De beste dronken speeches van 2014 (met tips voor de feestdagen)

16 december 2014, 14:30

Elk jaar rond de uitreikingen van de Emmy’s, Golden Globes en de Oscars is het wel weer een paar keer raak: de prijs wordt gewonnen door een acteur die zichzelf in de uren daarvoor nèt iets teveel moed ingedronken heeft. Zo’n acteur staat voor de uitdaging om zonder struikelen het podium te bereiken en ook nog eens een samenhangende speech te houden. Soms gaat dat helemaal mis, maar verrassend vaak gaat dat ook goed. Ik vind de speeches van dronken acteurs mateloos fascinerend: het is alsof ze tijdens een aardbeving een ijl klassiek stuk op de viool spelen: alles schuift en draait, maar ze kunnen hun instrument – hun stem, hun aandacht en taal – toch blijven controleren. En juist daaraan zie je hoeveel meters ze gemaakt hebben op het podium. Zo met de feestdagen voor de deur leek het mij een mooi moment om de beste dronken speeches van 2014 de revue te laten passeren, en om te kijken of wij gewone stervelingen daar nog iets van kunnen leren.

Voor de beste dronken speech van 2014 wil ik als eerste Cate Blanchett nomineren. Zij hield door wodka beneveld een acceptance speech voor de Golden Globe die ze ontving voor haar rol in Blue Jasmin . Naar eigen zeggen herinnert ze zich niets van deze speech. Maar zie hoe charmant, hoe eloquent, hoe fraai opgebouwd. Totale controle. Fascinerend.

Ten tweede wil ik acteur Johnny Depp nomineren die een documentary award probeert uit te reiken tijdens de Hollywood Film Awards. Hij opent met de gedenkbaardige woorden “That’s the weirdest microphone I’ve ever seen”. Ondanks het feit dat deze speech in de categorie ‘mislukt’ valt (hij werd zelfs weggedraaid), is de wijze waarop de starnakel dronken Johnny de autocue toch nog weet voor te lezen bewonderenswaardig.

De derde nominatie is voor actrice Emma Thompson die de prijs uitreikt voor Best Screenplay tijdens de Golden Globes 2014. Zij tilt ‘ongegeneerd dronken’ naar een heel nieuw niveau: met de Laboutins in de ene hand en een glas Martini in de andere doet zij op onnavolgbare wijze haar benevelde ding: grappig, to the point en boven alles professioneel. Zelfs het openen van de enveloppe en het voorlezen van de winnaar gebeurt flawless. Chapeau!

Wellicht moet ook jij een praatje houden tijdens het kerstdiner of de nieuwjaarsborrel. Wil je weten of ook jij kunt drinken voor het speechen, dan adviseer ik de thuistest. Zet een camera aan, sla vier glazen wijn achterover, ga staan en houd je speech.

Bekijk de volgende ochtend met een kop zwarte koffie in de hand het resultaat. Ben je verstaanbaar? Spreek je de zinnen en woorden in de juiste volgorde uit? Krijg je het voor elkaar om recht in de camera te blijven kijken? Dan weet je genoeg. Houd er overigens rekening mee dat ook de overige condities hetzelfde moeten zijn: niet alleen de hoeveelheid slaap, maar ook de hoeveelheid eten hebben invloed op de impact van de wijn.

Mocht dit je teveel werk zijn, denk dan nog eens terug aan deze acteurs. Kun jij zoveel wodka drinken dat je je de volgende dag niets meer herinnert en toch een goede speech houden? Kun jij je pumps uitrekken, je glas voor de vijfde keer bijschenken en ontspannen over de tafel leunend een samenhangend verhaal houden? Als het antwoord ‘nee’ is dan adviseer ik je dringend om niet te drinken voordat je speecht. Maar wat niet is kan nog komen natuurlijk: als je het komende jaar iedere week wat meer gaat drinken en dat combineert met wekelijkse acteerlessen dan gaat het in 2015 zeker lukken. Proost!

Stemmen kan tot en met 31 december via twitter: @nataliemieras

Natalie Holwerda-Mieras
Presentatie-expert en mede-eigenaar bij Nobbe | Mieras trainingen

Natalie Holwerda - Mieras is presentatie-expert en mede-eigenaar van Nobbe | Mieras trainingen. Ze is co-auteur van ‘Meestersprekers’ (2010) en ‘Speak up dear!’ (2012) . Natalie heeft een fascinatie voor verhalen en beelden die iets teweeg brengen en verdiept zich daarom de retorica, storytelling en slides.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!