De 14 blogs uit 2014 die je gelezen moet hebben

19 december 2014, 06:00

(Maar dat mag ook nog in 2015)

Veel schrijven betekent nog veel meer lezen. Althans, zo werkt het bij mij. Om inspiratie op te doen, te reageren of je eigen verhalen te kunnen onderbouwen met verwijzingen naar anderen.

Uit mijn lijst met favoriete blogposts van 2014 heb ik een selectie gemaakt van de meest populaire, scherpste en meest relevante verhalen, voor iedereen die rond de feestdagen nog wat tijd kan vrijmaken voor reflectie of inspiratie. Deze lijst is aangevuld door de contentcuratie-bazen van HowardsHome: Coen Koppen was zo aardig om de blogs over online PR en marketing die in 2014 het meest zijn gedeeld op een rijtje te zetten.

Europese communicatieprofessional: online conservatief of niet?

Dat was nogal een bericht, midden in de zomer: Europese communicatieprofessionals overschatten het belang van online en social media structureel en onderschatten die van traditionele media. De resultaten van de European Communication Monitor 2014 deed menig communicatie-professional de oren spitsen.

Dat gold ook voor Renata Verloop, die het fileermes tevoorschijn haalde en het onderzoek voor Frankwatching fileerde. Waarom ze dat deed?

“Het rapport werd nogal saai en ontoegankelijk gepresenteerd”, aldus Renata Verloop. “Dus ik heb er best veel tijd in gestoken om me er doorheen te worstelen en de krenten uit de pap te halen. Het is natuurlijk goed om eens te kijken hoe je je als professional in Nederland verhoudt met collega’s in landen om je heen.”

BlogBarometer, ik geloof je niet!

Nog iemand die een onderzoek niet zomaar klakkeloos overnam was Jeroen Mirck. Op MarketingTribune analyseerde hij de resultaten van een onderzoek onder bloggers, waaruit onder meer zou blijken dat 90 procent van de ‘gerenommeerde’ bloggers regelmatig wordt benaderd door bedrijven. Vooral de conclusie dat ruim de helft van de bloggers betaald krijgt voor blogposts, ging er bij Mirck niet in.

“Soms heb je van die persberichten waarvan je direct denkt: dit klopt niet. Het persbericht over de BlogBarometer was er zo een. Een interessant onderzoek, maar de uitkomsten waren te extreem. Geld verdienen met blogs is altijd al een probleem geweest, dus kan het niet ineens zo zijn dat grote groepen bloggers er wel goed aan verdienen. Aanvankelijk had ik weinig tijd, dus plaatste ik een nieuwsartikel met de kanttekening dat de cijfers ‘opmerkelijk’ waren, misschien zelfs wel overdreven.

Toen besloot ik al er een dag later een commentaar op te schrijven, waarin ik alle cijfermatige bevindingen een voor een onder het vergrootglas legde. Wat mij opvalt, is dat journalisten zelden nog op die manier aan de slag gaan met de persberichten die ze binnenkrijgen. Een gouden kans natuurlijk voor PR-bureaus en spindoctors, maar ik probeer met enige regelmaat te laten zien dat het ook anders kan. Die scherpere blik wordt gewaardeerd, want mijn analyse van de BlogBarometer 2014 is heel goed gelezen.

Marketeers zijn niet zo reaguurderig, maar op mijn eigen blog ontstond wel een discussie. Ook deelden veel mensen die ik helemaal niet kende het stuk op Twitter – dat is voor mij altijd een belangrijke graadmeter. Het is sowieso eer voor je werk, want zo’n analyse schrijven kost veel meer tijd dan het reguliere rondpompen van ANP- en persberichten.”

Beste marketingstrategie? Investeer in de euforie van de klant!

Duidelijke oproep van Jan Willem Alphenaar: leuk en aardig, al die focus op contentmarketing, storytelling en social media – maar waarom richt je die energie niet op het binnenhouden van bestaande klanten?

