Bitcoin 2.0: het platform is de nieuwe valuta

Bitcoin 2.0: het platform is de nieuwe valuta

Het debat omtrent bitcoin kent twee kampen. Het zijn de economen versus de technologen. Nagenoeg alle economen schieten de munt af. De koers van de munt is te volatiel. Het is een nieuw pyramidespel, de munt is bedoeld om zwart geld wit te wassen en het ondersteunt criminele activiteiten zoals Silk Road en Assassination Market. Het is een manier om belasting te ontduiken. Kortom, alle controle is weg en dat kan nooit goed zijn. De technologen daarentegen prediken juist dat bitcoin de wereld ten goede gaat veranderen. Het probleem bij hun verhaal is echter dat ze veel te snel de techniek induiken en het verhaal over bitcoin nodeloos complex maken. Niemand die het verhaal volgt, laat staan begrijpt. Vooralsnog winnen de economen dus het debat.

Dit artikel heb ik samen met Patrick Savalle geschreven.

Patrick is de mede-oprichter en technical director van Mobbr.com, een nieuw soort betaalsysteem, bedoeld om online collaboration te kunnen betalen.

Twee weken geleden schreven Patrick Savalle en ondergetekende het artikel “Het grote bitcoin-misverstand”. Het was een week lang het best gelezen artikel op Marketingfacts. Via allerlei sociale media kregen we commentaar en verbeteringen toegespeeld. We hebben het document uiteindelijk op Google Drive gezet, waarna verschillende mensen - waaronder mensen uit de Nederlandse bitcoin-community - hun steentje bijdroegen.

Veel mensen vroegen zich vervolgens af waarom het artikel niet in het Engels vertaald werd, het was namelijk “on-Nederlands goed”. Uiteindelijk zijn we gezwicht en hebben we het artikel laten vertalen. We hebben het echter ook aangevuld. Van een schamele 2.500 woorden zijn we nu uitgekomen op een document van 12 pagina’s, dat meer dan 5.000 woorden bevat. Meer dan een verdubbeling dus!

Twee gezichten

Niet alleen zijn er twee kampen ten aanzien van bitcoin. De technologie zelf heeft ook twee gezichten. Aan de ene kant gaat het om een nieuwe soort (digitale) value (= bitcoin, a.k.a. bitcoin 1.0, het verhaal van de economen) en aan de andere kant gaat het om een nieuw protocol (= Bitcoin, a.k.a. Bitcoin 2.0, het verhaal van de technologen).

In ons onderzoek hebben we ons met name geconcentreerd op het Bitcoin-platform. De kranten staan immers bol van nieuws over de valuta. Aan deze discussie hebben wij weinig tot niets aan toe te voegen. Veel interessanter vinden wij het om de implicaties van het onderliggende protocol te onderzoeken.

Uit ons onderzoek blijkt het volgende:

 1. Het Bitcoin-protocol verkeert nu in dezelfde fase als destijds TCP/IP, SMTP en HTTP. Het bevindt zich nog in de kinderschoenen. Het internet heeft echter ons leven revolutionair veranderd, dezelfde verwachting wordt nu over het Bitcoin-platform uitgesproken. Ten tijde van de introductie van het internet hadden nog niet veel mensen een computer met een modem, tegenwoordig heeft iedereen een supercomputer (lees: de smartphone) in zijn binnenzak. De Wet van Moore zorgt voor een impact van Bitcoin die nog vele malen sneller en groter zal zijn dan die van het internet.
   
 2. Het Bitcoin-protocol lost een eeuwenoud probleem op. Dankzij Bitcoin is voor het eerst in de geschiedenis mogelijk om eigendom en eigendomsrechten van digitale activa (zoals aandelen, certificaten, digitaal geld, enzovoorts) over te dragen op een snelle, transparante en niet-fraudeerbare manier zonder de bemoeienis van een centrale vertrouwde partij zoals de overheid, een notaris of een bank. Het netwerk als geheel is de trusted party. Bitcoin maakt hiermee banken, verzekeringsbedrijven, notarissen, etcetera overbodig.
   
 3. Het 'Internet of Things' maakt het mogelijk dat alles en iedereen gekoppeld wordt aan het internet. Hierdoor krijgt alles en iedereen een digitale identiteit. Bitcoin zorgt ervoor dat objecten en levende wezens naast een digitale ook een economische identiteit krijgen. Alles en iedereen kan dankzij Bitcoin zijn eigen 'wallet' krijgen en beheren. Concreet betekent dit dat machines naast bedrijven en mensen als een derde economische agent aan het economische verkeer kunnen deelnemen.
   
