Is de Blackberry Bold 9000 de concurrent van de iPhone?

23 mei 2008, 05:20

Ik loop met een iPhone rond en een Blackberry. Alle zakelijke dingen: Twitter, email, agenda en browsen doe ik met de Blackberry. Voor video, podcasten, foto’s maken en soms browsen gebruik ik de iPhone. Nu komt Blackberry in juli met de nieuwe BOLD 900. HSDPA, WiFI, GPS, prachtige browser inclusief youtube, video kijken, HTML Email en nog steeds een geweldig toetsenbord. iPhone komt ook met een nieuwe versie rond die tijd, maar nog niet in Nederland. Ik heb een uur kunnen spelen dankzij een illigale copy die even in nederland was. Voor wie is het ding en wordt de iPhone/Blackberry een serieuse confrontatie? Kijk!

Hieronder wat ik uiteindelijk voorlopig van de vergelijking tussen iPhone en Blackberry vind:

Blackberry is een hardware/sofware/service combinatie. Een handheld heeft eigen software die met de backoffice (de BES of BIS genoemd). Verbeteringen van de dienst vinden dan ook plaats op al deze gebieden.

Deze Bold 9000 heeft als toestel dus de volgende eigenschappen

• hsdpa, lekker snel browsen en als modem voor je laptop gebruiken en eventueel via VOIP goedkoop kunt bellen.

• Wifi, zodat je nog sneller kunt internetten

• Mooie browser met zelfs youtube flashsupport. Doordat de browser via de achterkant wordt geoptimaliseerd is hij erg snel. Alle dingen die voor mobiel niet nodig zijn worden verwijderd.

• gps en geo tagging met support voor een aantal navigatie pakketten zoals het gratis www.nav4all.nl maar ook betaalde versies met bv verkeersinfo. Deze gps kan ook gebruikt worden voor geo tagging van foto’s, video’s en route registratie.

• prachtig video scherm met dezelfde resolutie, maar niet dezelfde grote als de iphone

• video camera met betere foto’s

De software 4.5 die erbij zit, maar die elke blackberry gebruiker in samenwerking met Bes 4.15 gratis kan krijgen geeft de volgende features

• Echte html email,

• Goede kwaliteit pdf viewer,

• editen en downloaden van word/excell

• je kunt alle email in je exchange box vinden en gebruiken.

• Todo vlaggetjes support (da’s voor mij handig, lang op gewacht)

• Kijken in agenda naar availability collega’s

• Meerdere agenda’s beheren (google client etc).

Wat vind ik ervan na 1 uur testen? Alles wat ik als blackberry lover wilde hebben zit erin en ik ga hem kopen Nu moet ik nog kijken of het met mijn Itunes kan integreren dan zou het een vervanger kunnen zijn van mijn Iphone want ik ben een podcast freak. Ik moet er wat langer mee werken maar de snelheid en usability is weer een stuk verbeterd.

Iphone voelt nog steeds veel eleganter en cooler en is een prachtige hype maar de blackberry is zoveel productiever en heeft nu zoveel media features dat ik me goed kan voorstellen dat er slechts 1 apparaat in mijn jasje komt te zitten. Integratie met mijn media situatie thuis is daar essentieel.Maar al mijn jasjes zitter toch altijd vol met apparaten dus dat zal niet lang duren.

Voor mensen zonder Exchange is het vooral de vraag of je een toetsenbord nodig hebt. Ik kan niet zonder maar ik schrijf ook veel. Voor degene die niet veel communiceren en met een touch screen toetsenbord overweg kunnen is de iphone nog steeds geweldig en ze komen in Juli ook weer met een nieuwe versie met in ieder geval HSDPA en hopelijk ook GPS.

Trendwatcher & Presentator. Momenteel CEO van http://innovader.nl wat video platform http://yubby.com creerde en http://leafplan.nl the connected car.. Voorheen partner Interimic, Venture Partner, directeur mediaplaza.nl en oprichter http://cyco.com, een software bedrijf wat technisch document management maakt met 100 mensen.