Daar waren de lezers van Marketingfacts het blijkbaar mee eens: de blog werd ruim 16.000 keer gelezen en ruim 1.100 keer gedeeld via social media. Toch had Jan Willem er meer van verwacht, zegt hij desgevraagd:

“Eerlijk gezegd had ik verwacht dat het veel meer gedeeld en gelezen zou worden. Wanneer ik deze gedachte namelijk deel in mijn presentaties of trainingen gaan altijd meteen de oren gespitst en worden er meteen aantekeningen gemaakt. Achteraf hoor ik altijd dat ze dit meteen gaan toepassen. En dat wil ik graag horen. Als elk bedrijf dit zou omarmen wordt de wereld veel mooier.”

De marketingafdeling van 2020

De futuristische analyse van Bob Oord op Frankwatching deed het ook erg goed, zowel wat betreft het aantal pageviews, shares als reacties. Met name zijn beschrijving van functies in de marketingafdeling van de toekomst (chief listening officer, external connector, chief technologist) kan op bijval rekenen.

“Gezien de veranderingen die organisaties moeten maken om hun marketingexecutie succesvol aan te laten sluiten op contentmarketingambities, begrijp ik wel dat het is aangeslagen”, aldus Bob Oord. “Dit onderdeel van contentmarketing krijgt ook wat minder aandacht, dus het artikel voegt iets toe aan bestaande blogs, En de titel bekt natuurlijk lekker.” Of hij ook kritiek heeft gekregen? “Ja, de rol van medewerkers als socialmedia-aanjagers, ofwel ‘employed media‘, heeft geen aandacht gekregen. Dat had inderdaad nog aangestipt kunnen worden.”

Kevin Spacey en het sprookje van de marketeer als storyteller

Tristan Lavender ging naar Content Marketing World en kwam terug met een hoofd vol met mooie verhalen.‘ Het lijkt een sprookje over bloggen en het resulteerde in een blog over sprookjes.

Tristan Lavender kan als geen ander met zijn benen omhoog zitten om eens even te filosoferen over waarom we nu eigenlijk doen wat we doen.

“Ik ben blij dat er ruimte is voor een kritisch tegengeluid, in artikelen zoals deze. Storytelling en contentmarketing zijn tot heilige graal verheven door veel bureaus en adviseurs die daar wel bij varen. Dat zorgt ervoor dat we als marketeers vaak blind achter elkaar aan rennen. Mijn advies voor 2015: vergeet de trendlijstjes en ga terug naar de basis. Welke strategie en welke middelen passen het beste bij jouw doelgroep, doelstellingen en budget?”

Doen we, Tristan. Eerst dit lijstje nog even afwerken.

Humor op social media: 10 do’s & don’ts voor bedrijven

Een beetje een vreemde eend in de bijt in dit overzicht: maar aangezien Frankwatching deze (onder meer) plaatste in de categorie ‘Content’, hoort deze er ook bij. En laten we eerlijk wezen: welke contentmarketeer past niet af en toe een vleugje humor toe?

Verantwoordelijk voor de tien tips is Diederik Broekhuizen, die we dit jaar vooral hebben leren kennen via De Beste Social Media. Deze blog is regelmatig (één van) de eerste die een meme oppikt en er over schrijft, zoals recent nog deze Twitter-inhaker van Jordi van de Bovenkamp.

Diederik had ‘stiekem’ wel verwacht dat de blog zou aanslaan:

“De eerdere artikelen die ik schreef voor Frankwatching met do’s and don’ts voor bedrijven op social media scoorden ook erg goed. Ik denk dat het fijn is om via lijstjes duiding te krijgen over bepaalde zaken. Dat verklaart natuurlijk ook het succes van bijvoorbeeld Buzzfeed en Upcoming.”

Something is cooking in de bloggerswereld

Krachttermen als ‘PR-trutten, marketing-lullo’s en SEO-sletten’, geuit door bloggers, waren voor Charly Lammers van Toorenburg aanleiding voor deze blog. Wat was er aan de hand? Een aantal bloggers uitte online zijn ongenoegen over PR-‘belmeisjes’ die weer eens om gratis publiciteit voor hun klanten kwamen zeuren, zonder dat daar een betaling tegenover stond.