 4. Het Bitcoin-protocol maakt het ook mogelijk om een leiderloze, autonome organisatie op te richten. Er zijn geen managers meer nodig om een organisatie aan te sturen. De missie van een bedrijf kan gecodeerd worden en het Bitcoin-protocol kan deze vervolgens uitvoeren en bewaken.
   
 5. Het feit dat er geen managers meer nodig zijn om bedrijven aan te sturen, luidt een nieuwe tijdperk van automatisering in. Niet meer bottom-up, maar top-down. Bitcoin zorgt ervoor dat technologische werkloosheid structureel wordt.
   
 6. Bedrijven ontlenen hun bestaansrecht aan transactie- en communicatiekosten. Bitcoin verlaagt deze kosten per definitie tot nul. Bitcoin maakt een markt met echt zelfregulerend gedrag mogelijk. Het is kapitalisme 2.0.
   
 7. Bitcoin is de sleutel tot succes van de zogenaamde collaborative economy. Ideeën, producten, diensten en technologieën kunnen op een frictieloze en transparantie manier van eigenaar veranderen zonder de tussenkomst van centrale instellingen.

Vooravond

De grootste trend voor de komende jaren is de verschuiving van gecentraliseerde, bureaucratische hiërarchieën naar door technologie gedreven, gedistribueerde netwerken van individuen en communities. De afgelopen jaren hebben we de fysieke wereld overgebracht naar de digitale wereld. Nu draaien we het om: over de rug van Bitcoin wordt de digitale wereld nu uitgerold in de fysieke wereld en dit zet alles wederom op zijn kop.

We staan nog maar aan de vooravond van een revolutionaire ontwikkeling. Is jouw bedrijf er klaar voor?


DelenEr zijn 10 reacties op dit artikel

 • Heb ook je eerste artikel geboeid gelezen. Ben het grotendeels eens maar had net als in je eerste artikel zelf wel de kanttekening dat techniek, trends en mode afhankelijk zijn van publiek. Zo zou de techniek van de bitcoin tenonder kunnen gaan aan de negatieve publiciteit rond de koers, en andersom.

  Kijk alleen maar naar de Nederlandse ecommerce, die graag de bitcoin omarmt en die in grote aantallen geboeid luisterde naar de presentatie op de Webwinkel Vakdagen vorige week, om een week later te lezen dat dezelfde man is opgepakt voor witwaspraktijken. Lijkt mij dat diezelfde webwinkeliers nu wel twee keer nadenken voor zij tot implementatie overgaan en minder acceptanten lijkt me voor beide werelden nadelig.

  De reputatie, de koers, krantenkoppen en de mening van het grote publiek, hebben m.i. echt wel hun invloed. Je kunt het niet (helemaal) los zien, zelfs al is dit 'de grootste uitvinding sinds de uitvinding van het internet'.

  geplaatst op
 • Ik vind het nog steeds een ingewikkeld hbo verhaal.
  kijk es op www.123tuintechniek.nl/bitcoin voor een echt simpel versie.

  geplaatst op
 • Prachtig artikel, maar wel iets te positief hoor. De Bitcoin blijft natuurlijk een digitaal iets. Het heeft net als FIAT geld geen onderliggende waarde. Zoek je iets werkelijk stabiels dan zal je toch naar grondstoffen moeten blijven kijken. De Bitcoin wordt pas interessant als het straks echt alleen nog maar als Valuta gebruikt gaat worden. Zolang het nog wordt gebruikt als middel om in te speculeren, hoe dat werkt is te zien op http://forexwinst.eu/bitcoin dan zal de munt niet stabiel genoeg worden om als betaalmiddel te dienen. Het is natuurlijk niet te doen als je de ene dag 10 broden en de andere dag niet eens 1 brood met hetzelfde geld kunt kopen. Nee dat kan niet. En vooral zolang het nog mogelijk is om de 51% aanval uit te voeren (en de CIA kan dat zometeen met haar kwantum computer) is het geen veilig betaalmiddel.

