212 meets Habbo Hotel (verslag)

12 oktober 2005, 08:48

212 meets Habbo HotelHabbo Hotel is een on line spel gemaakt door Sulake Corporation. Het begon in 1999 als een project van twee Finse twintigers, Sampo Karjalainen en Aapo Kyrölä ter promotie van de rock band Mobiles. De website Mobiles Disco werd snel populair. Karjalainen en Kyrölä verkochten het idee aan de Finse telecom-gigant Elisa en in augustus 2000 werd het eerste on line hotel geopend als onderdeel van van de Elisa-portal. Het heette toen Hotelli Kultakala (Hotel Goudvis). Het spel was zo succesvol dat het plan ontstond om van het spel een zelfstandige site te maken per land. Hotel Goudvis was geen geschikte naam en daarom werd er een nieuwe naam gekozen, Habbo Hotel. Het eerste Habbo Hotel, die van Finland, werd in januari 2001 gelanceerd. Spoedig volgden meer landen waaronder Nederland.

Gisteravond presenteerde Christian Batist (Regional Director Sulake) tijdens een sessie van 212 Amsterdam het concept, de cijfers en de toekomst van Habbo Hotel. Voor de liefhebbers een verslag.

Christian trapte af met een korte video-impressie van Habbo Hotel zodat je in korte tijd een goede indruk kreeg van wat Habbo Hotel is en wat de mogelijkheden zijn voor de bezoekers van Habbo Hotel. Hij vervolgde zijn presentatie met een korte historie van Habbo Hotel en het bedrijf Sulake Corporation (dat is gevestigd in Helsinki, Finland maar inmiddels kantoren en 225 medewerkers heeft in 16 landen). De Nederlandse versie is gelanceerd op 11 februari 2004 en is een joint venture tussen Sulake Corporation en de Telegraaf Tijdschriften Groep (o.a. Hitkrant en CosmoGIRL!).

Het concept

Je eigen kamer(s) in HabboOm Habbo Hotel te kunnen spelen moet men eerst een avatar creeren. Hiervoor moet een Habbonaam opgegeven worden en een kleine beschrijving. Deze beschrijving wordt aan andere spelers getoond wanneer deze op de avatar klikt. Na het aanmaken van een avatar kan de speler, of Habbo, kleding, schoenen, haar- en huidkleur voor zijn poppetje kiezen. Deze eigenschappen kunnen later nog gewijzigd worden. Habbo Hotel is gratis toegankelijk voor iedereen en richt zich primair op jongens en meisjes in de leeftijd 12-20 jaar.

In de openbare ruimten in Habbo Hotel kun je nieuwe vrienden tegenkomen. In het Nederlandse Habbo Hotel is er een Hitkrant Lounge, een Club CosmoGIRL!, een pizzeria, een lido, een picknickweide, verschillende disco’s, een gamehall en veel loungy plekken. Op het dak van het hotel kun je zelfs van de duikplank. Verder kun je in het Habbo Hotel ook je eigen kamer inrichten en daar begint ook het businessmodel, dit is namelijk niet gratis.

Meubels uit de Habbo Hotel Catalogus kun je kopen met Habbo Credits. Een Habbo Credit kost tussen de € 0,12 en € 0,18, afhankelijk van de gekozen betaalmethode. Het voordeel van een minder kostbaar betaalsysteem wordt verlegd naar de consument. Habbo Credits kun je kopen via 0900-nummer, SMS, Wallie, Minitix en Credit Card (op volgorde van populariteit).

Interessant is de voorlichtingsbus in het park “Het Groene Hart”, die op gezette tijden kan worden bezocht door maximaal 10 Habbo’s tegelijk. In de bus kan de expert van een gerenommeerde non-profit organisatie een discussie houden over een maatschappelijk onderwerp. Tijdens de discussie worden enquêtes ingezet om de mening of awareness van de Habbo’s te polsen. In Nederland wordt de bus ‘bestuurd’ door ChildRight, Landelijke StichtingTegenZinloosGeweld en Pestweb.nl.

Op basis van internationale thema’s wordt er ook continu events georganiseerd in Habbo Hotel. Habbowood, Valentines, Habboween, Habbo Music Awards, etc. Daarnaast is er ruimte voor nationale gebruiken, zoals Sint Maarten, een nieuwjaarsduik en Sinterklaas. De evenementen vormen thema’s waar Habbo’s hun eigen invulling aan geven. Ook bekende Nederlanders en internationale VIP gasten vinden hun weg naar Habbo Hotel. De Gorillaz hielden onlangs een persconferenties in Habbo Hotel, met uitgebreide meet&greet.