De blog over dit akkefietje op Communicatie Online werd bijna 400 keer gedeeld via social media.

“Het snel veranderende vak brengt nieuwe professionals met zich mee”, aldus Charly Lammers van Toorenburg. “De markt is duidelijk aan het uitkristalliseren, er ontstaan nieuwe krachtsverhoudingen en omgangsnormen en -vormen en dat brengt ook spanningen met zich mee. Na twee woede-uitbarstingen van bloggers beschreef ik mijn waarnemingen. Of het herkenning was weet ik niet, maar een aantal bloggers deelden mijn post direct.”

Deze 5 tools maken je leven als contentmarketeer een stuk effectiever

Tools: je kunt er niet genoeg van hebben. En als iemand weet wat er te koop is, dan is het Peter Minkjan van Likeconomics wel. Zelf heb ik design-tool Canva meteen aan mijn bookmarks toegevoegd dankzij deze blogpost op Marketingfacts.

Dat deze blog het goed zou gaan doen, had Peter Minkjan wel een beetje verwacht:

“Het succes is te verklaren door de titel. Het is 1) een listicle (en die doen het vrijwel altijd goed), 2) bevat het een buzzword/hot topic (contentmarketing) en 3) bevat het een belofte (dat het je leven effectiever gaat maken). Mede door deze presentatie van Upworthy besteed ik het laatste jaar veel meer aandacht aan het creëren van een titel waar op geklikt gaat worden. Iets wat zijn vruchten afwerpt in het aantal social shares.”

29 free Internet tools to improve your marketing starting today

Vijf? Zei daar iemand 5? Op The Next Web zette Courtney Seiter van Buffer er 29 op een rij. En nee, daar zat Buffer niet eens bij. Wel SharedCount, sindsdien mijn favoriete tool om het aantal social shares van een blogpost te checken.

Waarmee we inderdaad gelijk in mijn persoonlijke favorietenlijstje terecht zijn gekomen.

The Business Model That “Saves” Journalism

De meest complete en intelligente analyse van het échte probleem van journalistiek en de mogelijke oplossingen daarvoor. En dat op LinkedIn Pulse.

Journalism’s biggest competitors are things that don’t even look like journalism

Mathew Ingram van Gigaom strooit nog even wat zout in de journalistieke wonden: de concurrentie van de journalistiek heeft niks te maken met gratis nieuws, burgerjournalistiek of bloggers. De concurrentie van de media is overal en heet soms Netflix, andere keren Quora of LocalWiki.

“Ik zag de populariteit van deze blog niet helemaal aankomen”, aldus Mathew Ingram. “Maar dat hij zo vaak gelezen is, bewijst maar weer dat dit een onderwerp dat bij veel journalisten gevoelig ligt. De meeste negatieve reacties kwamen ook van professionele journalisten, die het blijkbaar zagen als een diskwalificatie van hun vak dat iedereen zomaar zou kunnen concurreren met de journalistiek.”

Een open brief aan het Vakblad Communicatie

Jos Govaart weet wel hoe je online een discussie aanzwengelt. In plaats van een ingezonden brief te sturen naar ‘ons’ vakblad, zette hij hem gewoon online. De aanleiding: negatieve artikelen over de PR-industrie (waarom winnen Nederlandse PR-bureaus nooit een Cannes Lion?) in zijn geheel en Het PR Bureau in het bijzonder.

“Ik zie het samen met een aantal vakgenoten als een soort roeping om het PR-vak te ontwikkelen, daar kritisch op te zijn wanneer het moet, maar ook te verdedigen wanneer het nodig is. Ik vond dat er onder de noemer van de ‘Cannes Lions’ erg gemakkelijk gesteld werd dat het beroerd gesteld is met de creativiteit van de PR-branche.

