  http://www.akihabaranews.com/en/news-11387-HDTV: The interactive and intelligent table by Panasonic.html

  geplaatst op
 • Mooi scherm idd. Ik geloof wel dat dergelijke schermen toepassingen krijgen. Ik geloof echter niet in de toepassing in dit filmpje, maar dat even terzijde.

  geplaatst op
 • Eindelijk, 1 jaar later, zie ik dit filmpje en ik stond op het punt om er een vlammend stuk op MF over te schrijven met verbazing in mijn stem : waarom stond dit nog niet op MF ?! - maar gelukkig : Erik heeft het al geschreven.

  Wat enorm boeiend is aan deze interface is het pure intuitieve gebruik ervan - daar getuigt het filmpje ook al wat van. Verder appeleert het sterk aan ons vermogen om niet alleen 2 d, maar ook 3d te zien. Google Earth geeft al aan hoe sterk het effect hiervan kan zijn.

  Het meest ben ik enthousiast over de mogelijkheden om met dit soort interfaces complexe data terug te brengen tot meer eenvoudige visualisatie en representatie en om deze data te analyseren en te manipuleren.

  geplaatst op
 • @Ewout: Apple iPhone reageert straks al op twee vingers! Dus deze toekomst is niet zo ver meer.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.