  geplaatst op
 • @Johan, De wisselkoers verschillen zijn voor Bitcoin als transactionele munt geen hinderpaal omdat de volatiliteit voor zowel de verzender als de ontvangen ogenblikkelijk kunnen afgedekt worden. Het aankopen versturen en door de ontvanger terug verkopen kan volledig geautomatiseerd gebeuren in enkele seconden. Anderzijds is het zo hoe meer waarde er via Bitcoin getransfereerd wordt hoe groter de marktkapitalisatie wordt en hoe groter de marktkapitalisatie hoe lager de volatiliteit. Hoe lager de volatiliteit hoe beter Bitcoin bruikbaar wordt om naast transacties mee te doen ook waarde in te stockeren. Zelfversterkende effecten dus. Daarnaast heeft Bitcoin het "first mover" voordeel t.o.v. andere crypto-munten. Voor wat betreft de kwantum computer van de CIA. Die is louter conceptueel en kan amper 2+2 optellen. Bovendien kan de encryptie in Bitcoin ge-upgrade worden indien nodig ;)

  geplaatst op
 • Het "de ene dag 10 broden en de andere dag niet eens 1 brood met hetzelfde geld kunt kopen"-argument is een veelgehoord argument. Het is er echter geen. Het is exact dit soort vraag en aanbod, waardoor iedereen dus zijn brood zou kopen op de dag dat je er 10 broden mee kunt kopen.

  ...Daarmee stijgt op die dag de vraag, en geeft de slimmer verkoper er maar 9 broden voor, zodat hij de volgende dag dat ene brood voor een hele munt kan kopen. Vervolgens doen meer verkoper dat, en krijg je ineens slimmeriken die op de 'één-munt-dag' twee broden aanbieden.

  Et voila; balans.

  Zodra het wijdverbreid geaccepteerd wordt, zorgt deze wijdverbreidheid voor balans, en dus stabiliteit.


  Er bestaan zoveel non-argumenten over dit onderwerp.... (het ponzi-argument bijv.; helemaal belachelijk gezien de huidige gang van zaken m.b.t. valuta's en staatsschulden)

  geplaatst op
 • @Johan. Grappig dat je de discussie over Bitcoin direct terugbrengt naar die over de digitale munt. En daar nemen Patrick en ik in ons stuk juist duidelijk afstand van. Het gaat ons niet om de volatiliteit van de munt, maar om het onderliggende protocol waaruit vele nieuwe financiele innovaties zullen voortkomen.

  De munt bitcoin is slechts de allereerste applicatie die bovenop het Bitcoin protocol is gebouwd.

  geplaatst op
 • 4.Het Bitcoin-protocol maakt het ook mogelijk om een leiderloze, autonome organisatie op te richten.

  Niet helemaal nog, helaas. Ethereum gaat proberen dat te veranderen. Uit hun whitepaper:

  "However, most of these applications are difficult to implement today, simply because the scripting systems of Bitcoin, and even next-generation cryptocurrency protocols such as the Bitcoin-based colored coins protocol and so-called "metacoins", are far too limited to allow the kind of arbitrarily complex computation that DAOs [Decentralized Autonomous Organizations] require. What this project intends to do is take the innovations that such protocols bring, and generalize them - create a fully-fledged, Turing-complete (but heavily fee-regulated) cryptographic ledger that allows participants to encode arbitrarily complex contracts, autonomous agents and relationships that will be mediated entirely by the blockchain."

  geplaatst op
 • Het staat vast dat de bitcoin ongekende mogelijkheden biedt, denk bijvoorbeeld maar aan betaald parkeren. Maar ik heb een aparte gedachte die ik zou willen delen.
  Als blijkt dat we een valuta hebben die de neiging heeft met het verstrijken van de tijd meer waard te worden (dit kun je zien als rente) dan zullen onnodige uitgaven worden uitgesteld of zelfs afgesteld. Traditionele economen zien dit als een slechte ontwikkeling......Maar zou het juist niet de redding van de mensheid kunnen betekenen als we door de Bitcoin met zijn allen gestimuleerd worden om de overconsumptie te beëindigen? We zullen direct persoonlijk beloond worden door onnodige uitgaven uit te stellen.
  Heeft iemand hier een idee over?

  Verder denk ik dat we aan de vooravond van grote veranderingen staan. Een wereld zonder grenzen waarin iedereen gelijke kansen krijgt. Zonder ophitsende politiek leiders maar een mondiaal digitaal referendum systeem. Privacy wordt een vies woord en dat is het eigenlijk ook. Er zal een meer collectief bewustzijn ontstaan en het erven van je ouders zal uiteindelijk vervallen. Ieder mens op aarde zal dezelfde kansen krijgen simpelweg omdat we daar met zijn allen voor kiezen.

  geplaatst op
 • Waar kan ik het in het engels vertaalde stuk vinden? Thanks guys ;)

  geplaatst op
 • Mooi stuk, lees ook meer op https://www.etherkopen.nl @Johan de Vries, waarde van grondstoffen is toch ook relatief, waarom hechten wij waarde toe aan goud? Omdat het mooi glimt? De waarde van tokens uit zich in het betalingsgemak, we staan aan het begin van een revolutie op het gebied van financiele dienstverlening en internet technologie.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.