Ten eerste moet je dan eerst definiëren wat creativiteit is. De campagnes in Cannes vertegenwoordigen een bepaalde vorm van creativiteit. Creativiteit waar budgetten voor nodig zijn die zelden uit het PR-potje komen. Niet erg, want ik vind dat communicatievraagstukken geïntegreerd met verschillende disciplines zouden moeten worden benaderd.

Daarbij is het niet waarschijnlijk dat hét concept van een PR-bureau afkomt. Dat is al jaren zo. Misschien zit de creatieve rol van PR veel meer in de insights vooraf en het geloofwaardig laten landen van een campagne. Dat is voor mij óók creativiteit maar zeker vakmanschap. Creativiteit in PR zit heel erg vaak in het kleine. Timing bijvoorbeeld. Of woordkeuze. Of wíe iets zegt bijvoorbeeld. Dat is voor mij ook creativiteit.”

En, heeft de blog geholpen?

“Ik weet het niet. Ik kreeg redelijk veel bijval, vooral van vakgenoten, maar daar moet je je nooit blind op staren. Wat goed is, is dat het wel voor discussie gezorgd heeft met de hoofdredacteur met het Vakblad Communicatie. Hij ziet veel binnen het vak, maar ik denk dat ik weer dingen zie die hij niet ziet.

Ik denk dat men niet altijd een even realistisch beeld heeft van de (on)mogelijkheden die we vanuit PR hebben ten opzichte van advertising bijvoorbeeld. Natuurlijk schuiven disciplines steeds meer naar elkaar toe, maar dat gaat qua denken harder dan qua budgettering. Daar hebben we het tijdens een lunch over gehad als twee volwassen mannen.”

The PR industry’s Cannes-undrum: Why Can’t We Win, And Why Does It Matter?

Onder het motto ‘zo kan het ook’: een relativerende analyse van Paul Holmes over het Cannes Lions-syndroom. Moeten we die eigenlijk wel zo graag willen winnen?

Content Shock: Why content marketing is not a sustainable strategy

“Je betaalt mensen om jouw content te lezen!” Haarscherpe analyse van Mark Schaefer van de glijdende schaal die contentmarketing heet. We blijven elk jaar meer content met zijn allen produceren, maar het leesvermogen van onze doelgroep zit onderhand wel aan de max. Dus moeten we steeds harder vechten om de eyeballs van lezers. Dus gaan we steeds meer clickbaiten, of betaalde berichten plaatsen op Google, Facebook of LinkedIn om onze content nog gelezen te krijgen.

Dat model is dus niet houdbaar en op den duur loont het niet meer de moeite om content marketing te bedrijven, aldus Schaefer.

Freek Janssen
Content Strategist bij Philips

Creative strategists, with a (very) strong belief in two rules: (1) Put the audience first in every story you tell (2) Have a good time whilst doing so. Every piece of content create with enthusiasm, will be met with enthusiasm. I learned the storytelling metier in journalism. Then I helped businesses to improve the way they communicate; first at an international integrated comms agency, now in an integrated comms team at Philips. My sweet spot is building the bridge between strategy and execution. Specialties: storytelling, content strategy, messaging, media relations / PR.

Categorie
Tags

3 Reacties

    jeroenmirck

    Lijstjes werken, ook al werkt een overdaad ervan ook op de zenuwen. Een mooi overzicht, Freek. En dat zeg ik niet omdat ik er zelf in sta (ik voel me vereerd), maar omdat het me wijst op een aantal interessante stukken die ik nog niet had gespot – uiteraard naast een aantal mustreads waaraan afgelopen jaar niet te ontkomen viel. Die wisselwerking tussen bekend en onbekend maakt jaarlijstjes vaak zo leuk. Sterker nog: het onderscheidt goede jaarlijstje van routineuze invuloefeningen.


    19 december 2014 om 09:42
    Mark Schaefer

    Thank you for including me in your round up.


    24 februari 2015 om 13:14

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!