Alhoewel ik niet in de doelgroep val, zal ik binnenkort zelf ook eens een Habbo aanmaken om zelf te ervaren wat het is om in het Habbo Hotel rond te wandelen.

Veiligheid

Er is de laatste tijd veel aandacht in de media voor de veiligheid in Habbo Hotel. Ouders klagen bijvoorbeeld over individuen die jonge spelers overhalen om passwords af te geven om vervolgens de virtuele meubeltjes te stelen. Aan de veiligheid in Habbo Hotel is, mede in verband met de jonge leeftijd van de bezoekers, dan ook extra aandacht besteed. Een team van betaalde en vrijwillige moderators houdt continu toezicht op eventueel misbruik. In Nederland zijn dit 15 vaste medewerkers (4 FTE) en 60-70 vrijwilligers. Habbo’s kunnen vanuit elke kamer in het hotel om hulp vragen. Een taalfilter (bobba-filter) voorkomt zo veel mogelijk van het expliciete taalgebruik en het communiceren van email of telefoonnummer. Het filter werkt zelfs dusdanig goed dat het filterwoord “bobba” nu ook al op schoolpleinen wordt gebruikt.

De cijfers

Wereldwijd zijn er 33 miljoen Habbo’s geregistreerd waarbij Nederland op de vierde plaats staat. Habbo Hotel Nederland trekt 600.000 unieke bezoekers per maand die gemiddeld 7 maal op de website komen. 400.000 Habbo’s loggen gemiddeld 10,5 maal per maand in. Gezamenlijk zijn deze bezoekers goed voor 16,5 miljoen pageviews per maand. Gemiddeld zijn de Habbo’s 32 minuten online per bezoek.

De gemiddelde leeftijd is 14,8 jaar (76% is tussen 12-16 jaar) waarvan 51% jongens en 49% meisjes (ondanks de sterke promotie vanuit typische meidenbladen als Hitkrant en Cosmogirl).

In Nederland koopt 9% van de maandelijkse bezoekers Habbo Credits (dit varieert per land van 3 tot 20%). De gemiddelde besteding van een Habbo is 7 euro per maand hetgeen voor Nederland zou uitkomen op 400.000 unieke Habbo’s x 9% x € 7,00 per maand = 3.024.000 euro per jaar.

Commerciële mogelijkheden

Het beste effect (hoogste response) wordt bereikt bij aansluiting op het Habbo concept, inclusief de kernwaarden fun, creativiteit en vriendschap. Voeg waarde toe aan de Habbo omgeving, zodat acceptatie van de boodschap maximaal is. Dit stimuleert bovendien het virale effect.

Christian had te weinig tijd om gisteravond in te gaan op de commerciele mogelijkheden. Deze zijn wel terug te vinden in de presentatie. Denk daarbij aan sponsoring van openbare ruimtes waar de adverteerder de mogelijkheden heeft voor een billboard met visual en link, kamernaam, omschrijving van de kamer, barmedewerker die kan worden voorgeprogrammeerd met campagne-teksten, ingame activiteiten zoals speurtocht, events, wedstrijden, VIP bezoek, etc.

De toekomst

In 2005 werden de eerste stappen gezet on Habbo in de fysieke wereld te brengen (o.a. Habbo School Agenda, Mobile Shop met ringtones, wallpapers en mobile games). De volgende stap is een Pocket Habbo is een compleet interactief en connected platform via de mobiele telefoon, inclusief messenging, multiplayer games en een daadwerkelijke hotel-applicatie voor de mobiele telefoon. Verder zijn er concrete plannen voor introductie van aanvullende Habbo media zoals Habbo Animatie serie, Habbo Magazine, Habbo Interactive Television, Habbo Radio en Habbo Merchandising.

Tot slot

Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog erg weinig wist van Habbo Hotel (had er uiteraard wel van gehoord) en dat de presentie mij een goed beeld heeft gegeven van het concept en de mogelijkheden voor interactieve marketing. Interessant concept dat ik, mede omdat mijn kinderen binnenkort zelf in de leeftijd komen dat ze dit soort online games zullen gaan spelen, verder zal bestuderen.

Na afloopt adviseerde Yme Bosma (Eccky) me om ook eens te kijken naar massive multiplayer online games (MMOGs) als World of Warcraft en Second Life.

Leden van Marketingfacts kunnen hier de presentatie downloaden.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

31 Reacties

  media

  Inmiddels een correctie doorgekregen van Christian: de jaarlijkse inkomsten op basis van Habbo credits bedraagt 400.000 unieke Habbo’s x 9% x € 7,00 per maand = 3.024.000 euro per jaar. Verder een correctie voor het aantal mensen dat zich bezig houdt om de veiligheid te waarborgen. Dit zijn geen 4 maar 15 medewerkers (4 FTE?).

