8 Handige tools voor presentaties
Met een simpele presentatie in het standaard in de default opmaak van PowerPoint maak je tegenwoordig geen goede indruk mee. Goed gereedschap is nog steeds het halve werk. Handige online en offline hulpmiddelen om je presentaties mee te verbeteren zijn dan ook altijd welkom. Voor iedereen die wel eens werkt in PowerPoint of (beter nog) Keynote acht hulpmiddelen met een positief effect op je presentaties.
Creatie
Powerpoint FAQ is een zeer uitgebreide verzameling van veel gestelde vragen over Powerpoint. Op zo’n beetje iedere Powerpoint-gerelateerde vraag is het antwoord hier te vinden. Minpuntje: de Engelse site is misschien ietwat onhandig als je met een Nederlandse versie werkt. De talen-links onderaan de pagina leveren een vooral lachwekkende Babelfish vertaling op. Gelukkig is daar als je er echt niet uitkomt altijd nog de nieuwste user generated help-functie, Twitter.
Het barst van de sites vol gratis PowerPoint sjablonen. Meestal zien deze sjablonen er erg standaard uit en zie je van meters afstand dat het een gratis sjabloon betreft. Powerpoint Template Builder is een online tool waarin je snel Powerpoint templates kunt maken. Deze site pakt het net even anders aan. Zo maak ook zonder design-skills of wizz-kid kwaliteiten redelijke templates. Kies een kleurenschema, een stijl en download het sjabloon. Gratis.
Flickr kennen we natuurlijk allemaal als een goede plek om makkelijk aan beeld te komen. Dat vaak ook nog eens vrij beschikbaar is. De kunst is om de meest geschikte foto’s te vinden. De zoekresultaten sorteren op “Most interesting” zet meteen de mooiste foto’s bovenaan.
Alle foto’s op Flickr worden beschermd door de Creative Commons, waarbij de uploader zelf kiest welke vorm van copyright van toepassing is op zijn of haar werk. Let om vervelende verrassingen te voorkomen dus wel op of de foto vrij beschikbaar is en vergeet de credits niet.
Alleen zoeken op gratis beeld kan ook via search.creativecommons.com
Een goed kleurenpallet is de helft van je ontwerp. Colourlovers.com staat bomvol kleurenschema’s en kleurentrends. Handig als referentie, hulpmiddel en inspiratie. Een ideale site bij het maken van professionele presentaties, zeker ook voor de minder kleurbewusten onder ons.
Presentatie
Met de iPod editie van het programma Thinkfree Show Portable (een tegenhanger van Powerpoint), is het mogelijk om overal direct vanaf je iPod te presenteren. Dus: direct gekoppeld aan de beamer of flat-panel tv. Met als bijkomend voordeel dat je je presentatie op iedere Mac of PC aan kunt passen. Het wachten is nu op de versie voor de iPhone.
Voor iedereen met een iPod Photo is er het programma iPodSync. Exporteer je presentaties als afbeeldingen en zet die vervolgens op je iPod. Met behulp van een video-kabel kun je de presentatie vervolgens direct tonen op een beamer of op tv.
Een videocamera of webcam is natuurlijk handig om virals op te nemen, mee te doen aan Zomaargasten (zomaargasten.nl) of met een relatie aan de andere kant van de wereld te skypen. Maar ook bij het maken -en vooral houden- van presentaties. Speeches oefen je voor de spiegel, presentaties voor een camera. Geef een presentatie voor een denkbeeldig publiek en neem hem op (met bijvoorbeeld Quicktime Pro of Windows Movie Maker) en zie zelf hoe je op het publiek overkomt.
Zoho Meeting (Beta). Een veelbelovende tool om via een browser je bureaublad met anderen te delen. De host van de conferentie kan zo Powerpoint presentaties en filmpjes delen met een ongelimiteerd aantal deelnemers. Nu nog in beta en nog niet alle geplande features werken. Daar staat tegenover dat er ook (nog) niet voor betaald hoeft te worden.
Nazorg
Niet nieuw, maar wel goed en daarom toch in deze lijst: Slideshare. Slideshare is de Youtube voor presentaties. Voor iedereen die het nog niet kent: je zet er je presentaties (openbaar) online. Plaats ze vervolgens embedded in je weblog. Vergeet niet eerst even die interne memo’s en/of gevoelige informatie uit je slides te halen.