LG vernieuwt de Optimus 7 met Mango: zoek de verschillen

28 december 2011, 09:29

Ruim een jaar na de introductie van de Optimus 7 komt LG met de Optimus 7.5, die draait op Windows Phone 7.5 Mango. Met een fikse achterstand probeert Microsoft Apple en Android in te halen als dominante speler op de smartphonemarkt. In een jaar tijd heeft Microsoft hard aan de weg getimmerd met haar besturingssysteem Windows Phone. De telefoon is hardwarematig precies hetzelfde, alleen de software is vernieuwd en verbeterd. Kan een telefoon van een jaar oud nog mee op de huidige markt?

Uiterlijk & hardware

Zoals je in de introductie al kon lezen: de Optimus 7.5 is qua uiterlijk en hardware niets verandert vergeleken met de Optimus 7. De telefoon heeft een 3,8 inch touchscreen scherm met een resolutie van 480 x 800 pixels. Op de achterkant van de telefoon vind je de 5 megapixel (720p) camera met led flitser en zelfontspanner. Verder is de achterkant afgewerkt met metaal waardoor het toestel lekker in je hand ligt. Alle Windows Phone toestellen (met uitzondering van de Nokia Lumia 800) zijn uitgerust met hardware knoppen aan de voorkant, zo ook de Optimus 7.5. Helaas zorgen de plastic knoppen bij de Optimus voor een goedkoop gevoel. Opvallend is dat de LG Optimus 7.5 met een processor van 1024 MHz (even snel als bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S2) en een intern geheugen van 16GB met dezelfde specificaties als een jaar geleden nog redelijk meekan met de huidige toestellen.

Software

Met Windows Phone 7.5 komen er volgens Microsoft honderden nieuwe functies en verbeteringen bij. Veel daarvan zijn kleine tweaks. De eerste merkbare verandering voor Nederlandse gebruikers is dat de Microsoft Phone interface en de Marketplace nu ook in het Nederlands beschikbaar zijn.

Dit was mijn eerste ervaring met Windows Phone 7.5 en ik moet zeggen dat ik verrast ben in positieve zin. De navigatie is intuïtief en met het ontwerp differentieert Microsoft zich heel goed t.o.v. Apple’s iOS en Google’s Android. Animaties zien er gelikt uit en met de livetiles krijg je appinformatie in een mooi overzicht gepresenteerd. Wil je meer lezen over Microsoft Phone 7.5? Lees dan hier Danny’s review over de Nokia Lumia; hierin wordt de Windows Phone 7.5 uitgebreid besproken (of bekijk dit interview van Denise).

Omdat Microsoft met Windows Phone fabrikanten niet toestaat een eigen softwarelaag aan het besturingssysteem toe te voegen probeert LG dit met eigen apps een beetje te compenseren. LG doet dit met drie voorgeïnstalleerde apps: Play to, Panorama en Scansearch. Met Play To kun je vanaf je telefoon draadloos foto’s, films en muziek naar DLNA compatibele tv’s, stereos, windows 7 PCs of andere apparaten streamen. Panorama is een simpele app waarmee je snel panoramafoto’s kunt maken. Over het algemeen werkt de app goed, alleen moet je opletten dat je niet te snel met het scherm draait want dan krijg je een bewogen foto. Ten slotte komt ook Scansearch voorgeïnstalleerd op de Optimus 7.5. Scansearch is een augmented reality app waarmee je dichtstbijzijnde locaties zoals restaurants en winkels kunt vinden. Helaas wordt de weergave van locaties nogal vertraagd waardoor de app eigenlijk onbruikbaar is. Naast deze drie apps is er ook nog een aparte sectie in de marketplace waar je gratis een lijstje met LG apps kunt downloaden.

Over de marketplace gesproken: die heeft me ook positief verrast. Met een aanbod van 45.000 apps (tegen 500.000 voor iOS) is het aanbod misschien nog beperkt maar een hele goede functie vind ik dat je veel apps kunt uitproberen voordat je ze koopt. Bij de App Store kan dit nog niet (dit kan overigens ook met Android ook, binnen 24 uur incl. retour geld).

Als je kijkt naar hoe ‘jong’ Windows Phone eigenlijk nog is (ruim 1 jaar) dan is het logisch dat er nog wat kinderziektes in zitten. Een voorbeeld daarvan is de sms bug. Die zorgt ervoor dat wanneer je een gehackt smsbericht binnenkrijgt de telefoon crasht en vervolgens de berichtenapp niet meer opstart. De hack wordt gedemonstreerd in onderstaand filmpje van winrumors:

Prijs

Met een prijs van 319 euro (los toestel) is de Optimus 7.5 ruim €100 duurder dan zijn voorganger, de Optimus 7. Diezelfde ‘oude’ Optimus 7 kun je trouwens gratis updaten naar Windows Phone 7.5, alleen heb je dan geen Nederlandse taal.

Conclusie

Het enige verbeterpunt van de Optimus 7.5 ten opzichte van de Optimus 7 is dus de software. Het is een wat vreemde eend in de bijt nadat LG eerder dit jaar zijn weg weer had gevonden met de lancering van de LG Optimus 2X en LG Optimus 3D. Maar met Windows Phone 7.5 heeft de Optimus zeker geen verkeerde software aan boord. Sterker nog, op dit moment vind ik het nog iets mooier uitzien en werkt het naar mijn gevoel nog intuïtiever dan bijvoorbeeld Android. En dat is een groot compliment naar Microsoft, dat binnen een jaar een mooi, goed werkend en duidelijk anders besturingssysteem heeft ontwikkeld. De LG Optimus 7.5 mag dan een ietwat verouderd apparaat zijn, in de praktijk merk je daar bijvoorbeeld qua snelheid niet bijzonder veel van. De hardware vind ik daarom niet echt bijzonder, de software wel. De LG Optimus is een telefoon met gemiddelde hardware en goedwerkende software en dat met een prijskaartje van €319 voor een los toestel. LG heeft denk ik wat kansen laten liggen met het simpelweg herlanceren van een bestaand product met nieuwe software. Als ze een betere camera en / of processor hadden toegevoegd dan was de Optimus niet alleen softwarematig, maar ook hardwarematig helemaal up to date.

Pluspunten:

+ Na een jaar is het toestel kan het toestel nog steeds mee in de huidige markt

+ Met Windows Phone 7.5 heeft de LG Optimus 7.5 een mooi, intuïtief besturingssysteem aan boord

+ LG apps zoals Play To en Panorama voegen mooie functies toe

+ Op de Marketplace kun je veel apps eerst proberen voordat je ze koopt

+ Door de metalen achterkant ligt het toestel lekker in je hand

Minpunten:

– De Optimus 7.5 is hardwarematig onveranderd gebleven in vergelijking met de Optimus 7

– De plastic knoppen aan de voorkant voelen goedkoop aan

– Met het jonge besturingssysteem zitten er nog wat kinderziektes in de software

– Het aanbod in de marketplace is nog beperkt

Tim Hendriks
Founder & Designer bij Follio

Tim Hendriks verbindt studenten, scholen en bedrijven met Follio en studeert Advanced Business Creation in 's-Hertogenbosch.

Categorie
Tags

1 Reactie

    Bella

    Insaretent si util acest articol. Totusi, mai multa atentie la detalii va rog. In poza 2 puteati sa puneti niste protectii prizelor, ca tot vorbeste articolul de siguranta copilului.


    12 juli 2016 om 01:30

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!