Na de introductie van de nieuwe Timeline voor jou en je vrienden zijn nu ook de merken aan de beurt. Gisteren schreef Danny Oosterveer al wat de belangrijkste wijzigingen van de nieuwe timeline zijn. De reacties van onder andere Anneli Rispens inspireerden me om de voor- en nadelen voor bedrijven eens goed op een rijtje te zetten.
Voordelen
1. Eindelijk branding: de coverfoto
In plaats van afgezaagde welkomstpagina's en onnodig lange profielfoto's in je sidebar krijg je voortaan een flinke coverfoto om je pagina te branden. Daarmee kun je je pagina een prachtige eigen stijl meegeven zonder het in een rommelige Hyves-pagina vervalt. Verder denk ik dat de coverfoto een prachtige kans is om je fans regelmatig te vermaken met mooie beelden rondom het merk.
2. Beeldgestuurd: Meer aandacht voor foto’s
Berichten worden groter en foto’s spelen daarin een prominente rol. Ideaal voor Heineken als je iedere dag een leuke foto van je biermerk op je fanpage wilt posten ;)
3. Directe interactie: Makkelijker priveberichten sturen met fans
Zo wordt webcare makkelijker en de relatie met fans (hopelijk) wat persoonlijker.
4. Meer aandacht voor kwaliteit: Niet iedere post is hetzelfde
Groot nadeel van de oude pagina's was de rigide tijdsgebonden weergave. Ieder post is hetzelfde, first in, first out. Nu kun je posts vastmaken aan bovenkant (pinnen) die je onder de aandacht wilt houden. Bijvoorbeeld belangrijke oproepen aan fans. Je kunt ook hoogtepunten aangeven met een sterretje of berichten juist verstoppen. Vooral hoogtepunten zien er erg goed uit!
5. Persoonlijker en socialer: Meer gericht op interactie
De nieuwe timeline laat fans en merken meer met elkaar interacteren zoals vrienden dat onderling doen of zouden moeten doen. Althans volgens meneer Zuckerberg. Leuke feature is dat je als fan direct ziet welke vrienden ook fan zijn.
6. Eindelijk: Een eenduidig profielicoon
Je profielfoto wordt niet meer meer uit je sidebarfoto getrokken maar kun je gewoon zelf uploaden in 180px. Het lijkt een kleinigheid maar nog steeds zie ik merkpagina's met profielfoto's waar het halve merk in ontbreekt. Eeuwig zonde natuurlijk en dus een goede verbetering!
Nadelen
1. Geen welkomstpagina: help hoe converteer ik ze dan?
Nu de meeste bedrijven eindelijk een fatsoenlijke welkomstpagina in elkaar hebben weten te klussen kapt Facebook er mee. Bezoekers komen gewoon op je timeline terecht en je zult dus daar veel creatiever moeten worden om bezoekers naar fans te converteren. Nu is de coverfoto een prachtige tool om bezoekers mee te converteren maar pas op: Facebook maakt heel expliciet duidelijk dat het geen platte acties op de coverfoto tolereert. Acties als 'Vind ons leuk en win...' worden niet geaccepteerd.
2. Applicaties zijn verstopt: het grootste nadeel
Het grootste nadeel van de nieuwe timeline vind ik dat applicaties toch wel erg verstopt zijn. Dat is zonde omdat de applicaties Facebook juist zo mateloos populair maakten onder bedrijven. Ik had hier voor een andere opzet gekozen waarbij er in de balk ruimte is voor meer meer dan 1 of 2 applicaties. Klein voordeeltje is wel dat je makkelijk de icoontjes van iedere applicatie aan kunt passen.
3. Applicaties krijgen meer ruimte: 520px is opeens wel erg smal
Alle applicaties die je nu op Facebook ziet zijn ontworpen voor 520 px. Die functioneren nog steeds maar zien er opeens wel een beetje knullig uit. In de nieuwe timeline kunnen applicaties een stuk breder zijn zodat er aardig wat witruimte om de verouderde applicatie zit. In principe is de nieuwe opzet een verbetering maar het betekent wel een behoorlijke aanpassing voor bedrijven.
4. Adoptie van gebruikers: zij bepalen het succes
Het belangrijkste risico is natuurlijk de adoptie van gebruikers. Gebruikers hebben de nieuwe timeline van zichzelf en hun vrienden ook nog niet volledig omarmd dus waarom gaan ze dat wel direct doen bij de merken die ze liken?
5. Ff scrollen: erg veel info voor het gesprek begint
Tot slot vind ik het persoonlijk wel even scrollen voordat ik zelf als fan een bericht kan plaatsen of de bestaande berichten door kan lezen. Dus is die nieuwe timeline eigenlijk wel zo sociaal als Facebook zelf beweert?

En verder nog
Het is letterlijk een timeline
Ik vind dat persoonlijk wel wat hebben maar hoe relevant is het nou echt voor merk en fan wat er op 3 juni 2009 op de Coca Cola pagina gebeurde? De hoogtepunten feature is natuurlijk wel ontzettend leuk en het past perfect in het timeline principe.
Meer aandacht voor likes en statistieken, ook voor fans.
Niet alleen de page admin maar ook de fans krijgen tegenwoordig aardig wat statistieken over de pagina te zien. Ga ik als fan nog wel aan boord bij dit zinkende schip Starbucks
Welke voordelen en nadelen zien jullie?
Ik ben erg benieuwd! Dus deel ze in de comments!