Het debat omtrent bitcoin kent twee kampen. Het zijn de economen versus de technologen. Nagenoeg alle economen schieten de munt af. De koers van de munt is te volatiel. Het is een nieuw pyramidespel, de munt is bedoeld om zwart geld wit te wassen en het ondersteunt criminele activiteiten zoals Silk Road en Assassination Market. Het is een manier om belasting te ontduiken. Kortom, alle controle is weg en dat kan nooit goed zijn. De technologen daarentegen prediken juist dat bitcoin de wereld ten goede gaat veranderen. Het probleem bij hun verhaal is echter dat ze veel te snel de techniek induiken en het verhaal over bitcoin nodeloos complex maken. Niemand die het verhaal volgt, laat staan begrijpt. Vooralsnog winnen de economen dus het debat.
Dit artikel heb ik samen met Patrick Savalle geschreven.
Patrick is de mede-oprichter en technical director van Mobbr.com, een nieuw soort betaalsysteem, bedoeld om online collaboration te kunnen betalen.
Twee weken geleden schreven Patrick Savalle en ondergetekende het artikel “Het grote bitcoin-misverstand”. Het was een week lang het best gelezen artikel op Marketingfacts. Via allerlei sociale media kregen we commentaar en verbeteringen toegespeeld. We hebben het document uiteindelijk op Google Drive gezet, waarna verschillende mensen - waaronder mensen uit de Nederlandse bitcoin-community - hun steentje bijdroegen.
Veel mensen vroegen zich vervolgens af waarom het artikel niet in het Engels vertaald werd, het was namelijk “on-Nederlands goed”. Uiteindelijk zijn we gezwicht en hebben we het artikel laten vertalen. We hebben het echter ook aangevuld. Van een schamele 2.500 woorden zijn we nu uitgekomen op een document van 12 pagina’s, dat meer dan 5.000 woorden bevat. Meer dan een verdubbeling dus!
Twee gezichten
Niet alleen zijn er twee kampen ten aanzien van bitcoin. De technologie zelf heeft ook twee gezichten. Aan de ene kant gaat het om een nieuwe soort (digitale) value (= bitcoin, a.k.a. bitcoin 1.0, het verhaal van de economen) en aan de andere kant gaat het om een nieuw protocol (= Bitcoin, a.k.a. Bitcoin 2.0, het verhaal van de technologen).
In ons onderzoek hebben we ons met name geconcentreerd op het Bitcoin-platform. De kranten staan immers bol van nieuws over de valuta. Aan deze discussie hebben wij weinig tot niets aan toe te voegen. Veel interessanter vinden wij het om de implicaties van het onderliggende protocol te onderzoeken.
Uit ons onderzoek blijkt het volgende:
- Het Bitcoin-protocol verkeert nu in dezelfde fase als destijds TCP/IP, SMTP en HTTP. Het bevindt zich nog in de kinderschoenen. Het internet heeft echter ons leven revolutionair veranderd, dezelfde verwachting wordt nu over het Bitcoin-platform uitgesproken. Ten tijde van de introductie van het internet hadden nog niet veel mensen een computer met een modem, tegenwoordig heeft iedereen een supercomputer (lees: de smartphone) in zijn binnenzak. De Wet van Moore zorgt voor een impact van Bitcoin die nog vele malen sneller en groter zal zijn dan die van het internet.
- Het Bitcoin-protocol lost een eeuwenoud probleem op. Dankzij Bitcoin is voor het eerst in de geschiedenis mogelijk om eigendom en eigendomsrechten van digitale activa (zoals aandelen, certificaten, digitaal geld, enzovoorts) over te dragen op een snelle, transparante en niet-fraudeerbare manier zonder de bemoeienis van een centrale vertrouwde partij zoals de overheid, een notaris of een bank. Het netwerk als geheel is de trusted party. Bitcoin maakt hiermee banken, verzekeringsbedrijven, notarissen, etcetera overbodig.
- Het 'Internet of Things' maakt het mogelijk dat alles en iedereen gekoppeld wordt aan het internet. Hierdoor krijgt alles en iedereen een digitale identiteit. Bitcoin zorgt ervoor dat objecten en levende wezens naast een digitale ook een economische identiteit krijgen. Alles en iedereen kan dankzij Bitcoin zijn eigen 'wallet' krijgen en beheren. Concreet betekent dit dat machines naast bedrijven en mensen als een derde economische agent aan het economische verkeer kunnen deelnemen.
- Het Bitcoin-protocol maakt het ook mogelijk om een leiderloze, autonome organisatie op te richten. Er zijn geen managers meer nodig om een organisatie aan te sturen. De missie van een bedrijf kan gecodeerd worden en het Bitcoin-protocol kan deze vervolgens uitvoeren en bewaken.
- Het feit dat er geen managers meer nodig zijn om bedrijven aan te sturen, luidt een nieuwe tijdperk van automatisering in. Niet meer bottom-up, maar top-down. Bitcoin zorgt ervoor dat technologische werkloosheid structureel wordt.
- Bedrijven ontlenen hun bestaansrecht aan transactie- en communicatiekosten. Bitcoin verlaagt deze kosten per definitie tot nul. Bitcoin maakt een markt met echt zelfregulerend gedrag mogelijk. Het is kapitalisme 2.0.
- Bitcoin is de sleutel tot succes van de zogenaamde collaborative economy. Ideeën, producten, diensten en technologieën kunnen op een frictieloze en transparantie manier van eigenaar veranderen zonder de tussenkomst van centrale instellingen.
Vooravond
De grootste trend voor de komende jaren is de verschuiving van gecentraliseerde, bureaucratische hiërarchieën naar door technologie gedreven, gedistribueerde netwerken van individuen en communities. De afgelopen jaren hebben we de fysieke wereld overgebracht naar de digitale wereld. Nu draaien we het om: over de rug van Bitcoin wordt de digitale wereld nu uitgerold in de fysieke wereld en dit zet alles wederom op zijn kop.
We staan nog maar aan de vooravond van een revolutionaire ontwikkeling. Is jouw bedrijf er klaar voor?