Categorie
Tags

29 Reacties

  Lodewijk

  Interessant toestel, in juni komt Apple met de iPhone 2.0

  Deze zal sowieso over 3G beschikken en volgens geruchten maar een 3MP camera..

  We wachten het af.. Puntje op de i voor het artikel… “iPhone ipv Iphone” 😉


  23 mei 2008 om 06:22
  vincente

  @lodewijk Ik schreef in mijn artikel ook al over de nieuwe Iphone. Edocht die zal NIET beschikbaar zijn in Nederland, duurt nog weer een kwartaal. De rest van europa is al bekent maar nederland loopt enorm achter. Verder is het dan alleen maar te koop bij T-mobile (waarschijnlijk) en niet bij alle andere telecom providers (Apple is SOOOO Closed het is heftig OLD SCHOOL daarin. De Bold heeft trouwens ook maar een 2mpix camera maar de foto’s schijnen beter te zijn dan de vorige modellen.


  23 mei 2008 om 07:11
  Oli4K

  @Vincent mooi om twitter als zakelijke toepassing te bestempelen 🙂


  23 mei 2008 om 12:52
  Koen Roumen

  Leuk hoor, maar wat doet dit op MF?

  Daarnaast vind ik die nieuwe functies in die Blackberry niet zo spannend. Ik zie geen enkele functionaliteit die nog niét in een bestaand toestel zit. Als je high-end toestellen vergelijkt mag je zeker HTC en wellicht ook Nokia niet vergeten. De Tytn2 heeft de functionaliteit die je noemt al een half jaar.

  Ik ben niet anti-blackberry, ik denk dat het goede zakelijke telefoons zijn. Maar zo reuze vernieuwend is het nou ook weer niet. En ik blijf er bij dat die toetsenborden te klein zijn. Kwestie van smaak, uiteraard.


  23 mei 2008 om 13:22
  peer

  Jezus, wat een onnozel gebabbel!

  Flash voor youtube mobile?

  Maar ja, wat wil je ook van iemand die zo slecht schrijft en spreekt.

  Iphone, bekent, bolt (in video) etc, etc.

  Best wel een leuk toestel maar zo’n commentaar is ver beneden jullie nivo.


  23 mei 2008 om 15:43
  vincente

  @Koen de komst van mobiel internet vind ik wel een relevant iets. We hebben het hier uitgebreidt over Iphone gehad dus ik dacht dat dit ook wel kon. HTC en Nokia zal ik ook eens vergelijken inderdaad maar hebben een waardeloos toetsenbord en matige exchange integratie.

  @peer, wie ben jij? Een browser met flash heeft ook iphone niet. Is zeker relevant en grensverlegend. Laat eens zien wat voor een artikellen je zelf schrijft mr perfect.


  23 mei 2008 om 17:05
  wilph

  @peer bijzonder zwakke, anonieme reactie. Voor de internet adepten hier is een review van zo’n device in mijn ogen wel relevant.

  @vincente Exchange is so 2007… Met Google Agenda als app en een goed online CRM geen server meer nodig. Ondersteund hij ook goed pop3 mail? Ben al jaren Palm fan (zit nog op een Treo 650) maar deze Blackberry zou mij wel eens over de streep kunnen trekken. Kan ik mijn losse UMTS/HSDPA modem ook inleveren.


  23 mei 2008 om 19:24
  media

  @Koen: we schrijven wel vaker over gadgets die ons mediaconsumptiegedrag (mogelijk) kunnen veranderen. Zo is er eerder geschreven over de iPhone, HTC maar ook de digitale videorecorder en jaren geleden over de eerste mp3-spelers. Niks mis mee dus wat mij betreft, misschien zelfs tijd voor een aparte rubriek ‘gadgets’.

  Ben het wel met je eens dat je de Blackberry Bold 9000 eigenlijk niet kunt vergelijken met de iPhone, HTC en straks de Nokia die uitgerust wordt met touchschermen.


  24 mei 2008 om 03:39
  media

  @Peer: prima om kritiek te hebben maar wees dan een vent en doe dat met open vizier!


