De 10 belangrijkste technologietrends voor 2016 volgens Gartner

8 oktober 2015, 11:30

De verdere samensmelting van fysieke en virtuele werelden en de toenemende impact van algoritmes

Elk jaar presenteert onderzoeksbureau Gartner een heleboel lijstjes. Een van de meest prominente is de top tien van strategische technologietrends voor het komende jaar. Het rapport is gisteren gepresenteerd tijdens het Symposium/ITxpo-evenement in Orlando. Het belangrijkste thema in de lijst is de verdere samensmelting van fysieke en virtuele werelden, onder meer door sensoren en netwerken die meer gaan samenwerken. Daarnaast is ook de toenemende impact van algoritmes een belangrijk thema.

Gartner definieert een strategische technologietrend als een trend met een potentieel hoge impact op organisaties, eindgebruikers en IT-afdelingen. Ook de potentiële business disruption en risicofactor van investeringen worden hierin meegenomen. Het gaat in de lijst dan ook vooral om trends met een impact op de lange termijn.

1. The Device Mesh

Veruit de grootste trend is het toenemende aantal sensoren die embedded zijn in veel nieuwe technologiën en apparaten die we zowel zakelijk als privé gebruiken. Hoe meer data deze sensoren verzamelen, des te slimmer worden de systemen en algortimes die zij aansturen. Tot nu zitten die data vooral vast in silo’s – bijvoordbeeld als je veel devices van verschillende merken gebruikt – maar databases zullen beter met elkaar leren ‘praten’. Dat zou volgens Gartner moeten leiden tot betere inzichten in gebruikspatronen en optimalisatie van diensten die daarvan gebruikmaken.

2. Ambient User Experience

Als gevolg daarvan zal technologie steeds meer ‘onzichtbaar’ worden. Eindgebruikers zullen steeds minder merken van interfaces en technologie zal steeds meer op de achtergrond fungeren. Op basis van meer data kunnen diensten en apparaten ons steeds beter bedienen, zonder dat we daar zelf veel qua aansturing voor hoeven te doen.

3. 3D-printing Materials

Volgens Gartner begint 3D-printing steeds meer voet aan de grond te krijgen. Als voorbeeld geven ze Tesla dat moteronderdelen print en SpaceX dat hetzelfde doet met raketonderdelen. Gartner verwacht dat de materialen snel beter zullen worden en dat we ook nieuwe materialen gaan zien. Bijvoorbeeld biologisch materiaal en het printen van voedsel.

4. Information of Everything

In 2020 zijn er volgens Gartner 25 miljard devices die data genereren over allerlei dingen. Dat levert een heleboel data op, maar de uitdaging zit hem in het vinden van inzichten binnen die data. De organisaties die dat zo snel mogelijk voor elkaar krijgen, zullen uiteindelijk als winnaars uit de strijd komen.

5. Advanced Machine Learning

Technologie zal al snel niet meer alleen draaien om het verzamelen van data, maar ook om het zelfstandig lessen trekken uit die data. Daarmee zullen algoritmes en machines in toenemende mate mensen vervangen in processen die gaan om het verzamelen en analyseren van informatie.

6. Autonomous Agents and Things

Dat brengt ons bij een daaraan gerelateerde trend: robots. De mate waarin robots menselijke vaardigheden evenaren of overstijgen versnelt. Het voornaamste voorbeeld daarvan is de autonome auto: veilliger en efficiënter dan wanneer we zelf een auto besturen. Ook drones zullen een steeds belangrijkere rol innemen in onze maatschappij, bijvoorbeeld bij bezorging en hulpverlening.

7. Adaptive Security Architecture

Security is voor veel bedrijven een topprioriteit. Met een adaptive architecture doelt men op systemen die op basis van predictieve modellen gebruikers, data en systemen beter beschermen, omdat ze bijvoorbeeld eerder de signalen van een aanval herkennen. Gartner benadrukt dat dit een end-to-end proces is, wat betekent dat je beveiliging zo sterk is als je zwakste schakel.

8. Advanced Customer Architecture

Bedrijven worden steeds beter in het ontwikkelen van technologie die het menselijk brein nabootst, via methodes die deep learning en neural networks genoemd worden. Denk bijvoorbeeld aan het algoritme van Google dat zelfstandig katten herkent op Youtube, maar ook aan de automatische gezichtsherkenningtechnologie van Facebook.

9. Mesh App and Service Architecture

Apps gaan beter samenwerken en het geheel is beter dan de som der delen, aldus Gartner. Als voorbeeld gebruikt men Lyft, een dienst die vergelijkbaar is met Uber. Lyft werkt in verschillende landen samen met andere bedrijven die vergelijkbare diensten aanbieden. Het voordeel is dat bedrijven zo makkelijker kunnen uitbreiden en de kosten hiervan beperkt blijven.

10. Internet of Things Architecture and Platforms

Iedereen heeft het over het internet of things, maar al die dingen gaan past echt waarde hebben als het ecosysteem van diensten, apparaten en sensoren beter wordt. Omdat de markt deze betere oplossing eist, volgen de aanbieders vanzelf, denkt Gartner.

Thomas van Manen
Journalist en oud-hoofdredacteur bij Marketingfacts

Categorie
Tags

3 Reacties

    patricksteenks

    Gartner is er weer op tijd bij met hun lijstje voor 2016! Wel interessante ontwikkelingen waarvan ik me bij sommige wel afvraag of ze ook in 2016 al een grote rol gaan spelen.


    21 oktober 2015 om 05:03

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!