  Dank voor de snelle reactie Christian!


  12 oktober 2005 om 08:27
  Christian Batist

  Bijna goed 🙂

  We hebben naast de 4 werknemers op kantoor 15 moderators door het hele land (en Belgie) die ieder 20-24 uur per week actief zijn in Habbo. Gezamelijk maakt dat 12 fte.


  12 oktober 2005 om 11:25
  Remi

  Het was een leuke en interessante presentatie Christian, complimenten!


  12 oktober 2005 om 11:51
  Stijn Kruijssen

  Zeker mee eens! Zie ook mijn reactie bij de aankondigingspost. Alleen die stoelen, daar zouden ze bij 212 wat mij betreft nog wel wat aan mogen doen… 😉


  12 oktober 2005 om 15:25
  Wouter

  Wat ik vooral interessant vind is de aankondiging over het mobiele gedeelte. Ik denk dat dit echt supergroot kan worden aangezien de doelgroep natuurlijk bijna allemaal een gsm hebben.

  Is hier al meer over bekend? B.v. of het een java platform word of niet?


  13 oktober 2005 om 07:27
  jorn

  @stijn Wat zou je veranderd willen zien aan de stoelen dan? Wellicht verwarmde, leren stoel die we even van de arena kunnen lenen? 🙂 of gaat het om de hoeveelheid? Gaan zeker proberen de volgende keer hier wat aan te doen, maar je moet beseffen dat we dit low-budget moeten doen (is tenslotte gratis), dus veel ruimte is er niet. Maar alle suggesties zijn welkom!


  13 oktober 2005 om 08:04
  Stijn

  @ jorn: Verwarmde, leren stoelen zijn natuurlijk altijd welkom, maar misschien is het goedkoper als ik gewoon wat meer zitvlees kweek 😉 Maar verder mag ook niet klagen hoor, interessante presentaties, leuke mensen en gratis bier.. dus ben wel te spreken over 212.


  13 oktober 2005 om 10:05
  eem

  als je gratis credit wilt moet je dit nummer bellen als je in Nederland woont bel dan 0909-2658401 als je belt komt een vrouw aan de lijn ze zeg je moet een code in vullen die code is 1776861.als je 2000 credit wilt moet je 4 keer bellen. je kunt ook meer credit willen als je 6 keer belt heb je 5000 credit als ze niet komen is het een storing moet je even wachten. P’s als je voor beide code 3 keer belt heb je 6000 credit. ik wens je heel suc6


  17 oktober 2005 om 11:04
  Mullie

  Het bericht van eem klopt dus ook niet, aangezien er geen gratis credits bestaan 🙂 Bij dat telefoonnummer behoor je je eigen code in te vullen die je op kan vragen via de HabboHotel Website 🙂


  18 oktober 2005 om 13:35
  Speakers.

  Gratis credits bestaan niet


  15 november 2005 om 09:56
  jeraimy

  mag ik gratis credits en meubels en code pleas ik wil zo graag ik heet op habbohotel jeraimy ooke stuur me het op


  15 november 2005 om 16:02
  joël

  ik ben gek op habbohotel je kunt er super leuke dingen doen egt waar gezellig alles maar jammer dat het zo duur is nou als je een websitte voor me heb gevonden voor meubis en credis stuur me een e-mailtje doei doei


  16 november 2005 om 13:30
  taner

  dakje ik ben blij


  24 november 2005 om 15:49
  ferhat

  dankje ik ben blij


  24 november 2005 om 15:50
  Karlijn

  Hallo allemaal, ik vind habbohotel onwijs cool, ze zeggen dat je geen gratis credits kan krijgen he, laatst op habbohotel.nl heb ik van een hobba, ja zeker een habbo 5credits gekregen, ik stond egt raar te kijken, gewoon 5 gratis, das egt maf, dus jongens het kan dus echt, helaas hebben ze me een dag later verbannen 🙁 vonden ze zeker niet meer leuk dat ik die 5 credits had, ballluh, ik had nog wel meubies 🙁 alles kwijt, ik zou heel graag mijn habbo terug willen, als ik maar even op habbohotel.nl kon ik ben nu begonnen op habbohotel.co.uk, ik geef uiteraard ook meubies weg, omdat er zo veel habbo’s zijn die niks hebben, kan best wat van af vind ik zelf. meer informatie over habbohotel en die meubies? Mail naar: [email]karlijn.slot@home.nl[/email]