  24 mei 2008 om 03:42
  Koen Roumen

  @Vincent & @Marco: Daar zit wat in, onder de noemer mobiel internet past het wel op MF, maar dan zou ik daar inderdaad een andere categorie voor maken. 🙂

  Hoe HTC en Nokia met Exchange omgaan weet ik niet. Toch denk ik dat de Tytn2 eerder een concurrent is voor de Bold 9000 dan de iPhone. Laatst genoemde is een duidelijk consumenten-apparaat, gericht op multimedia en entertainment. Dat is de Blackberry niet. Althans, niet in eerste instantie. 😉


  24 mei 2008 om 07:29
  Kjeld Kahn

  @Vincent Ik denk dat peer bedoelt dat er geen flash op de Youtube mobile site te zien is die je in het filmpje laat zien, dat is namelijk 3GP video.

  Ook kan ik nergens op het web vinden dat er in de Bold een Full Flash player in zit…

  Kan je dus veriveren dat dit echt zo is doormiddel van specs info van RIM?

  PS: Heb jij dit ding van de RIM importeur gekregen? 😉 ADV blog post dus?


  24 mei 2008 om 07:41
  Ronald ter Voert

  ik heb, as usual 😉 , het hele filmpje van vincent bekeken. Leuk om te weten welke ontwikkelingen er zijn, ook bij Blackberry.

  Achteraf had ik wel zoiets van ‘waarom de Iphone? als vergelijkingsmateriaal?’ Vind het twee verschillende telefoons. Wellicht wekt het petje van Blackberry een sponsored moment gevoel op….


  24 mei 2008 om 11:53
  Thomas Wouters

  Nokia bied door middel van intellisync ongeveer de zelfde functionaliteit als een blackberry (gedeelde agenda’s integratie met exchange, op afstand ‘schoonvegen’/blokkeren van telefoons.

  Groote voordeel hier bij is dat nokia intellisync niet netwerk gebonden is en er geen zeer dure software nodig is, iedereen die een exchange server heeft/beheert kan het installeren/beheren.

  Blackberry is toch net iets ingewikkelder omdat dit allemaal via BIS e.d. moet lopen.

  M.a.w. voor klein zakelijke omgeving is een nokia Eserie een prima alternatief voor de relatief dure blackberry’s.

  Verder prima filmpje, op youtube en de html mail na doet me E61i dat ook allemaal volgens mij :)(en kost slechts 300E)


  25 mei 2008 om 00:41
  Niek ten Hoopen

  @Thomas:

  Welke dure software bedoel je? BES is tegenwoordig volgens mij zelfs gratis 🙂 En denk ook aan de beveiligde verbinding e.d.


  25 mei 2008 om 09:18
  greyhound

  ik ga van de iPhone over naar de Bold en gebruik daarvoor

  Missing Synch for Blackberry van MARK/SPACE

  een perfect programma, ook voor je iTunes synchronisatie !


  7 september 2008 om 07:41
  Jochem de Boer

  Ik heb de BOLD inmiddels aangeschaft en hij bevalt echt perfect. Duurde alleen even voordat hij ook als BlackBerry geregistreerd was, maar dat is gebruikelijk bij KPN, dat je er zelf weer achteraan moet.

  Heb ik nog een vraagje voor degene die het antwoord weer.

  Als je op die site komt voor gratis (verbeter me als het niet zo is) navigatiesysteem komt, http://www.nav4all.nl welke versie moet ik dan hebben om op mijn BOLD te installeren? Gaat tot 8820 ofzo.. die opsomming daar.

  Groeten!


  10 september 2008 om 13:34
  paul

  Is de het mogelijk deze phone te Isyncen met mac? had eerder problemen met de M6ooi van SE.


  15 september 2008 om 10:17
  vincente

  @paul

  Zie de opmerking van:

  greyhound zondag 7 september 2008, 11:41

  ik ga van de iPhone over naar de Bold en gebruik daarvoor

  Missing Synch for Blackberry van MARK/SPACE

  een perfect programma, ook voor je iTunes synchronisatie !


  15 september 2008 om 13:30
  viola

  hallo iedereen.

  was op zoek naar een smartphone en zag dus de bold, wat een mooi ding, maar ik ben helemaal onbekend met blackberry dus mijn vraag, ondersteund pushemail ook hotmail? en heeft de bold ook flash support dat je ook divX filmpjes kan kijken.


  27 oktober 2008 om 14:19
  viola

  sorry zag op het filmpje dat de bold idd flash support maar ik bedoelde eigelijk kan je ook filmpjes bekijken van andere sites niet alleen van youtube zoals dvx megavideo etc etc want bij de iphone kan dit niet namelijk.


  27 oktober 2008 om 14:34
  Patrick Oonk

  Exchange compatibiliteit, wat een non issue. Wat een Microsoft-hoer ben je toch, Vincent.


  28 november 2008 om 10:58
  Jochem

  Filmpjes kan alleen met Vodafone.

  Heb veel, heel veel contact gehad met de technische dienst van KPN. Mediastreaming zit niet bij je eindeloos online of data abonnement in. 25 cent per minuut kost het als je wel afspeelt!


  28 november 2008 om 12:53
  DJ da YUNFA

  Hallo Evert,

  zie dat jij ervaren gebruiker Blackberry bent.

  Deze week ook een blackberry bold gekocht. Enthousiast: emailen en internetten en synchronisatie mogelijkheden.

  mijn enthousiasme is na enkele dagen gedaald

  sites met flash niet zichtbaar

  sommige sites niet goed zichtbaar of op in te zoomen

  pagina’s sites niet volledig zichtbaar

  synchronisatie met mac niet mogelijk ondanks mac office pakket.

  helpdesk: tis allemaal nog zo nieuw dat dit voorlopig niet kan.

  eigenwijs als ik ben hoop ik dat een ervaren gebruiker me toch al wat tips kan geven?

  bedankt alvast voor je reactie.


  12 december 2008 om 14:30
  DJ da YUNFA

  .. NU andere reacties gelezen, sorry … mark/space dus sync. software TE KOOP daar baal k beetje van ivm vodafone beloftes van kunnen synchen.

  maar goed blijft mijn surf / flash vraag staan.

  voorbeeld: beatport.com krijg ik niet in scherm en dat leek me nou juist zo handig kan ik onderweg muziek screenen kost nl. veel tijd.


  12 december 2008 om 14:43
  Jochem

  Sinds september gebruiker van de Bold. Dat probleem met de flashsites, of uberhaupt sites met veel frames zijn traag, erg traag en uiteindelijk zie je niet wat je mag verwachten. Een site met meerdere scrollbalken is ook bagger, die verdeelt-ie voor geen meter!

  M’n data-bundel is wat instabiel, die is lang niet altijd actief. En HI heeft me genaaid wat betreft mediastreaming. Zit gewoon niet bij mn abbo in en moet je voor bijbetalen. Op dat gebied is de IPhone toch sterker, die heeft mn vriendin.

  De helpdesk van BB en HI/KPN is ook maar niks, ze zijn helemaal niet particulier gericht. Bij BB vink ik aan: particulier. En antwoord luidt: vraag de technische man van het bedrijf maar.

  Heeft iemand betere ervaringen op dit gebied? Van de browser enzo?


  16 december 2008 om 20:11
  Sam

  Bedankt! het was voor mij erg handig!

  Zij die negatieve uitspraken hebben, hebben blijkbaar niks beters te doen dan andere te bekritiseren! kijk eerst lekker naar je zelf zou ik zeggen. als je het niet belangrijk vind zeg je niks. accentueer het positieve, we hebben genoeg negatieviteit om ons heen!

  Ik neem dus de BB Bolt


  16 november 2009 om 13:10
  marc

  Als je interesse hebt in een splinter nieuwe Blackberry Bold 9000(dus nooit eerder gebruikt) rond de 350 euro inplaats 510 mail me dan op mrc-@live.nl.


  13 december 2009 om 18:26
  Simone

  @peter78 Op gsmweb.nl kan dat wel. Hebben ze ook veel 1 jaars aanbiedingen


  31 mei 2010 om 11:25

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!