  25 november 2005 om 12:10
  fenerboys

  ik wil gratis de code wete voor 10 credits


  25 november 2005 om 16:29
  sander

  s credits vind je op deze nummer:

  0909-2658401

  Instructies:

  Je moet effe wachten en dan zegt de mevrouw of meneer typ uw code in dan moet je dit intypen:

  2779428

  en dan hoor je katsjing en heb je 80 cr op je habbo staan veel succes


  25 november 2005 om 23:39
  taner:a

  dankje wel


  27 november 2005 om 14:29
  IK HEB CODE VOOR 100 cr!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  je belt habbohotel: woon je in nederland,09092658401

  woon je in belgié: 090339831

  als volgt zegt een vrouw hoe veel het kost enzo

  dan vraagt ze je credit code je typt dan niet je eigen maar het nummer: 3201325


  1 december 2005 om 10:05
  merian

  heej habbovrienden,

  mag ik astublieft van iemand die rijk is op habbohotel een paar credits want ik ben net nieuw op habbohotel maar mag van mijn ouders niet bellen dus krijg ik helemaal geen credits.

  mijn naam op habbohotel is tanischa en erg bedankt alvast van wie ik credits krijg. :0)


  1 december 2005 om 14:06
  feza???

  he ken jij een code ? ik heb niks en uk heb kamers wat moet ik doen !!!!!!!!!!!!!! ik wil een code aseblief


  1 december 2005 om 15:06
  habbo hotel mangement

  beste habbo’s

  er is een acktie voor 100 gratis credits

  woon je in nederland bel dan 0909-2658401

  woon je in belgié bel dan 0903-39831

  typ dan code in 2896018

  heb je naar een uur nog geen credits bel dan nog eens

  lukt het dan nog niet neem dan contact op naar 0909-4379201


  2 december 2005 om 20:09
  Anders

  Schrap die laatste comment maar, is een oplichter.


  2 december 2005 om 21:25
  Neo

  Hoi ik ben Neo juli kennen me al ik ben zo rijk door een cr code dat ik ooit heb gehad ik heb hem bel 0909-2658401


  3 december 2005 om 08:25
  media

  Ik zal binnenkort eens alle IP-adressen van deze spammers online zetten.


  3 december 2005 om 08:32
  Rick

  Hallo Christian Batist,

  Ik wilde vragen hoe word je Modertor?? Hobba`s gaan weg ( >:() Maar hoe word je modertor??

  Bijv. dank

  Groeten Rick

  P.S. Me habbonaam is Rick220


  4 december 2005 om 12:34
  Rick

  Goed idee Marco Alle IP-adressen onlien zette

  Ik word zo ziek van al dat gescam!!!!


  4 december 2005 om 12:35
  Jager

  Er is geen truuk voor gratis Habbo Credits.

  Habbo Hotel doet er alles aan om dit tegen te gaan, maar er zijn constant Habbo’s die er weer intrappen.

  GRATIS HABBO HOTEL CREDITS BESTAAN NIET.

  Hoe dan ook, niet via bellen, msn, wachtwoord geven, site inloggen en weet ik veel wat.

  Het erge is, dit soort scamacties zijn niet te stoppen.

  Is de één verbannen, begint de ander wel omdat die meubels wilt…


  4 december 2005 om 17:25
  daisy

  hoi geloof net in die onzin van habbohotel het is allemaal bedrog hoor echt en dat msn taal slaat ook nergens op weetje


  7 december 2005 om 10:53
  gray87

  nou ik heb veel van habbohotel geleerd maar wat ik jammer vond werd ik verbannen ik heb zo leuke aardige vriendin ontmoet en ik ben verbannen ik heb echt spijt dat ik op scamsite geweest ben als ik de tijd kan terug draaien zou ik nooit meer doen maar dat is maar een fantasie ik wou dat ik haar nog een keer kan vertellen DAT IK VAN HAAR HIELD!!!

  deze meisje was aardig en grappig ze kan heel goed met iemand omgaan maar wat ik shit! vond dat ik verbannen ben maar wat ik zozozozozozozozozozozozozozo jammer vond is dat meubels niet en credits het is een meisje waar ik van hou en natuurlijk nieuwe vrienden ontmoeten!!!!!!!!


  10 december 2005 om 20:37
  Wouter

  Niet normaal al die scam-zooi toch? Heb net op Jouwpagina.nl ook weer wat Habbo Hotel scampagina’s verwijderd. Zielige kindjes hierboven.


  10 december 2005 om 21:08

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!